Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Εξαιρούν» αλυσίδα νησιών για να αποφύγουν τους πρόσφυγες!

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Αντιδράσεις σε σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε χτες η πρόταση της κυβέρνησης του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ, να μην υπάγονται στην εγχώρια ζώνη υποδοχής μεταναστών μία σειρά νησιών της χώρας, όπως τα νησιά του πορθμού Τόρρες, του Πελάγου Κοραλλιών, των νήσων του Βορείου Εδάφους και της Δυτικής Αυστραλίας!

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι παραπάνω νησιωτικές περιοχές «θα πρέπει» να αποκλειστούν απ' τη ζώνη υποδοχής προσφύγων που ζητούν άσυλο απ' τις αρχές της Αυστραλίας. Η πρόταση αυτή καταδικάστηκε έντονα απ' το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Εργατικό Κόμμα), αλλά και από το «Δημοκρατικό» και το Κόμμα των Πρασίνων.

Ο ηγέτης των Εργατικών Σάιμον Κριν χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης Χάουαρντ απαράδεκτη, λέγοντας ότι επί της ουσίας επιχειρείται η απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αυστραλίας σε μία αλυσίδα (ακατοίκητων ως επί το πλείστον) νησιών μόνο και μόνο για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο κύμα προσφύγων... Ο ίδιος υποστήριξε ότι μ' αυτή την πρόταση, η κυβέρνηση Χάουαρντ προτιμά να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες απ' τα νησιά και να τα μετατρέψει σε άνδρο λαθρεμπόρων...

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Φίλιπ Ράντοκ, ανταπάντησε ισχυριζόμενος πως μ' αυτή την πρόταση όσοι πρόσφυγες φθάνουν στα παραπάνω νησιά θα θεωρείται πως δεν πατούν επί του εδάφους της Αυστραλίας και ως εκ τούτου θα μπορεί η κυβέρνηση να τους απελάσει και να τους προωθήσει σε τρίτες χώρες, όπως οι νήσοι Ναουρού και Μάνους.

Πέρσι, η κυβέρνηση Χάουαρντ είχε εξαιρέσει τα νησιά Κόκος και Χριστουγέννων και τους Υφάλους Καρτιέ απ' τη μεταναστευτική ζώνη της χώρας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ