Πέμπτη 30 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει στην τακτική των εισβολών
  • Χωρίς ηχηρές αποφάσεις έληξε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας
  • Υπό ανακατάληψη πόλεις και χωριά της Δ. Οχθης, ενώ αρχίζει ένας νέος γύρος διπλωματικών αφίξεων στην περιοχή

Ταπεινωτική η έρευνα στα σημεία ελέγχου

Associated Press

Ταπεινωτική η έρευνα στα σημεία ελέγχου
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Χωρίς επίσημες ανακοινώσεις ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας που εξέτασε την «ισραηλινή απάντηση» απέναντι στις πρόσφατες επιθέσεις αυτοκτονίας και στις επιθέσεις ενόπλων εναντίον εποίκων. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιδρομές και έχει, ουσιαστικά, ανακαταλάβει αρκετές παλαιστινιακές πόλεις και χωριά της Δ. Οχθης.

«Θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική (των επιδρομών), και θα κλιμακώσουμε εάν κλιμακωθεί η τρομοκρατία» δήλωνε λακωνικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ραανάν Γκισίν, μετά τη συνεδρίαση, αφήνοντας να αιωρούνται οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, ότι «συμφωνήθηκαν στρατιωτικά βήματα». Το παρασκήνιο της συνεδρίασης δε μοιάζει ανέφελο, αφού, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, επαναδιατύπωσε την πρόταση εξορίας του Αραφάτ προκαλώντας την κατηγορηματική άρνηση του υπουργού Αμυνας, Μπεν Ελιέζερ.

Ο Αριέλ Σαρόν φέρεται να κάλεσε τον Μοφάζ «να μην παραβαίνει τα όρια των καθηκόντων του» γιατί «κλήθηκε να εκφράσει στρατιωτική άποψη και όχι πολιτική καθοδήγηση προς την κυβέρνηση». Υπενθυμίζεται ότι ο Σαρόν δε διαφωνεί, αλλά φέρεται να έχει δεχτεί αμερικανικές πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μετά και από την επίθεση Παλαιστινίου ενόπλου, το βράδυ της Τρίτης, εντός του εποικισμού Ιταμάρ, κοντά στη Νάμπλους, όπου σκοτώθηκαν 3 έποικοι θρησκευτικοί φοιτητές, ηλικίας από 14 έως 17 χρόνων, πριν πέσει νεκρός ο ένοπλος από τα πυρά της φρουράς. Είχε προηγηθεί επίθεση ενόπλου εναντίον ισραηλινού αυτοκινήτου, έξω από τη Ραμάλα, όπου σκοτώθηκε ο οδηγός και τραυματίστηκε ο συνεπιβάτης. Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα».

«Σιωπηλή» ανακατοχή

Την ίδια στιγμή, σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειωνόταν στη Ράφα, στα σύνορα Λωρίδας της Γάζας - Αιγύπτου, μετά από επίθεση με οβίδες του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 Παλαιστίνιοι και 1 Ισραηλινός στρατιώτης. Εισβολή έγινε στη συνοικία Μπεϊτούνια, της Ραμάλα, προφανώς με στόχο τη σύλληψη του πολιτικού στελέχους της «Χαμάς», Χασάν Γιουσέφ, που δεν εντοπίστηκε.

Εισβολές έγιναν και στα χωριά γύρω από τη Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα, πλέον, υπό ισραηλινή ανακατοχή να βρίσκεται η Βηθλεέμ, η Καλκίλια (όπου έγιναν 8 συλλήψεις), όλες οι πέριξ αυτών πόλεις και χωριά, καθώς και τμήματα της Τουλκαρέμ. Σε όλες τις περιοχές έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Τέλος, συνελήφθη ο κυβερνήτης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, Τζαμίλ Νάσερ, με την κατηγορία ότι δεν έχει άδεια κατοικίας στην πόλη.

Το Επαναστατικό Συμβούλιο της «Φατάχ» κάλεσε σε τερματισμό των επιθέσεων εντός ισραηλινού εδάφους. Ο γραμματέας του παλαιστινιακού υπουργικού συμβουλίου δήλωνε ότι καταδικάζονται οι επιθέσεις «πέρα από την πράσινη γραμμή, αλλά όχι εναντίον των δυνάμεων κατοχής», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση ότι ο Γ. Αραφάτ ενέκρινε το σύνταγμα που του είχε προταθεί από το 1997, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι εντός των ημερών θα λάβουν χώρα ριζικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα.

Νέα σειρά επαφών

Την περιοδεία του στην περιοχή άρχισε, από το Κάιρο, ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον, Ουίλιαμ Μπερνς, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται ο διευθυντής της CIA, που συναντήθηκε, χτες, με τον Τζορτζ Μπους. Χτες εξάλλου έφθασε στην περιοχή και ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενώ ακολουθεί, εντός των ημερών, ο Χαβιέ Σολάνα. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα ο Μπους θα έχει διήμερη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο εκτιμώντας ότι «είναι ευκαιρία για συντονισμό», ενώ το Κάιρο μιλούσε για «συζήτηση επί τελικής λύσης».

Ενώ εντείνεται η φημολογία περί προβληματισμού εντός της αμερικανικής ηγεσίας για το ρόλο του Αραφάτ, αλλά και για τις πιθανότητες επιτυχίας ενός αμερικανικού σχεδίου με χρονοδιάγραμμα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αμπντουλάχ προειδοποιούσε το Ισραήλ ότι «ήρθε η ώρα να διαλέξει την ειρήνη, που του προσφέρει η αραβική πρόταση ή την αιματοχυσία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Βολές» από τον αρχηγό του ισραηλινού ΓΕΣ (2003-11-01 00:00:00.0)
Κλιμάκωση με επίθεση και εισβολή (2003-09-10 00:00:00.0)
Υπό παλαιστινιακό έλεγχο και η Βηθλεέμ (2003-07-03 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις (2002-11-19 00:00:00.0)
«Αντισταθείτε, είναι η μοναδική μας επιλογή» (2002-04-05 00:00:00.0)
Kλιμάκωση σε όλα τα επίπεδα (2000-11-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ