Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Παρωδία εκλογών

Σε εκρηκτική ατμόσφαιρα, ανοίγουν, σήμερα, στην Αλγερία οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Η προεκλογική εκστρατεία έληξε και σήμερα για τις 389 βουλευτικές έδρες ερίζουν 23 κόμματα, ενώ άλλα 5 μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Επίκεντρο της κρίσης, πάλι, η επαρχία των Βερβέρων, η Καμπυλία, όπου, ήδη, έχουν παραταχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για να διασφαλίσουν τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων, καθώς ο βερβερικός πληθυσμός μποϊκοτάρει τις εκλογές και αναμένονται σφοδρά επεισόδια. Καζάνι που βράζει μοιάζει η χώρα ολόκληρη, εξαιτίας της ανεργίας, της εντεινόμενης φτώχειας, της αστυνομοκρατίας, της κυβερνητικής διαφθοράς και του αυταρχισμού.

Οι 834.006 εγγεγραμμένοι Αλγερινοί του εξωτερικού έχουν, ήδη, ψηφίσει. Ο στρατός περιφέρει 500 κινητές κάλπες στις ερημικές περιοχές της χώρας από τη Δευτέρα. Σήμερα, στα εκλογικά τμήματα καλούνται περίπου 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι, από τα 30 εκατομμύρια του πληθυσμού. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια μετά από την πρόσφατη έξαρση των αιματηρών επιθέσεων των εξτρεμιστών ισλαμιστών, ενώ μια «ειδική εκλογική επιτροπή» ανέλαβε την επιτήρηση της διαδικασίας μετά τις καταιγιστικές καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές του 1997, τις πρώτες που έγιναν μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου και την ακύρωση του αποτελέσματος που ακολούθησε τις εκλογές του 1991, όπου επικράτησαν οι ισλαμιστές.

Οι δύο βασικοί διεκδικητές της εξουσίας, οι, ήδη, συγκυβερνώντες, η Δημοκρατική Εθνική Συμμαχία (RND) και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (FLN) με επικεφαλής των Πρόεδρο Μπουτεφλίκα αξιοποίησαν τα μέγιστα την «τρομολαγνεία» με το πρώτο να μιλά για «ισλαμιστική επάνοδο» σε περίπτωση που δεν ενισχυθεί εκλογικά και τον Μπουτεφλίκα να χαρακτηρίζει τις εκλογές «θέμα ζωής και θανάτου» και να καλεί το λαό «να εξεγερθεί ενάντια σε όλους εκείνους που ευθύνονται για την τρομοκρατία και τη μιζέρια».

Προφανώς, εξαιρουμένου του ιδίου που βρίσκεται στο τιμόνι από το 1997 και έχει υιοθετήσει τις οδηγίες του ΔΝΤ ξεπουλώντας την κρατική εταιρία πετρελαίου σε αμερικανικά συμφέροντα, ιδιωτικοποιώντας πολλές κρατικές επιχειρήσεις, επιβάλλοντας δυσβάσταχτη φορολογία και περικοπή των κοινωνικών δαπανών. Η όξυνση των οικονομικών προβλημάτων, η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, σε συνδυασμό με τη διαρκή εφαρμογή στρατιωτικού νόμου υπό το πρόσχημα της ισλαμικής τρομοκρατίας που έχει καταλήξει στη θεσμοποίηση ενός μονίμου καθεστώτος αστυνομοκρατίας και δίωξης εναντίον του οποιουδήποτε ενοχλητικού για την εξουσία (και εκτός του ισλαμιστικού χώρου εννοείται) ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα, στις αρχές Ιουλίου, και έληξαν με αιματηρή καταστολή.

Στις εκλογές συμμετέχουν με αξιώσεις τρία «μετριοπαθή» ισλαμικά κόμματα, το Κίνημα για την Κοινωνία της Ειρήνης (MSP), το Κίνημα Ενάχντα (ΕΜ) και το Κίνημα Εθνικής Μεταρρύθμισης (MRM), με το πρώτο να στοχεύει στη δεύτερη εκλογική θέση μετά το FLN, εκτοπίζοντας το RND.

Αντίθετα, δε συμμετέχουν το «φιλο-ισλαμιστικό» Μέτωπο Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS), τα βερβερικά: Συμμαχία για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD) και η Ρεπουμπλικανική Εθνική Συμμαχία (ANR), το Κόμμα για Δημοκρατία και Σοσιαλισμό (MDS) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PTS). Τα βερβερικά κόμματα θεωρούν «ψευτο-ισοτιμία» την πρόσφατη αναγνώριση της βερβερικής γλώσσας, ενώ δυνάμεις πολιτοφυλάκων ελέγχουν την Καμπυλία και καμία διαδικασία δεν έχει κινηθεί εναντίον των υπευθύνων για τους 80 νεκρούς Βερβέρους διαδηλωτές, το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Τα υπόλοιπα κόμματα, το καθένα για δικούς του λόγους, εκτιμούν ότι με την Καμπυλία να απέχει και τα μείζονα προβλήματα να μη θίγονται, δεν υφίσταται λόγος εκλογών. Χαρακτηριστικά το Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό κάνει λόγο για «παρωδία» και εκτιμά ότι οι λαϊκές διαδηλώσεις δυσαρέσκειας θα ενταθούν όποια και αν είναι η νέα κυβέρνηση. Η σημερινή ημέρα αναμένεται να στιγματιστεί περισσότερο από τα επεισόδια παρά από το αποτέλεσμα.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ