Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ταραχές και ανησυχίες

Ενας άνδρας περνά δίπλα από το σιδερένιο σκελετό ενός λεωφορείου στο Μπέλφαστ - ό,τι απέμεινε μετά τις πρόσφατες ταραχές

Associated Press

Ενας άνδρας περνά δίπλα από το σιδερένιο σκελετό ενός λεωφορείου στο Μπέλφαστ - ό,τι απέμεινε μετά τις πρόσφατες ταραχές
ΜΠΕΛΦΑΣΤ - ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Για τρίτη μέρα χτες οι συγκρούσεις στο κέντρο του Μπέλφαστ μαίνονταν, υπενθυμίζοντας προς όλους ότι οι «ειρηνευτικές συμφωνίες», όσο διαφημισμένες και εάν είναι, δε σημαίνουν απολύτως τίποτα όσο δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα που μαστίζουν την κοινότητα του Ολστερ. Προβλήματα σίγουρα όχι θρησκευτικής ή εθνοτικής φύσης που επισήμως δείχνουν να διχάζουν τις δύο «αντίπαλες» κοινότητες, Προτεστάντες και Καθολικούς.

Χτες και πάλι ομάδες Προτεσταντών συγκρούστηκαν με δυνάμεις της ασφάλειας και της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα λεωφορείο και άλλα οχήματα, στο προτεσταντικό προάστιο Σάντι Ρόου, κοντά σε περιοχή όπου κατοικούν κυρίως φοιτητές, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε σε καταστήματα. Μέχρι στιγμής, η αστυνομία, ο στρατός και η πυροσβεστική υπηρεσία, που ανέλαβαν να επαναφέρουν την τάξη, δε δείχνουν να τα έχουν καταφέρει παρά το γεγονός ότι ήδη 12 άτομα συνελήφθησαν.

Οι ταραχές ως φαινόμενο έχουν ανακάμψει τους τελευταίες μήνες και όλοι προβληματίζονται για το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται για άλλη μία φορά η «ειρηνευτική διαδικασία της Μεγάλης Παρασκευής» και αυτή τη φορά θα είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς ο συνήθης «ταραξίας» ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, ο ΙΡΑ, όχι μόνο έχει συμμορφωθεί, αλλά ζήτησε και «συγνώμη». Τα βλέμματα λοιπόν στους Προτεστάντες, που τα ακραία τμήματά τους δείχνουν να επιζητούν και πάλι το δρόμο της σύγκρουσης, ενώ τα πολιτικά κόμματα που τους εκπροσωπούν δε δείχνουν πειστικά. Ενδεικτικό είναι ότι ο προτεστάντης πρωθυπουργός του Ολστερ και αρχηγός του μέχρι στιγμής και τις εκλογές μεγαλύτερου κόμματος Ντέιβιντ Τριμπλ, ενώ ζητά συνεχώς την αποπομπή του Σιν Φέιν, που θεωρείται πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, όχι μόνο δεν εισακούεται από κανένα και του Τόνι Μπλερ περιλαμβανομένου, αλλά παραγκωνίζεται ολοένα και περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ