Σάββατο 22 Φλεβάρη 2025 - Κυριακή 23 Φλεβάρη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σχέδια για ανάπτυξη «δυτικών» στρατευμάτων και περιπολίες στη Μαύρη Θάλασσα

Μιλούν για «ειρήνη» και προετοιμάζονται για πόλεμο, τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

2025 The Associated Press. All

Από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ - Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία
Παρά τις συνομιλίες που προωθούνται για «τερματισμό» του πολέμου και τις δηλώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν την «ειρήνη», η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα, στην Αρκτική, βρίσκεται σε επικίνδυνη φάση.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φλεβάρη του 2022, και οι αιτίες της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης παραμένουν και οξύνονται: Ο γεωπολιτικός «συσχετισμός δυνάμεων» στην Ευρώπη, τα ανταγωνιστικά σχέδια για την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και αγορές, η μάχη για πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και των αντίστοιχων «στρατοπέδων».

Γι' αυτό, την ίδια στιγμή που μιλούν για αναζήτηση «βιώσιμης» και «διαρκούς» ειρήνης στην Ουκρανία - στην πραγματικότητα για έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό, ο οποίος ακόμα και αν επιτευχθεί θα είναι προσωρινός, αβέβαιος και θα προετοιμάζει τις επόμενες φάσεις της σύγκρουσης - όλα τα στρατόπεδα τονίζουν την ανάγκη να αυξηθούν ραγδαία οι στρατιωτικές δαπάνες και να επιταχυνθούν οι πολεμικές προετοιμασίες για γενικευμένο πόλεμο τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρώπη και ο κόσμος σε «σημείο καμπής»

Ολες οι πλευρές παραδέχονται ότι σε αυτήν τη φάση διακυβεύονται πολλά. «Η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκονται σε σημείο καμπής. Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία θα επηρεάσει και θα διαμορφώσει την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης για τις επόμενες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον.

Είναι ενδεικτικά και όσα είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, ενώ είχαν προηγηθεί οι συνομιλίες Μόσχας - Ουάσιγκτον στο Ριάντ. Βασικό ζήτημα για τη Ρωσία σε αυτό το στάδιο της διεθνούς ανάπτυξης, ανέφερε, είναι η κίνηση προς έναν «πολυπολικό κόσμο» - δηλαδή να τερματιστεί η κυριαρχία των ΗΠΑ στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Το σχέδιο της Ρωσίας είναι να «αντικαταστήσει το χρεοκοπημένο ευρωατλαντικό μοντέλο» με μια νέα πρωτοβουλία «ανοιχτή σε όλες τις συμμαχίες στην ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού τμήματος της Ευρασίας».

«Είναι καιρός η Δύση να αποδεχθεί μια νέα ισορροπία δυνάμεων και να αρχίσει να χτίζει σχέσεις με τα κράτη της παγκόσμιας πλειοψηφίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί ότι μια συμφωνία με τη Ρωσία - με δεδομένα την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και το στρατιωτικό πλεονέκτημα της Μόσχας - θα αδυνατίσει τη «συμμαχία» με την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και θα ενισχύσει την επικέντρωση των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό.

«Μου φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν τώρα να ξεσηκώσουν τους Ρώσους εναντίον των Κινέζων. Οι Ρώσοι πρέπει να το σταματήσουν αυτό», είπε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Η ΕΕ, από την πλευρά της, που βλέπει τα συμφέροντά της να μένουν «εκτός κάδρου» στα τρέχοντα παζάρια ΗΠΑ - Ρωσίας αλλά και να «συνθλίβονται» ευρύτερα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, προτάσσει το επιχείρημα ότι αν ικανοποιηθούν οι όροι της Ρωσίας στην Ουκρανία, τότε αφενός ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερη γεωπολιτική «επιρροή» στην Ευρώπη και στη Βαλτική, κι αφετέρου δυναμώνει το «στρατόπεδο» Κίνας - Ρωσίας - Ιράν - Β. Κορέας, κάτι που είναι ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό.

Ολες αυτές οι συζητήσεις, όπως και τα σχέδια που επεξεργάζονται όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα για την «επόμενη μέρα», μόνο ...«ειρήνη» δεν θυμίζουν, αντίθετα μυρίζουν μπαρούτι.

Η συζήτηση για ευρωπαϊκά και τουρκικά στρατεύματα στην Ουκρανία

Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και λόγω των αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, με τις ΗΠΑ να προωθούν συμφωνία με τη Ρωσία για την Ουκρανία και να επιμένουν πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να σηκώσουν όλο το βάρος της «ασφάλειας» της ηπείρου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν συγκάλεσε δυο συνόδους κορυφής Ευρωπαίων ηγετών την περασμένη βδομάδα, στις οποίες εκφράστηκαν διαφορετικές θέσεις για την αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ως «εγγυητές» μιας «εκεχειρίας».

Γαλλία, Βρετανία και σκανδιναβικά κράτη εμφανίζονται πρόθυμοι να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις μετά από μια «ειρηνευτική» συμφωνία, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ. Πολωνία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία φαίνονται αντίθετες, η Γερμανία είπε ότι είναι «νωρίς» για μια τέτοια συζήτηση, ενώ η Ιταλία είναι επίσης επιφυλακτική.

Ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν πως θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία συμμαχία ευρωπαϊκών κρατών για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά εκτός του ΝΑΤΟ και του άρθρου 5, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ωστόσο και μόνο η συζήτηση για ανάπτυξη στρατευμάτων από τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, όπως και να «βαφτιστεί», επιβεβαιώνει ότι τα προωθούμενα «ειρηνευτικά σχέδια» φέρνουν ακόμα πιο κοντά τον κίνδυνο μιας τέτοιας ολέθριας σύγκρουσης.

«Δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για μία ουδέτερη ειρηνευτική δύναμη. Θα πρόκειται για μία αποτρεπτική δύναμη, μία εγγυήτρια δύναμη, η οποία θα δρα αποτρεπτικά προς τη Ρωσία» ή θα αναλάβει δράση σε περίπτωση που η τελευταία παραβιάσει τη συμφωνία, επισημαίνει χαρακτηριστικά στην DW ο ιστορικός Λόρενς Φρίντμαν.

«Τα στρατεύματα εδάφους θα βρεθούν υπό απειλή. Και τα κράτη που θα τα έχουν αναπτύξει θα βρίσκονται και αυτά υπό απειλή», τονίζει στην DW ο Ράφαελ Λος, ειδικός σε θέματα ασφαλείας και συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Επιπλέον, εκτιμάται ότι τα κράτη της ΕΕ δεν έχουν αρκετό ανθρώπινο δυναμικό για να αντεπεξέλθουν στα σχέδια του ΝΑΤΟ σχετικά με την Αμυνα των κρατών - μελών σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης. Ως το καλοκαίρι το ΝΑΤΟ θα στείλει ορισμένους στόχους στις κυβερνήσεις. Η Γερμανία, για παράδειγμα, συζητά να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Ενδέχεται να υπάρχει μία πιθανότητα έμμεσης υποστήριξης του σχεδίου από τις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν για παράδειγμα να παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη και βοήθεια από αέρος.

Ο Κιθ Κέλογκ, απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να δώσουν συγκεκριμένο μέγεθος στρατευμάτων που θα αναπτύξουν στα πλαίσια της «ειρηνευτικής επιχείρησης» και να διευκρινίσουν ποιες ενέργειες «οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και οι εταίροι πρέπει να λάβουν αν η Ρωσία επιτεθεί σε αυτές τις δυνάμεις»...

Μάλιστα εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και τουρκικά στρατεύματα στη δύναμη, καθώς η Τουρκία έχει διατελέσει «εξισορροπητικό ρόλο» και «είναι κάτι που θα μπορούσε να ανεχτεί η Ρωσία».

Το σχέδιο - «μπαρούτι» των Ευρωπαίων

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, θα υποδεχτεί στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα τον Εμ. Μακρόν και την Πέμπτη τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, σε συναντήσεις όπου θα παρουσιαστεί το ευρωπαϊκό «σχέδιο».

Σύμφωνα με το «Bloomberg», αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία αεροπορικής «ομπρέλας» για την Ουκρανία και τη δημιουργία μιας δύναμης για την αστυνόμευση κυρίως του εναέριου χώρου της Ουκρανίας και της Μαύρης Θάλασσας, υπό την ηγεσία της Ευρώπης.

Το συγκεκριμένο σχέδιο εξαρτάται από το εάν οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν να παράσχουν στη δύναμη την προστασία τους, συμπεριλαμβανομένων και αμερικανικών αεροσκαφών.

Πιθανότατα θα απαιτούσε ανάπτυξη έως και 30.000 Ευρωπαίων στρατιωτών στις μεγάλες πόλεις, στα λιμάνια και στις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά στρατεύματα δεν θα στέλνονταν στα ανατολικά της χώρας.

Το σχέδιο επικεντρώνεται στην παρακολούθηση των συνόρων και θα απαιτούσε ανάπτυξη μικρότερης κλίμακας από μία «ειρηνευτική» δύναμη. Προβλέπει την τοποθέτηση αεροσκαφών σε Πολωνία και Ρουμανία και χερσαίων δυνάμεων στα ανατολικά τους σύνορα, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν γρήγορα στην Ουκρανία, εάν χρειαστεί.

Ακόμα, θα χρησιμοποιηθούν drones, δορυφόροι, αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, για να παρέχουν μια πλήρη εικόνα οποιασδήποτε δραστηριότητας στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας. Δύο ομάδες εργασίας είναι επίσης πιθανό να αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα: Η πρώτη για να καθαρίσει τυχόν θαλάσσιες νάρκες και η δεύτερη για περιπολία στα ύδατα.

Η Ρωσία δεν δέχεται την ανάπτυξη «δυτικών» στρατευμάτων

Η Ρωσία ξεκαθάρισε από το Ριάντ ότι εκτός από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε την ανάπτυξη στρατευμάτων την «επόμενη μέρα» από χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, «υπό ευρωπαϊκή ή άλλη σημαία» γιατί θα έχει επιπτώσεις στην «ασφάλειά» της.

Στο Ριάντ, Μόσχα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν «να επαναληφθεί ο ρωσο-αμερικανικός διάλογος σε όλες τις παραμέτρους» και να ληφθούν μέτρα «εμπιστοσύνης», όπως νέα ανταλλαγή κρατουμένων, ανάπτυξη των διπλωματικών αποστολών κ.ά.

Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Αμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κ. Ντμίτριεφ, ο οποίος «αναμένει ότι ορισμένες αμερικανικές εταιρείες θα επιστρέψουν στη ρωσική αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2025».

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολλές «δυτικές» εταιρείες, όπως η «McDonald's» και η «Caterpillar», εγκατέλειψαν τη Ρωσία και ορισμένες έκαναν μεγάλες απομειώσεις, ενώ πούλησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία με μεγάλες εκπτώσεις.

Σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν χάσει 324 δισ. δολάρια, αφότου αποχώρησαν από τη Ρωσία.

Επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, που είχαν «πολύ επιτυχημένες επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία», θα επιστρέψουν «κάποια στιγμή». «Γιατί να απαρνηθούν αυτές τις ευκαιρίες που τους έδωσε η Ρωσία ώστε να έχουν πρόσβαση στους ρωσικούς φυσικούς πόρους;», σημείωσε.

ΗΠΑ: «Σχέδιο αποικιοποίησης» της Ουκρανίας

Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα για το «μοίρασμα» της πίτας για τα μονοπώλιά τους. Η ΕΕ και η Βρετανία ανησυχούν ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσαν να μοιράσουν μεταξύ τους την Ουκρανία.

Λεπτομέρειες για το αμερικανικό σχέδιο, που ισοδυναμεί με «την οικονομική αποικιοποίηση της Ουκρανίας επ' αόριστον», αποκάλυψε η «Telegraph».

«Η απαίτηση του Τραμπ για "ανταπόδοση" 500 δισ. δολαρίων από την Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ τον έλεγχο των ΗΠΑ επί των κρίσιμων ορυκτών της χώρας. Καλύπτει τα πάντα, από λιμάνια και υποδομές μέχρι πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και τη μεγαλύτερη βάση πόρων της χώρας».

Αυτό φέρεται να είναι το σχέδιο που απέρριψε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, επισημαίνοντας ότι δεν συνοδευόταν από πρόσθετες «εγγυήσεις ασφαλείας» των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Σημαντικό σημείο είναι ότι οι ΗΠΑ και η Ουκρανία θα πρέπει να ιδρύσουν ένα κοινό επενδυτικό ταμείο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι «εχθρικά μέρη της σύγκρουσης δεν θα επωφεληθούν από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δηλαδή κινεζικά και ρωσικά κεφάλαια.

Τώρα οι δυο πλευρές διαπραγματεύονται για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να ξεπεράσουν τη «ρήξη», αφότου ο Τραμπ αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ζελένσκι. Η Ουάσιγκτον φέρεται να παρέδωσε στο Κίεβο ένα «βελτιωμένο» προσχέδιο, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει την πίεση στον Ζελένσκι, λέγοντας ότι δεν νομίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει σε συναντήσεις για τον «τερματισμό» του πολέμου, ότι στο Κίεβο «δεν έχουν κανένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια τους, αλλά παίζουν σκληρά (...) Δεν πρόκειται να το αφήσουμε αυτό να συνεχιστεί».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», η Μόσχα φέρεται να είναι ανοιχτή στη χρήση «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων (που φτάνουν τα 300 δισ. δολάρια) για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, υπό τον όρο ότι μέρος τους θα δαπανηθεί στις υπό ρωσικό έλεγχο ουκρανικές περιοχές.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ