Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί για να αλλάξει η σημερινή ΕΕ
Επαναλαμβάνοντας την κριτική που ασκεί στην ΕΕ υποδέχτηκε την επανεκλογή του στην προεδρία της Κροατίας ο 58χρονος Ζόραν Μιλάνοβιτς, που την Κυριακή (με τη στήριξη καταρχάς του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος) στον β' γύρο των εκλογών επικράτησε με 74,58%, έναντι 25,42% του υποψηφίου της Κροατικής Δημοκρατικής Ενωσης (HDZ), Ντράγκαν Πρίμορατς.
Ο Μιλάνοβιτς χαρακτηρίζει την ΕΕ «από πολλές απόψεις μη δημοκρατική», εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή στο εσωτερικό της επικρατεί η λογική ότι «αν δεν σκέφτεσαι το ίδιο με εμένα, τότε είσαι ο εχθρός». Πρόσθεσε δε ότι «δεν είναι αυτή η σύγχρονη Ευρώπη στην οποία θέλω να ζήσω και να εργαστώ» αλλά και ότι «θα εργαστώ για να την αλλάξω, όσο μπορώ ως Πρόεδρος ενός μικρού έθνους».
Το ποσοστό συμμετοχής στον β' γύρο ανήλθε στο 44%, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Μιλάνοβιτς είπε ότι η επικράτησή του αποτελεί μήνυμα «για την κατάσταση στη χώρα» και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση Πλέτκοβιτς (της HDZ), της ζήτησε «να το ακούσει» επειδή «δεν είναι μόνο υποστήριξη για μένα»...
Θυμίζουμε ότι ο Μιλάνοβιτς έχει εκφράσει επιφυλάξεις επανειλημμένα για επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της κλιμακούμενης σύγκρουσης με τη Ρωσία και χειρισμών στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ διαφωνεί σε πολλά ζητήματα με την κυβέρνηση Πλέτκοβιτς.
Στο μεταξύ, στην ανατολική πλευρά των Βαλκανίων, στη Ρουμανία, το Σάββατο έγινε διαμαρτυρία ενάντια στην πρόσφατη ακύρωση του β' γύρου των προεδρικών εκλογών, μετά από καταγγελίες περί ρωσικής ανάμειξης στον α' γύρο, στον οποίο επικράτησε (κόντρα σε προγνωστικά) ο ακροδεξιός Καλίν Τζεορτζέσκου, που έχει εκφράσει κριτική σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και εκτίμηση για την ηγεσία της Ρωσίας.
Στην πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας πρωτοστάτησε το εθνικιστικό κόμμα «Συμμαχία για την Ενωση των Ρουμάνων» (AUR), στο οποίο ανήκε παλιότερα ο Τζεορτζέσκου, που μεταξύ άλλων ζήτησε να παραιτηθεί η κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι τελικά εκλογές για νέο Πρόεδρο θα γίνουν στις 4 και 18 Μάη (α' και β' γύρος αντίστοιχα) αλλά και ότι στο κυβερνητικό σχήμα που δημιουργήθηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη, συνεργάζονται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR.
Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις στα Βαλκάνια ολοκλήρωσε σειρά επαφών ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Βέρμα, που το Σάββατο έγινε δεκτός και στη σερβική προεδρία.
Σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ΥΠΕΞ, Μάρκο Ντζούριτς, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, ο Βέρμα «τόνισε τη σημασία της σχέσης ΗΠΑ - Σερβίας για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας». Επίσης, «συζήτησαν την αυξανόμενη οικονομική συνεργασία ΗΠΑ - Σερβίας, μεταξύ άλλων στους τομείς της Ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, και την υποστήριξη των ΗΠΑ για την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ».
Σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον διερευνά ήδη περιθώρια για να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Βελιγράδι στο επίπεδο του «Στρατηγικού Διαλόγου». Συνεργάτες της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας Πούπιν» (που έχει συγκροτηθεί για την ανάπτυξη της συνεργασίας ΗΠΑ - Σερβίας) δήλωσαν π.χ. στην «Ντόιτσε Βέλε» ότι «όταν οι ΗΠΑ εγκαθιδρύουν στρατηγικό διάλογο με μια χώρα, σημαίνει ότι βλέπουν αυτήν τη χώρα ως αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο», υπενθυμίζοντας την πρωταγωνιστική συμβολή που οι ΗΠΑ επιδίωξαν επί της προηγούμενης διακυβέρνησης Τραμπ στο παζάρι για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Σύμφωνα δε με σερβικά ΜΜΕ, πεδία προτεραιότητας για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας είναι η Ενέργεια και η Ασφάλεια.