Σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τον «Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης», σύμφωνα με όσα δήλωσε την Παρασκευή ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία κατά κανόνα μίας ΔΕΥΑ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της ελληνικής επικράτειας.
Οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ και Υπηρεσιών Υδρευσης δήμων σε επίπεδο νομού στοχεύουν στο να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο αντικείμενο - πεδίο, στο οποίο οι διάφοροι εργολάβοι θα μπορούν να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και να εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, χρόνια τώρα, οι ΔΕΥΑ απαξιώνονται, αφού απαγορεύονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στη ΔΕΥΑ Πάτρας ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας προβλέπει 373 εργαζόμενους και αυτήν τη στιγμή εργάζονται 170, με τις υπόλοιπες θέσεις να είναι κενές.
Ηδη, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού, μια σειρά από λειτουργίες και εργασίες έχουν περάσει στους ιδιώτες - εργολάβους, ενώ ο πρόσφατος νόμος προβλέπει ότι αν δεν στελεχώνεται μια υποδομή ή υπηρεσία με προσωπικό, μπορεί να ανατίθεται σε «εξωτερικούς συνεργάτες». Ετσι, μετά τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις, θέλουν μια σειρά από πολύ κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες να ιδιωτικοποιηθούν.
Οι σχεδιασμοί αυτοί για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες συνολικά, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ.