Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΛΙΒΥΗ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Εντονο παρασκήνιο

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Διέψευσε η λιβυκή κυβέρνηση ότι συμφώνησε να αποζημιώσει χρηματικώς τις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης σε αεροσκάφος της «Παναμέρικαν», το 1988, που εξερράγη πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας. Εντούτοις, οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι, περί της αποζημίωσης, ισχυρισμοί της αμερικανικής δικηγορικής εταιρίας που εκπροσωπεί τις οικογένειες δεν προέρχονται από το μηδέν.

Η δικηγορική εταιρία Kreindler & Kreindler, εκπρόσωπος των 270 οικογενειών, ενημέρωσε γραπτώς, χτες, τους πελάτες της ότι η Τρίπολη συμφώνησε να τους αποζημιώσει με 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά. Το 40% του συνόλου θα αποδεσμευτεί όταν αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Λιβύης, το υπόλοιπο 40% όταν αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις και το 20%, όταν η Λιβύη διαγραφεί από τη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ύπαρξη μιας «πρωτόλειας» συμφωνίας επιβεβαίωνε ανώνυμος Λίβυος αξιωματούχος στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», που δήλωνε ότι Λίβυοι, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι θα συναντηθούν γι' αυτό το λόγο, στις 6 Ιουνίου στο Λονδίνο.

Το Βρετανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωνε ότι «αν είναι αληθινή η συμφωνία, αποτελεί πρώτο βήμα» και «ήλπιζε» για συνάντηση «όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογράμμιζε ότι η αποζημίωση αφορά τις οικογένειες των θυμάτων και δεν πρόκειται να επηρεάσει την αμερικανική πολιτική προς τη Λιβύη «που πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα». Επίσημη ανακοίνωση της Τρίπολης διέψευδε ότι υπάρχει συμφωνία. Επιβεβαίωνε ότι «Λίβυοι δικηγόροι και επιχειρηματίες είχαν, όντως, συνομιλίες με τους συνηγόρους των οικογενειών, αλλά εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί, άλλωστε δεν εμπλεκόμαστε καθόλου στην υπόθεση Λόκερμπι».

Πέρυσι, δικαστήριο της Σκοτίας καταδίκασε έναν Λίβυο των μυστικών υπηρεσιών για τη βομβιστική επίθεση, παρά τις καταγγελίες περί αξιοσημείωτων κενών στο κατηγορητήριο. Εντούτοις, η Τρίπολη, χωρίς να κρύβει την προσπάθεια αποκατάστασής της στη διεθνή σκηνή, διαψεύδει την οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ