Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Ναυάγησε η αντικομμουνιστική επιχείρηση

Συνέντευξη με τον Κάρολ Οντριας, αντιπρόεδρο του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας

Πρόσφατα, Σλοβάκοι βουλευτές του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος» και του «Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς» προσπάθησαν να περάσουν νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, με στόχο την ποινικοποίηση της δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την «απαγόρευση της προπαγάνδας υπέρ του κομμουνισμού», δε συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία ψήφων και απορρίφθηκε. Η προσπάθεια αυτή πραγματοποιήθηκε ελάχιστες μέρες πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 20ής και 21ης Σεπτεμβρίου και απέβλεπε στην ποινικοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας του ΚΚ Σλοβακίας.

Σε συνέντευξή του στο «Ρ», ο Κάρολ Οντριας, αντιπρόεδρος του ΚΚ Σλοβακίας, μίλησε τόσο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όσο και για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα του.

- Οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της Σλοβακίας με τις ανατροπές στη Σοβιετική Ενωση και στις σοσιαλιστικές χώρες είχαν αντίκτυπο, όχι μόνο στην κοινωνία της χώρας, αλλά και στο κόμμα σας. Θα θέλαμε να μας μιλήσετε σχετικά μ' αυτό.

- Τα σαράντα χρόνια του σοσιαλισμού στη Σλοβακία, από το 1948 μέχρι το 1989, είχαν πολύ θετική επίδραση στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου όλων των ανθρώπων. Η Σλοβακία έγινε μια αναπτυγμένη βιομηχανική χώρα με εξελιγμένη γεωργία, με αναπτυγμένη εκπαίδευση και πολιτισμό. Σαν αποτέλεσμα της διάλυσης του πολιτικού συστήματος του σοσιαλισμού στην Ανατολική Ευρώπη, καταφέρθηκε ένα δυνατό χτύπημα σε όλες τις γνήσιες δυνάμεις της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια των 13 χρόνων του καπιταλισμού στη Σλοβακία, το βιοτικό επίπεδο και οι «παράμετροι ανθρωπισμού» έχουν μειωθεί δραστικά (συγκεκριμένα στοιχεία μπορεί κανείς να βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση href="http://www.kss.sk/anglicky@.php"http://www.kss.sk/anglicky@.php" target="_blank">target="_blank">http://www.kss.sk/anglicky@.php).

Το 1991, το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας μετατράπηκε στο «Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς» με ένα πρόγραμμα, που ήταν ένα μείγμα σοσιαλδημοκρατικών ιδεών. Το «Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς» εγκατέλειψε το μαρξισμό - λενινισμό και τώρα ακολουθεί μια οπορτουνιστική πολιτική.

Ενα νέο κομμουνιστικό σχήμα άρχισε να εμφανίζεται αυθόρμητα στη Σλοβακία το 1991. Το 1992, τα δύο κομμουνιστικά σχήματα ενώθηκαν και ίδρυσαν το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Σλοβακίας (CPS). Το κόμμα άρχισε από το μηδέν, αλλά σταδιακά έχει αρχίσει να αποκτάει την υποστήριξη του κόσμου, και λειτουργεί σε κάθε περιοχή της Σλοβακίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, παρά την έντονη αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η υποστήριξη προς το κόμμα έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

- Θα θέλαμε να έχουμε το σχόλιό σας σε ό,τι αφορά στην αποτυχημένη προσπάθεια ποινικοποίησης της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός σας.

- Λόγω αυτής της υποστήριξης, το ΚΚ Σλοβακίας έχει την πιθανότητα να εκλεγεί στο Κοινοβούλιο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δεξιοί του Κοινοβουλίου προσπάθησαν να περάσουν το νομοσχέδιο που θα ποινικοποιούσε την προεκλογική εκστρατεία του ΚΚ Σλοβακίας, για τις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 20-21 Σεπτέμβρη.

Το ΚΚ Σλοβακίας ζήτησε την υποστήριξη αρκετών κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, καθώς και μελών της Συνομόσπονδης Ομάδας για μια Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά. Εχουμε λάβει πολλές επιστολές συμπαράστασης, κάτι το οποίο εκτιμάμε ιδιαίτερα, και ευχαριστούμε όλους για την υποστήριξη. Παρόμοιες επιστολές έχουν λάβει ο Πρόεδρος της Σλοβακίας και μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας.

Εξαιτίας της υποστήριξης της διεθνούς αριστερής κοινότητας, το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της «προπαγάνδας του κομμουνισμού» απέτυχε. Μόνον οι 63 από τους 150 βουλευτές (και όχι 76 που είναι το μίνιμουμ ψήφων που απαιτείται για την έγκριση νομοσχεδίου) ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (19 Αυγούστου 2002). Η αποτυχία αυτή είναι επίσης αποτέλεσμα της νέας πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη Σλοβακία, όπου η δεξιά κυβέρνηση δεν έχει επιλύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, ούτε το πρόβλημα του βιοτικού επιπέδου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν την αριστερή πολιτική. Μια αντικομμουνιστική προπαγάνδα γίνεται όλο και πιο μη-αποδοτική.

- Ποιες είναι οι προσδοκίες σας γι' αυτές τις εκλογές και ποια θέματα προβάλλετε ως πιο σημαντικά;

- Επιδίωξή μας είναι να εισέλθει το κόμμα μας στο Κοινοβούλιο της Σλοβακίας. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειαζόμαστε περισσότερο από το 5% των ψήφων. Επίσημα, σύμφωνα με «ανεξάρτητες» εταιρίες δημοσκοπήσεων, τώρα κατέχουμε το 4,8% των ψήφων. Πάντως, παρά την έντονη αντικομμουνιστική προπαγάνδα και το γεγονός ότι δεν έχουμε πρόσβαση στα ΜΜΕ, όπως έχουν τα άλλα κόμματα, υπολογίζουμε να λάβουμε το 6% των ψήφων.

Για μας, σημαντικό είναι να προβάλουμε πως είναι αναγκαία η σταδιακή οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Επίσης, χρειάζεται να δυναμώσει ο ρόλος του κράτους στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και την κοινωνική πολιτική. Θα πρέπει να κατέχει πάνω από το 50% της ιδιοκτησίας της στρατηγικής βιομηχανίας, των τραπεζών, των πηγών και των πολιτιστικών ινστιτούτων. Επιπρόσθετα, προτείνουμε αντί για μια ελεύθερη αγορά να εφαρμοστεί ένας σύνθετος έλεγχος της οικονομικής πολιτικής. Καταλήγοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι το ΚΚ Σλοβακίας είναι ενάντια στην ένταξη σε οποιοδήποτε επιθετικό μπλοκ - για παράδειγμα το ΝΑΤΟ, και πιστεύουμε ότι χρειάζεται να δυναμώσει ο ρόλος του ΟΗΕ για την επίλυση οποιουδήποτε διεθνούς προβλήματος.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ