Τρίτη 30 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Δέχτηκε, τελικά, η δικαστής τους ηγέτες του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ

Πώς οι ηγέτες του κόμματος έφτασαν σε ακρόαση στη δικαστή

Στις 25 Ιούλη, οι συμπρόεδροι της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Βίκτορ Τιούλκιν και Ανατόλι Κριουτσκόφ μετέβησαν στο δικαστήριο Ταγκάνσκ της Μόσχας, για να συναντηθούν με τον πρόεδρο του δικαστηρίου και την ομοσπονδιακή δικαστή Σβετλάνα Κουπριένκο, η οποία πρέπει να εκδικάσει την προσφυγή του κόμματος αυτού κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης. Επειδή, όμως, είναι πολύ δύσκολο πράγμα να γίνει κανείς δεκτός σε ακρόαση σε δικαστή, το μέλος της Επιτροπής Μόσχας του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Ρούζενα Πουγκατσιόβα πήγε στις 6 η ώρα το πρωί και έπιασε πρώτη θέση στη σειρά. Αργότερα τη σκυτάλη πήραν οι ηγέτες του κόμματος. Ωστόσο, μετά τις 9 η ώρα τους είπαν ότι ο πρόεδρος ασθένησε ξαφνικά και δε θα γίνει ακρόαση. Πήγαμε τότε στο γραφείο της δικαστή Κουπριένκο. Για να πάει όμως κανείς στο γραφείο της θα πρέπει να περάσει μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων, η οποία ήταν γεμάτη κόσμο.

Η γραμματέας ανακοίνωσε ότι η δικαστής θα δεχτεί εκείνους που έχουν κλήση και ότι στις 13 ώρα είναι η μεσημεριανή διακοπή και στις 14 θα αρχίσει στην αίθουσα αυτή δίκη. Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι δεν αξίζει να περιμένουμε, γιατί η δικαστής δε θα μας δεχτεί. Εμείς όμως αποφασίσαμε να περιμένουμε. Πέρασαν πάνω από 4 ώρες αναμονής. Στο μεταξύ, ο Κριουτσκόφ μαζί με τον βοηθό συνήγορο επιχείρησαν να υποβάλουν αίτηση στον πρόεδρο του δικαστηρίου, αλλά η γραμματέας τού αρνήθηκε κατηγορηματικά να δεχτεί την αίτηση και τους έστειλε στη Γραμματεία. Κι εκεί το ίδιο κατηγορηματικά αρνήθηκαν να δεχτούν την αίτηση, επικαλούμενοι κάποια οδηγία του προέδρου ότι οι αιτήσεις πρέπει να στέλνονται ταχυδρομικώς (!). Να, μια ακόμα «εφεύρεση» της ρωσικής υπαλληλικής γραφειοκρατίας.

Η βοηθός δικαστή εμφανίστηκε στην αίθουσα, άρχισε να καλεί τους παραβρισκόμενους, έλεγχε τα ντοκουμέντα. Οι ηγέτες του κόμματος παρουσίασαν την κλήση.

- «Ηταν για χτες. Σήμερα δεν ισχύει. Επρεπε να είχατε έρθει χτες», είπε με αυστηρό ύφος.

- «Ηρθαμε, περιμέναμε, αλλά η Σβετλάνα Γκενάντιεβνα δε μας δέχτηκε!», είπε ο Τιούλκιν.

- «Δεν ξέρω τίποτα. Είναι δικά σας προβλήματα», απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο η βοηθός δικαστή και έφυγε από το γραφείο.

Σε λίγο όρμησε στην αίθουσα ένας σωματώδης δικαστικός κλητήρας, κρατώντας ένα ρόπαλο, και ζήτησε να σταματήσει η λήψη.

- «Για ποιο λόγο;», ρώτησε ο Κριουτσκόφ.

- «Εκτελώ την εντολή της δικαστή», απάντησε.

- «Αυτό είναι άνομο. Η δικαστής μπορεί να απαγορεύσει να γίνει λήψη μόνο κατά τη διάρκεια της δίκης».

- «Δεν ξέρω τίποτα. Μου είπαν - εκτελώ».

- «Είστε δικαστικός κλητήρας και οφείλετε να παρακολουθείτε την τήρηση του νόμου. Ενδιαφερθείτε, γιατί η δικαστής παραβιάζει το νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα" και όχι μόνο δεν εξετάζει την υπόθεση, αλλά και την αναβάλλει για άλλους τρεις μήνες, παρότι ο νόμος ορίζει ένα μήνα;», τον στρίμωξαν οι Τιούλκιν και Κριουτσκόφ.

Τελικά, ο κλητήρας φεύγει και σε λίγο επιστρέφει και λέει στους ηγέτες του κόμματος ότι η δικαστής θα τους δεχτεί. Και, πράγματι, ύστερα από 20 λεπτά η γραμματέας κάλεσε τους Τιούλκιν και Κριουτσκόφ.

Η συζήτηση κράτησε 15-20 λεπτά. Οι δυο ηγέτες εξήγησαν στη δικαστή ότι όχι απλώς παραβιάζει το νόμο «Για τα πολιτικά κόμματα», αλλά περιορίζει τα δικαιώματα εκατομμυρίων ψηφοφόρων που ψηφίζουν ακριβώς αυτό το κόμμα. Καθυστερώντας την εκδίκαση της υπόθεσης, βάζει έτσι σε κίνδυνο τη δυνανότητα του κόμματος να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές το 2003. Σε απάντηση η δικαστής είπε: «Επρεπε να μου το είχατε εξηγήσει αυτό νωρίτερα. Ισως, να αντιμετώπιζα το ζήτημα διαφορετικά».

«Η δικαστής Κουπριένκο ειλικρινά δε θέλει να συζητήσει με νομική γλώσσα. Οταν προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ποια είναι η νομική αιτία αναβολής της υπόθεσης για τρεις μήνες, έκανε πως δεν καταλαβαίνει και απλώς είπε: "Δεν είχα άλλη δυνατότητα να εξετάσω την υπόθεσή σας νωρίτερα". Συνάμα με κανέναν τρόπο δεν τεκμηρίωσε νομικά την απόφασή της». Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ηγέτες του κόμματος.

Σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών η δικαστής Κουπριένκο ζήτησε να εκθέσουν ακόμα μια φορά στην αίτηση την ουσία της υπόθεσης, υποσχέθηκε να εξετάσει την αίτηση και, ίσως, μεταφέρει πιο κοντά τη συνεδρίαση, αλλά προειδοποίησε: «Στα μέσα Αυγούστου παίρνω άδεια». Μένει να δούμε πόσο καιρό θα χρειαστεί η δικαστής να «μελετήσει» την αίτηση, αφού μέχρι την άδεια μένουν δυο βδομάδες.

Φεύγοντας από το δικαστήριο, θυμήθηκα το απόφθεγμα του Γερμανού ποιητή και δημοσιολόγου Ιόχαν Γκότφριντ Ζάιμε (1763-1810), το οποίο λες και αναφέρεται στη σημερινή Ρωσία: «Σε ορισμένα κράτη δίνουν στη νομιμότητα τέτοια μορφή, που αυτή γίνεται χειρότερη από την ανομία». Αυτό έδειξε η επίσκεψή μας στο δικαστήριο Ταγκάνσκ της Μόσχας.


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ