Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Λογιστικών» σκανδάλων συνέχεια...

ΝΤΕΝΒΕΡ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Αυτή τη φορά το νέο «λογιστικό» σκάνδαλο δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς το όνομα της «Qwest Communications International Inc.», της μεγάλης τηλεπικοινωνιακής εταιρίας, ήταν μέσα στον κατάλογο των εταιριών με «πρόβλημα» που έπονται να ακολουθήσουν την «Worldcom» και την «Enron»...

Εξάλλου και η «Qwest» εδώ και καιρό βρισκόταν υπό τον εξονυχιστικό έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ, η οποία τελικά ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η «Qwest» χρησιμοποίησε και αυτή ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ λογιστικές μεθόδους την περίοδο 1999-2001 και γι' αυτό θα επαναδημοσιοποιήσει αναθεωρημένα πια τα οικονομικά στοιχεία της. H SEC άρχισε έρευνα τον περασμένο Μάρτη σε μεταβιβάσεις κατά τις οποίες η «Qwest» πωλούσε «αέρα» στο δίκτυο οπτικών ινών της σε άλλες επιχειρήσεις και εν συνεχεία αγόραζε από αυτές αντίστοιχο «χώρο». Στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών τέθηκε το ζήτημα το κατά πόσο αυτές οι ανταλλαγές (swaps) «φούσκωναν» τις πωλήσεις, καθώς η ζήτηση ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών για ένα δίκτυο για το οποίο δανείστηκε δισ. δολάρια για να το κατασκευάσει.

Η ανακοίνωση αυτή, σύμφωνα με τους αναλυτές, έδωσε ακόμη ένα πλήγμα στην αμερικανική αγορά των τηλεπικοινωνιών, αφού η «Qwest» είναι η επικρατέστερη εταιρία τηλεπικοινωνιών σε 14 πολιτείες από τη Μινεσότα έως την Ουάσιγκτον, αλλά και στην ευρύτερη αγορά, αν και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης χτες παρουσίαζε άνοδο, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές οι οποίες βρίσκονταν στα κατώτερα επίπεδα.

Οσον αφορά στην «Qwest» είναι η τελευταία μεγάλη εταιρία στις ΗΠΑ που ομολογεί ότι έκανε χρήση της «δημιουργικής λογιστικής», όπως την έχουν χαρακτηρίσει και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, μετά τον ενεργειακό γίγαντα «Enron», την εταιρία τηλεπικοινωνιών «WorldCom» και την εταιρία εξοπλισμού γραφείων «Xerox». Οπως αναφέρει το BBC, η «Qwest» υπολόγισε «κατά λάθος» 1,16 δισ. δολάρια σε πωλήσεις και έτσι θα ανακοινώσει εκ νέου τα αποτελέσματα των χρήσεων 1999, 2000 και 2001, ενώ απέσυρε τις προβλέψεις για το 2002.

Τέλος, όλοι πια διερωτώνται εάν και η «Qwest» ακολουθήσει το δρόμο της «WorldCom», η οποία πρόσφατα κήρυξε πτώχευση. Γεγονός είναι πάντως ότι ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, καθώς είναι υπερχρεωμένος, οι μετοχές του έχουν υποστεί καθίζηση και όλοι πλέον αναζητούν την επόμενη εταιρία που θα οδηγηθεί στη χρεοκοπία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ