Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι «φωνές από το παρελθόν» ενοχλούν τη «νέα συμμαχία»

«

Ο,τι και να κάνουν αυτές οι φωνές από το παρελθόν, δε θα πετύχουν να καταστρέψουν τη νέα συμμαχία, που άρχισε να διαμορφώνεται στην Ευρώπη και στη χώρα μας μεταξύ των εργατικών συνδικάτων και των κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης».

Τάδε έφη - στη χτεσινή «Αυγή» - ο Δημήτρης Στρατούλης, στέλεχος του ΣΥΝ. Ως «φωνές από το παρελθόν» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ. Και ως εργατικά συνδικάτα παρουσιάζει τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) και τη ΓΣΕΕ. Οι «φωνές από το παρελθόν» που τον ενοχλούν είναι αυτές, που σταθερά και επίμονα καταγγέλλουν σ' όλους τους τόνους, χρόνια τώρα, τη ΣΕΣ σαν το μακρύ χέρι του μεγάλου κεφαλαίου στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι αυτές οι φωνές, που, όταν οι 45 πολυεθνικές της Ευρώπης προωθούσαν τη «Λευκή Βίβλο για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση», αποκάλυψαν ότι με εκείνο το κείμενο προωθούνταν η κατάργηση του 8ωρου, η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ΣΕΣ και η ΓΣΕΕ είναι αυτές που έβαλαν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους, για να εγκρίνουν τη «Λευκή Βίβλο». Ο,τι υλοποιείται σήμερα από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του περιέχονταν, ήδη, στη «Λευκή Βίβλο».

Αυτά, λοιπόν, τα συνδικάτα, κατά τον Στρατούλη, θα προσδώσουν στα κοινωνικά κινήματα την «ταξικότητα» που τους λείπει, έτσι ακριβώς το γράφει. Το δε εργατικό κίνημα αποκτά, λέει ο Στρατούλης, «ένα φάρμακο για να ξεπεράσει τη γεροντική του άνοια». Δε διευκρινίζει, βέβαια, αν έχει τον εαυτό του, την παράταξή του ή την ίδια τη ΓΣΕΕ ως παράδειγμα γεροντικής άνοιας. Μικρή σημασία έχει. Το κύριο είναι πως από χτες αυτό που αυτοπροσδιορίζεται ως «πρωτοβουλία για το ελληνικό κοινωνικό φόρουμ» εδρεύει μέσα στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Εκεί ακριβώς όπου έγινε ο «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό, εκεί ακριβώς όπου συμφωνήθηκε η κατάργηση του 8ωρου και τόσα άλλα ενάντια στους εργάτες.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη. Αυτό που εκπλήσσει είναι η ταχύτητα. Μόλις πριν λίγες μέρες αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ και επισήμως να ηγηθεί του ελληνικού κοινωνικού φόρουμ. Και, ήδη, οι «εκπρόσωποι τύπου» του έπιασαν δουλιά...


Θ.Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ