Τρίτη 30 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Δώρο ... άδωρο»!

Την ουσιαστική κατάργηση, μέσα από νέες προϋποθέσεις, της ενίσχυσης λόγω γιορτών, προωθεί η κυβέρνηση

«Μαύρα» Χριστούγεννα επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για χιλιάδες άνεργους ναυτεργάτες, καθώς, όχι μόνο παραμένει σε εξευτελιστικά επίπεδα η έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω γιορτών, αλλά οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι επεξεργάστηκαν νέες προϋποθέσεις για την καταβολή του, τέτοιες ώστε να αποκλειστεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός ανέργων!

Η χειροτέρευση των όρων για την καταβολή ακόμα και αυτών των... 45 χιλιάδων δραχμών για τους έγγαμους και...30 χιλιάδων δραχμών για τους άγαμους, περιέχεται σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη το οποίο θα τεθεί υπό έγκριση σήμερα, στο Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ).

Ειδικότερα, στο σχέδιο του ΠΔ, με τίτλο « Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε ορισμένες κατηγορίες ναυτικών λόγω εορτών Χριστουγέννων 1999», προβλέπεται ότι η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί σε ναυτεργάτες που έχουν υπηρεσία τουλάχιστον 24 μήνες την τελευταία τετραετία, είναι άνεργοι λιγότερο από ένα χρόνο και η απόλυσή τους έγινε τουλάχιστον δύο μήνες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων! Οι μέχρι τώρα διατάξεις προέβλεπαν ότι την οικονομική ενίσχυση έπαιρναν όσοι είναι άνεργοι για ένα χρόνο και είχαν 24 μήνες θαλάσσια υπηρεσία την τελευταία τετραετία ή 18 μήνες τα δύο τελευταία χρόνια. Εκτός μένουν ουσιαστικά και οι ναυτεργάτες που φοιτούν στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς προβλέπεται στο άρθρο 2, μεταξύ άλλων, ότι την οικονομική ενίσχυση θα πάρουν όσοι εξακολουθούν να είναι σπουδαστές κατά την περίοδο της καταβολής της. Ομως, είναι μεγάλος ο αριθμός των ναυτεργατών που τελειώνει αυτήν την περίοδο ο κύκλος σπουδών τους!

Η ΠΕΜΕΝ, με επιστολή της στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, στα μέλη του ΣΕΝ και αλλού, εκφράζει την ριζική αντίθεσή της στο υπό προώθηση Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνοντας ότι: «Εκτιμάμε ότι με το σχέδιο ΠΔ ουσιαστικά το ΥΕΝ επιχειρεί να καταργήσει και αυτή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων». Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί η οικονομική ενίσχυση να καθοριστεί στο 80% του μισθού, να δοθεί σε όλους τους άνεργους ναυτεργάτες, σε όσους φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ και στα ειδικά τμήματα. Ανάλογο αίτημα εκφράζουν εκατοντάδες τρίτοι μηχανικοί, υπογράφοντας σχετικό υπόμνημα προς τον υπουργό και οι μηχανικοί που φοιτούν στο ΚΕΣΕΝ με τηλεγράφημά τους.

Εκτός οι ναυτεργάτες

Η συγκρότηση Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης Πλοίων Εμπορικού Ναυτικού είναι το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει σήμερα το ΣΕΝ. Η συγκρότηση των Τοπικών Κλιμακίων προβλέπεται σε σχέδιο ΠΔ του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, προωθείται η συγκρότηση Τοπικών Κλιμακίων σε κάθε Κεντρικό Λιμεναρχείο, Λιμεναρχείο και Υπολιμεναρχείο. Στη σύνθεση των Τοπικών Κλιμακίων δεν προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου ναυτεργατών, παρά το πάγιο αίτημα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η ΠΕΜΕΝ, με επιστολή της, απαιτεί στη σύνθεση των Κλιμακίων αυτών να συμμετέχει εκπρόσωπός της, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή εκπροσώπων των ναυτεργατών «θα συμβάλει καθοριστικά στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ