Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Επίθεση, σε άγνωστο χρόνο

ΚΡΟΦΟΡΝΤ, Πολιτεία του ΤΕΞΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ -ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου μετά τη συνάντηση με τους κορυφαίους συμβούλους σε θέματα ασφάλειας προσπάθησαν κάπως να κατευνάσουν τα πνεύματα που έχουν οξυνθεί, εξαιτίας της ανησυχίας για το μέλλον της επίθεσης κατά του Ιράκ. Παραμερίζοντας όμως τις διαμάχες, τις αντιρρήσεις και διαφωνίες που μάλλον όλες θα καμφθούν για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο πόλεμος πλησιάζει.

Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους παραμέρισε τις εικασίες, λέγοντας ότι «Παίρνουμε στα σοβαρά όλες τις απειλές και θα συνεχίσουμε να έχουμε διαβουλεύσεις με τους φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε ο Μπους προς τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το Ιράκ και συμπλήρωσε... «Είμαι ένας υπομονετικός άνθρωπος. Θα εξετάσουμε όλες τις επιλογές και όλες τις τεχνολογίες που έχουμε διαθέσιμες, τη διπλωματία και τις πληροφορίες. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο,... αυτή η κυβέρνηση συμφωνεί πως ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι μια απειλή... Μια καθεστωτική αλλαγή είναι προς το συμφέρον του κόσμου».

Διευκρίνισε επίσης ότι το θέμα του Ιράκ και οι επανειλημμένες εκκλήσεις του για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν δε βρίσκονταν ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας που απασχόλησε τον ίδιο κατά τη πολύωρη συνάντησή του με κορυφαίους συμβούλους του, λέγοντας πως οι «έντονες εικασίες» περί στρατιωτικής δράσης εντάσσονται σε μια «φρενίτιδα».

Πάντως, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει την επίθεση στον ευρύτερο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που έχει τη συναίνεση της «διεθνούς κοινότητας». Για το λόγο, αυτό ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν ότι στελέχη της Αλ Κάιντα έχουν εισέλθει στο Ιράκ μετά τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και η παρουσία τους εκεί, έχει επιβεβαιωθεί από πολλές μυστικές πηγές, οι οποίες κατονομάζουν μάλιστα το Ιράκ, ως καταφύγιο της οργάνωσης του Μπιν Λάντεν.

Και το κουρδικό

Στο μεταξύ, στη μοναδική χώρα που έχουν οι Αμερικανοί στο πλευρό τους, μέχρι στιγμής, ο «διάλογος» περί της επίθεσης συνεχίζεται. Το ακανθώδες δεν είναι άλλο από το Κουρδικό.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ προειδοποίησε κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξής του στο γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εναντίον της ανάληψης στρατιωτικής δράσης με στόχο το Ιράκ. Ο Τζεμ, ο οποίος είχε συνομιλίες στο Βερολίνο με το Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, υπογράμμισε ότι η Τουρκία παραμένει «πολύ επιφυλακτική» όσον αφορά την ιδέα να πραγματοποιηθούν επιθέσεις εναντίον του Ιράκ.

Το θέμα αποτέλεσε και την αιχμή του δόρατος των δηλώσεων του υπουργού Αμύνης Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου στην εφημερίδα Μιλιέτ, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα του έχει ιστορικά συμφέροντα στο Βόρειο Ιράκ.

Επίσης, ο Τσακμάκογλου διευκρίνισε πως η Τουρκία θα αντιταχτεί σε κάθε σχέδιο για την ίδρυση ενός κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ, περιοχή που διαφεύγει του ελέγχου της Βαγδάτης από το τέλος του πολέμου του Κόλπου, το 1991, και ελέγχεται από δύο κουρδικές παρατάξεις, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Μασούντ Μπαρζανί και την Πατριωτική Ενωση του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί.

Ο Τσακμάκογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα σχέδια αυτών των δύο παρατάξεων να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε δύο άλλες πόλεις, το Κιρκούκ και τη Μοσούλη -μέχρι στιγμής βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ιρακινής κεντρικής εξουσίας- που είναι πλούσιες σε πετρέλαιο και όπου ζει μια ισχυρή κοινότητα Τουρκομάνων, οι οποίοι είναι τουρκόφωνοι και φιλικοί προς την Τουρκία. «Ενα κράτος που θα δημιουργούνταν στη Μοσούλη και το Κιρκούκ θα ενοχλούσε την Τουρκία, αλλά και τους τουρκικής καταγωγής Ιρακινούς», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ