Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Τσένεϊ «δείχνει» Βαγδάτη

«Δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ» επαναλαμβάνει ο πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ, Ντένις Χάλιντεϊ, προειδοποιώντας για ανθρώπινη εκατόμβη σε περίπτωση επίθεσης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Απαιτείται πλέον μια προσεκτική και αποφασιστική απάντηση στις χώρες που μπορούν να προμηθεύσουν τους τρομοκράτες με όπλα μαζικής καταστροφής» υπογράμμιζε σε ομιλία του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Ο Ντικ Τσένεϊ τόνισε ότι «ο Χουσεΐν είναι δικτάτορας, είναι αποδεδειγμένο ότι έχει τέτοια όπλα και ότι είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει, αφού είναι ένα καθεστώς που μας μισεί και δε θα πρέπει να του επιτραπεί να μας απειλεί. Ο μόνος ασφαλής τρόπος είναι η δράση» κατέληξε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, του οποίου οι δηλώσεις συμπλήρωσαν αυτές του υπουργού Αμυνας, στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ο Ράμσφελντ τόνιζε ότι «δε χρειάζονται απόλυτες αποδείξεις για να πληγούν οι τρομοκράτες και όσοι μπορούν να τους στηρίξουν».

Η «αναθέρμανση» του ζητήματος κάνει πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι επανέρχεται στο προσκήνιο μια επικείμενη αμερικανική επιχείρηση εναντίον του. Ο πρώην επικεφαλής του Προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», Ντένις Χάλιντεϊ, επί 35 χρόνια εργαζόμενος στον ΟΗΕ, εκτιμούσε ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Επανέλαβε ότι με βάση τα στοιχεία «δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ» και προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική επίθεση απλώς θα έχει τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος. Ο Ιρλανδός διπλωμάτης δε δίστασε να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ανάδειξη του Κόφι Ανάν σε ΓΓ ήταν αποτέλεσμα της «πραξικοπηματικής αποπομπής του Μπ. Γκάλι επειδή ο Ανάν ήταν γνωστό ότι διάκειται φιλικά στις ΗΠΑ και υπακούει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ