Τρίτη 19 Νοέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζει μπρος τα επόμενα βήματα της εμπλοκής

Τα επόμενα βήματα της εμπλοκής στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συζητούν στην κυβέρνηση. Αυτό ενώ η χώρα εμπλέκεται ενεργά στους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και κινδυνεύει να γίνει στόχος αντιποίνων, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που στηρίζουν αυτά τα σχέδια.

Χαρακτηριστικά, χθες σε εκδήλωση του «Blοomberg» ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επικοινωνία του με τον Τραμπ, λέγοντας ότι συζήτησαν «για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» και υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική διμερής σχέση με τις ΗΠΑ είναι βαθιά ισχυρή. Τα θεμέλια μάλιστα τέθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες της πρώτης διακυβέρνησης Τραμπ. Εχουμε Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την οποία υπογράψαμε για πέντε χρόνια. Αρα, θα επεκταθεί και θα παραταθεί και στη θητεία του νέου εκλεγμένου Προέδρου. Εχουμε κάνει αυτήν τη σχέση να μην αφορά μόνο την άμυνα και την ασφάλεια, την έχουμε καταστήσει και μια ισχυρή οικονομική σχέση, αν δείτε και το ύψος των άμεσων επενδύσεων που έχουμε από αμερικανικά κεφάλαια στην Ελλάδα», επιβεβαιώνοντας ότι μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε μαζί. Αναφέρθηκε επίσης στον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, λέγοντας πως «γνωρίζει καλά την περιοχή. Πιστεύω ότι είναι καλό που κατανοεί την πολυπλοκότητα της περιοχής μας».

Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε τη συνέχιση της παροχής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντική η στήριξη της Ουκρανίας, ώστε να βρεθεί σε θέση να διαπραγματευτεί κάποια στιγμή με τη Ρωσία» και ότι «όταν μια χώρα δέχεται επίθεση, πρέπει να της δώσουμε τα μέσα να αμυνθεί». Αυτά ενώ η απόφαση των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών κρατών να επιτρέψουν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το καθεστώς Ζελένσκι μέσα στο ρωσικό έδαφος συνιστά εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση, ένα ακόμα βήμα προς τη γενίκευση και περαιτέρω επέκταση του πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Σε αυτό το πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης μετέβη χθες στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας», είπε, ενώ συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας Mihai Popsoi, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ενισχύσουμε το όραμα όλων των κρατών τα οποία βρίσκονται στο μονοπάτι της ΕΕ».

Είχε επίσης συναντήσεις με την επόμενη ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάγια Κάλας (συζήτησαν μεταξύ άλλων «περί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων» και «διεύρυνσης της ΕΕ»), και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν - Νοέλ Μπαρό (στην ατζέντα ήταν οι διμερείς σχέσεις, «διεθνή και περιφερειακά θέματα» και η «συνεργασία» πάνω σε αυτά). Σήμερα ο Γεραπετρίτης μεταβαίνει στο Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι.

Στο μεταξύ ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Δ. Γρηγοριάδης, την Πέμπτη και την Παρασκευή συμμετείχε στο λεγόμενο Συμπόσιο Αρχηγών Αεροπορίας του ΝΑΤΟ (NATO Air Chiefs Symposium - NACS) στο Ramstein της Γερμανίας. Επισήμως πραγματοποιήθηκε «εκτενής ενημέρωση σχετικά με την αεροπορική εικόνα στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία», ενώ ταυτόχρονα «εξετάστηκαν ζητήματα όπως η λειτουργική εφαρμογή της ολοκληρωμένης αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, καθώς και η διαχείριση, ο συντονισμός και η εκτέλεση αεροπορικών αποστολών». Επιπλέον, «αναδείχθηκαν θέματα που σχετίζονται με τη διατήρηση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ της Συμμαχίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη της αεροπορικής και διαστημικής ισχύος». Τέλος, «συζητήθηκε το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία και την εκτέλεση στρατιωτικών επιχειρήσεων σε διάφορα σενάρια, με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας της Συμμαχίας».

Καθώς η ντόπια αστική τάξη έχει ενεργό ρόλο σε τέτοια σχέδια, πριν μερικές βδομάδες η κυβέρνηση έστειλε 3 ελληνικά μαχητικά F-16 να μετασταθμεύσουν στη Γερμανία για να συμμετάσχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση «Steadfast Noon», η οποία «αποτελεί τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εστιασμένη στις επιχειρήσεις πυρηνικών όπλων και αποσκοπεί στην εκπαίδευση επί των διαδικασιών μεταστάθμευσης των αεροσκαφών High Readiness Dual Capable Aircrafts σε επιλεγμένες βάσεις, καθώς και επί των διαδικασιών υποστήριξης των επιχειρήσεων πυρηνικών όπλων με συμβατικά αεροσκάφη SNOWCAT (Support of Nuclear Operations With Conventional Air Tactics)», όπως λένε από το ΓΕΑ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, μαχητικά της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν την ευθύνη επιτήρησης των εναέριων χώρων της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βόρειας Μακεδονίας, λόγω ένδειας δικών τους μέσων. Μάλιστα, εντός των πρώτων μηνών του 2025 η αποστολή αυτή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ θα επεκταθεί και στη Βουλγαρία, στο FIR Σόφιας, μια ανάσα από τα ρωσικά μαχητικά της Μαύρης Θάλασσας. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, πρόσφατα δέχτηκαν και «αίτημα» να αναλάβουν περιπολίες ακόμα και στη Βαλτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ