Σάββατο 8 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματικός μαραθώνιος και ελιγμοί

Νέες εισβολές στη Δυτική Οχθη, ενώ έντονη είναι η φημολογία περί σχεδίων πλήρους ανακατάληψης, τη στιγμή που ο Αιγύπτιος Πρόεδρος πιέζει την Ουάσιγκτον για χρονοδιάγραμμα ανακήρυξης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους

Διαβάζουν τις εφημερίδες μέσα στα ερείπια

Associated Press

Διαβάζουν τις εφημερίδες μέσα στα ερείπια
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΖΕΝΙΝ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επί τάπητος έχει τεθεί το ενδεχόμενο πλήρους ανακατάληψης της Δυτικής Οχθης, υποστήριζε, σε συνέντευξή του, Ισραηλινός αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Τελ Αβίβ. Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος άρχιζε τις διήμερες συναντήσεις του με την αμερικανική ηγεσία στην Ουάσιγκτον. Ο Πρόεδρος Μπους αρκέστηκε να εκφράσει, πάλι, την απογοήτευσή του για τον Αραφάτ και να γνωστοποιήσει ότι θα προχωρήσει «σε ανακοινώσεις» μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του, τόσο με τον Μουμπάρακ, όσο και με τον Αριέλ Σαρόν, που αναμένεται στο Λευκό Οίκο τη Δευτέρα.

Λίγες ώρες, μόνον, ανέπνευσαν ελεύθεροι πολιορκημένοι οι κάτοικοι της μαρτυρικής Τζενίν, πριν ο ισραηλινός στρατός ξαναεισβάλει στην πόλη, χθες νωρίς το πρωί, με τουλάχιστον 10 τεθωρακισμένα. Επιβλήθηκε, και πάλι, απαγόρευση της κυκλοφορίας και διεξάγονταν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης, που ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε λακωνικά «περιπολία ρουτίνας», σαν να επρόκειτο ξεκάθαρα για ισραηλινό έδαφος!!

Εισβολή πραγματοποιήθηκε και στην Τουλκαρέμ, όπου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έγιναν πολλές συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες και αυτή μιας 21χρονης, που ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί ότι προετοίμαζε επίθεση αυτοκτονίας. «Πόλεμο χωρίς έλεος κατά της προσπάθειας ειρήνης», χαρακτήρισε τις νέες εισβολές ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην περιοχή, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν.

Την ίδια στιγμή, ειδικός αναλυτής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του Τελ Αβίβ, ο Μαρκ Χέλερ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation», αποκάλυπτε ότι έντονη είναι η συζήτηση στους κόλπους της ισραηλινής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για το ενδεχόμενο ολικής ανακατάληψης της Δυτικής Οχθης. Ο Χέλερ υποστηρίζει ότι η πρόταση, ακόμη και αν δεν τεθεί σε εφαρμογή, αποτελεί, όντως, μια «ρεαλιστική λύση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Ο αναλυτής εκτιμά ότι η ισραηλινή κοινή γνώμη δε θα αντιδράσει, «αφού είναι κουρασμένη με τον τρόμο και θα ήθελε να είναι βέβαιη ότι ο στρατός ελέγχει τα εδάφη, όπως πριν από το Οσλο».

Διπλωματική κούρσα

Την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο αναμενόταν να έχει, αργά το βράδυ, ο Χόσνι Μουμπάρακ, που, χθες συναντήθηκε με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, τον ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ και μέλη του Κογκρέσου. Οι δύο Πρόεδροι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, σήμερα, στην προεδρική κατοικία στο Καμπ Ντέιβιντ.

Μιλώντας στο CNN, ο Μουμπάρακ επέμεινε στην πρότασή του για επιτάχυνση των ενδοπαλαιστινιακών μεταρρυθμίσεων, για ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους στις αρχές του 2003 στα εδάφη με βάση τη συμφωνία του Οσλο και για συνομιλίες, πλέον, ανάμεσα σε δύο ισότιμα κράτη. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι «η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δε συνεπάγεται τον αυτόματο τερματισμό της βίας», αλλά έσπευσε να υπερασπίσει τον Γιάσερ Αραφάτ, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδύνατο να μπορέσει να ελέγχει αυτούς τους ανθρώπους, χωρίς στρατό, χωρίς αστυνομία και υπό διαρκή επίθεση και κατοχή».

Αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των συνομιλιών εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, αν και διαφώνησε με τις εκτιμήσεις Μουμπάρακ για τον Αραφάτ, από τον οποίο δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος». Ο Μπους εκτιμούσε ότι «υπάρχει πρόοδος» και ότι «ο αραβικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να παρέμβει ενεργά», ενώ ανακοίνωσε ότι μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους Μουμπάρακ και Σαρόν θα προχωρήσει σε «ανακοινώσεις». Αμερικανοί ανώνυμοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι δεν υπάρχει σχέδιο διαμεσολάβησης, αλλά ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ορισμένες από τις προτάσεις που θα ακούσει, ενόψει της προετοιμαζόμενης, για τα μέσα καλοκαιριού, περιφερειακής συνόδου για το θέμα, πιθανότατα στην Τουρκία.

Και «παράπλευρες απώλειες»

Επιστολή διαμαρτυρίας παρέδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρέσβης, με την οποία κατηγορεί τη Συρία ότι «κρύβεται πίσω από την τελευταία επίθεση αυτοκτονίας στο σταυροδρόμι Μεγκίντο». Η ισραηλινή επιχειρηματολογία βασίζεται στο γεγονός ότι ο ηγέτης της Τζιχάντ, Αμπντουλάχ Ραμαντάν Σάλαχ, ο οποίος μέχρι πριν από λίγα χρόνια δίδασκε Πολιτικές Επιστήμες στο αμερικανικό πανεπιστήμιο της Φλώριντα, ζει στη Δαμασκό. Εντονη ήταν η αντίδραση της Συρίας, που έχει, την περίοδο αυτή, την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Ισραήλ, όμως, δέχτηκε «πυρά» από πολλές ισραηλινές και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, γιατί ο πρόσφατος προϋπολογισμός προβλέπει τη μείωση κατά 1/4 των επιδομάτων οικογενείας και παιδιού για όσους δεν έχουν υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το μέτρο στρέφεται ξεκάθαρα εναντίον των, ήδη δεύτερης κατηγορίας πολιτών, Ισραηλινών Αράβων, οι οποίοι αρνούνται να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό, διαμαρτυρόμενοι για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, εδώ και δεκαετίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ