Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΡΩΣΙΑ
Προσεγγίσεις...

ΜΟΣΧΑ.--

Στον απόηχο των «τυμπανοκρουσιών» για «νέα σελίδα», που ανοίγει μετά την υπογραφή της Συμφωνίας ΝΑΤΟ - Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε χτες τους ηγέτες της ΕΕ. Οι συζητήσεις πολλές, οι προσεγγίσεις ακόμη περισσότερες, και οι διαφωνίες υφέρπουν. Εντούτοις, όλοι οι «παίκτες» φαίνονται, όπως και στην περίπτωση της ιδιότυπης αυτής σύνδεσης ΝΑΤΟ -Ρωσίας, έτοιμοι να τις υπερκεράσουν καθώς η «λεία», δηλαδή ο πλανήτης, είναι ο πρωταρχικός στόχος και δεν πρέπει να χαθεί, επ' ουδενί...

Η φωτιά, σε σχέση με την πιθανή ένταξη της Ρωσίας στην ΕΕ, άναψε όταν στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας ίδρυσης του Μεικτού Συμβουλίου ΝΑΤΟ -Ρωσίας, ο οικοδεσπότης της Συνόδου, Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι έφτασε η ώρα να ενταχτεί και στην ΕΕ.

Η αφορμή δόθηκε και η συζήτηση άναψε για τα καλά, αφού χτες στη ρωσική πρωτεύουσα βρέθηκαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, επικεφαλής της πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΕΕ, προκειμένου να παραστούν στη Σύνοδο ΕΕ - Ρωσίας.

Οικονομία της αγοράς

Η «υποδοχή» σε επίπεδο δηλώσεων, ήταν ανάλογη με το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ, όπως και με το ΝΑΤΟ σε τομείς που άπτονται περισσότερο των ρωσικών συμφερόντων... όπως η ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης, με την οποία δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν. Επίσης, και «για συνεργασία στρατιωτική, τεχνική σε θέματα στρατιωτικά, αλλά και σε περιπτώσεις διαχείρισης των κρίσεων», τόνισε ο Ιβανόφ λίγο πριν αρχίσει συνομιλίες στη Μόσχα με τον Γκούσταβ Χάγκλουντ, Φινλανδό στρατηγό και πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ενώ ο στρατηγός Χάγκλουντ από την πλευρά του, επισήμανε το πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή πληροφοριών...

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενη στην πρόταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για ένταξη της Ρωσίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε πως μια τέτοια προοπτική είναι μακρινή και οι συζητήσεις είναι ανώφελες... Η «προσφορά» όμως έγινε και ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε προς τον Πούτιν, ότι «είμαι ευτυχής που σας ανακοινώνω σήμερα ότι θα χορηγήσουμε πλήρες καθεστώς οικονομίας της αγοράς στη Ρωσία».

Η ΕΕ έδρασε ταχύτερα από τις ΗΠΑ, αφού το μέτρο θα ανακουφίσει τη Ρωσία από τους δασμούς αντι-ντάμπινγκ, κάτι που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, συμφώνησε απλώς να εξετάσει ένα ανάλογο μέτρο και να στείλει σύντομα απάντηση στον Πούτιν.

Το αγκάθι του Καλίνινγκραντ

Οι διαφορές, υφιστάμενες φυσικά, εστιάστηκαν στο θέμα του Καλίνινγκραντ. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη διάσκεψη κορυφής, επέκρινε την πολιτική της ΕΕ στο ζήτημα αυτό και δήλωσε ότι οι προτάσεις της Ρωσίας για την εξασφάλιση της επικοινωνίας ανάμεσα στην περιοχή Καλίνινγκραντ και το υπόλοιπο τμήμα της Ρωσίας δε βρίσκει κατανόηση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Πούτιν, οι προτεινόμενες από την ΕΕ λύσεις σημαίνουν ότι «το δικαίωμα των Ρώσων να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους που διαμένουν σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, θα εξαρτάται από την απόφαση κάποιου ξένου κράτους». Ζήτησε επιτακτικά την άμεση λύση του ζητήματος της περιοχής Καλίνινγκραντ, από το οποίο θα εξαρτηθεί η παραπέρα διαμόρφωση των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ.

Η περιοχή Καλίνινγκραντ, ρωσικός θύλακας ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, δεν έχει επικοινωνία διά ξηράς με τη Ρωσία. Εν όψει όμως της ένταξης της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην ΕΕ η περιοχή αυτή θα βρεθεί μέσα στην ΕΕ. Σχετικά μ' αυτό, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σε συνέντευξη Τύπου, διευκρίνισε ότι η ΕΕ επιθυμεί να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά με βάση τους κανόνες που ισχύουν στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν στον τομέα της πολιτικής για τις βίζες, του μεθοριακού ελέγχου κ.λπ. και ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβιάσει τη νομοθεσία της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη Πούτιν (2015-06-11 00:00:00.0)
Προεκλογική υποσχεσιολογία από τον Πούτιν (2004-02-13 00:00:00.0)
Κατεύνασε τους Ευρωπαίους ο Πούτιν (2003-11-07 00:00:00.0)
Επί ποδός (2002-06-26 00:00:00.0)
Εντείνουν την υποστήριξη προς τη «Βόρεια Συμμαχία» (2001-10-23 00:00:00.0)
Ετοιμη για συνεργασία με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ... (2001-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ