Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αεροπορική τραγωδία

Μέρα εθνικού πένθους κήρυξε την 29 Ιούλη ο Πρόεδρος, Λεονίντ Κούτσμα

Το «Su-27», ενώ σέρνεται φλεγόμενο στο έδαφος, λίγο πριν καταλήξει πάνω στον κόσμο που παρακολουθούσε την επίδειξη, σκορπίζοντας το θάνατο

Associated Press

Το «Su-27», ενώ σέρνεται φλεγόμενο στο έδαφος, λίγο πριν καταλήξει πάνω στον κόσμο που παρακολουθούσε την επίδειξη, σκορπίζοντας το θάνατο
ΚΙΕΒΟ.-

Στις 27 Ιούλη στην πόλη Λβοβ (Δυτική Ουκρανία), στη διάρκεια αεροπορικών επιδείξεων προς τιμήν των 60 χρόνων του 14ου αεροπορικού σώματος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας, που την παρακολουθούσαν μερικές εκατοντάδες άτομα, ένα αεροσκάφος «Su-27» συνετρίβη στο έδαφος και προκλήθηκε πυρκαγιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ουκρανίας. Αποτέλεσμα, 83 άτομα (19 παιδιά) έχασαν τη ζωή τους και 116 τραυματίστηκαν (23 σε κρίσιμη κατάσταση). Συγγενείς και διασώστες έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν 72 από τα 83 θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος που έχει βυθίσει στο πένθος την Ουκρανία. 11 πτώματα δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί, καθώς είτε δεν είχαν χαρτιά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πιστοποίηση της ταυτότητάς τους, είτε βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Επιπλέον, στον τόπο του δυστυχήματος είχαν σπεύσει και κάτοικοι άλλων περιοχών, προκειμένου να δουν την αεροπορική επίδειξη.

Σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόραση ICTV, το «Su-27» ήταν υπερφορτωμένο με καύσιμα, δε διευκρίνισε, όμως, αν το δυστύχημα μπορεί να οφείλεται στην υπερφόρτωση αυτή. Οι δύο πιλότοι, σμήναρχοι Βλαντίμιρ Τοπονάρ και Γιούρι Γεγκόροφ, οι οποίοι πρόλαβαν να εκτιναχτούν πριν από τη συντριβή και νοσηλεύονται, δήλωσαν ότι είχαν αισθανθεί πως το αεροπλάνο «ήταν βαρύ». Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας, στρατηγός Βλαντίμιρ Σκιτσίνκο, υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την αεροπορική τραγωδία. Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον ανώτατο διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας, πτέραρχο Βίκτορ Στρέλνικοφ.

Διεξάγονται έρευνες για την εξακρίβωση των αιτιών της αεροπορικής τραγωδίας. Πάντως, ο εισαγγελέας Σβιατοσλάβ Πισκούν κάνει λόγο για εγκληματική αμέλεια στρατιωτικών αξιωματούχων και πιλότων. Επισήμανε, δε, ότι στους πιλότους είχε ανατεθεί «λάθος αποστολή» από τους επικεφαλής τους, που δε μελέτησαν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αεροπορική καταστροφή σε διάφορες αεροπορικές επιδείξεις. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ένδειξη συμπαράστασης στον ουκρανικό λαό, διέταξε να αναβληθούν οι γιορταστικές εκδηλώσεις στο Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αφιερωμένες στη Μέρα του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ