Τρίτη 30 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Επιτακτική η ίση μεταχείριση

Σε έξαρση τα προβλήματα των μεταναστών, «προχειρότητα» της πολιτείας, επισημάνθηκε σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη 

Καμιά ποινικοποίηση, αλλά ούτε και οι νάρκες στα σύνορα μπορούν να σταματήσουν τη μετανάστευση, η οποία αποτελεί ένα οικονομικό - κοινωνικό φαινόμενο. Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων, στην ημερίδα με θέμα «Μετανάστευση και ελληνική κοινωνία», που διοργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΜΑΚΙΝΕ και σύλλογοι μεταναστών της Θεσσαλονίκης.

Οι ομιλητές στην ημερίδα, επισήμαναν επίσης ότι η πολιτεία αποδείχτηκε ότι προσεγγίζει το πρόβλημα με μεγάλη προχειρότητα, ενώ η κοινωνία μας, που διέρχεται κρίση και περιθωριοποιεί καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους, βρίσκει ένα εύκολο θύμα στο πρόσωπο του μετανάστη.

Οπως τονίστηκε, η συζήτηση που ανοίγεται στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος γίνεται σε μια εποχή έξαρσης των προβλημάτων που βιώνουν οι οικονομικοί μετανάστες στη χώρα μας, ενώ αλυσιδωτές συνέπειες προκαλούν αυτά τα προβλήματα στον κοινωνικό ιστό, με συνέπεια την αξιοποίησή τους από τους στυλοβάτες του κοινωνικοοικονομικού συστήματος και τους πολιτικούς τους εκφραστές.

Στην ημερίδα, μίλησαν ο Π.Αβραμόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΘ, ο Θ.Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ, ο Κ.Παγκαρλιώτας, διευθυντής του ΜΑΚΙΝΕ, η Ι.Κούρτοβικ, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Στήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, καθώς και εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων.

Ο Θ.Κυριακίδης τόνισε ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας και υφίστανται την εκμετάλλευση από το ίδιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα, όπως και οι Ελληνες συνάδελφοί τους.

«Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, είπε, θα πρέπει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους αλλοδαπούς εργάτες, να τους βοηθήσει στην αυτοοργάνωσή τους, να τους εντάξει στα συνδικάτα και στην καθημερινή πάλη. Θα πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση για ουσιαστικά εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των αλλοδαπών, έτσι που αυτοί να μη χρησιμοποιούνται ως φθηνά εργατικά χέρια και ως πίεση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Να γίνει συνείδηση ότι η εγκληματικότητα είναι συνώνυμο με τη φτώχεια και την υποβάθμιση της ζωής μας και δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα, την εθνικότητα και τη θρησκεία. Να ανοίξει τώρα μέτωπο σταθερά και μόνιμα ενάντια στις προσπάθειες των κυβερνώντων και άλλων παραγόντων του πλούτου και της δημόσιας ζωής και να μην επιτρέψει να δηλητηριαστούν οι συνειδήσεις των ανθρώπων, κύρια των εργαζομένων και των νέων με τις ρατσιστικές και ναζιστικού τύπου αντιλήψεις και συμπεριφορές», κατέληξε ο Θ.Κυριακίδης.

Οι εκπρόσωποι των μεταναστευτικών οργανώσεων χαρακτήρισαν αποτυχημένο τον τρόπο που έγινε η λεγόμενη νομιμοποίηση των αλλοδαπών, αναφέρθηκαν στις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένο να ζει το μεγαλύτερο μέρος των ξένων εργατών, ενώ σημείωσαν ότι οι ξένοι εργάτες απασχολούνται κυρίως σε εργασίες που αποφεύγουν οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Επίσης κατήγγειλαν τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα, όπου προσάγονται κυρίως για εξακρίβωση στοιχείων ή για απέλαση, ενώ επισήμαναν ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους τούς αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη αυστηρότητα, ακόμη και στην παραμικρή παραβατικότητα. Ακόμη, όπως είπαν οι εκπρόσωποι δύο αλβανικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης, οι Αλβανοί εργαζόμενοι που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας αμείβονται κατά 40% χαμηλότερα από τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Σημείωσαν ότι μόνο το 10-15% έχει προμηθευτεί την πράσινη κάρτα, ενώ οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι ποτέ δε θα τη λάβουν. Τέλος καυτηρίασαν τη στάση των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών όσον αφορά τον τρόπο που παρουσιάζουν τα θέματα που σχετίζονται με τους αλλοδαπούς, δηλώνοντας ότι τα ΜΜΕ έχουν μέρος της ευθύνης για τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ