Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
ΑντιΝΑΤΟική Σύνοδος και μαζική διαδήλωση

Διοργανώνονται από το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας

Την απόφαση να φιλοξενήσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε η τσέχικη κυβέρνηση στις 19 Αυγούστου. Από τη μεριά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας είχε καλέσει την κυβέρνηση να ακυρώσει τη Σύνοδο και να ξοδέψει τα 700 εκατομμύρια δολάρια, που έχουν υπολογιστεί για τη Σύνοδο, στα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών, προσφέροντας ταυτόχρονα το ίδιο το κόμμα 35.000 δολάρια για να βοηθήσει τα θύματα και ανοίγοντας ταμείο ανακούφισης των πλημμυροπαθών. Ωστόσο, βλέποντας την εμμονή της τσέχικης κυβέρνησης, το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει αντι-Σύνοδο στις 19 Νοέμβρη και μαζική διαδήλωση για τις 20 του ίδιου μήνα, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αρχικά, η αντι-Σύνοδος είχε προγραμματιστεί για τις 21 Σεπτέμβρη, ωστόσο, λόγω των καταστροφικών πλημμυρών και τις ζημιές που προκάλεσαν στο κτίριο που θα πραγματοποιούνταν, οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την ημερομηνία.

Για την αντι-Σύνοδο αυτή μας μίλησε ο Χασάν Σάρφο, επικεφαλής του Διεθνούς Τμήματος του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας.

- Για ποιο λόγο πραγματοποιείτε την αντι-Σύνοδο και τι προσδοκά το κόμμα σας απ' αυτήν;

- Το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε με το πρόσχημα ότι προστατεύει τους λαούς από την πρώην Σοβιετική Ενωση και από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τώρα πια δεν υπάρχει Σοβιετική Ενωση, ούτε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Πράγμα που σημαίνει ότι ο λόγος ύπαρξης αυτής της Συμμαχίας δεν υπάρχει πρακτικά. Το ΝΑΤΟ έγινε εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ να πραγματοποιεί όλες τις επιθυμίες τους, όλους τους ιμπεριαλιστικούς στόχους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το ΝΑΤΟ έκανε τον επιθετικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τον πόλεμο στην Ασία, επιτέθηκε το Ιράκ, το Αφγανιστάν κλπ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός ασφαλείας. Αντίθετα μάλιστα, είναι ένας οργανισμός απειλής της ειρήνης στον κόσμο. Με το ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να έχουμε καμία εγγύηση για την ασφάλειά μας.

Αυτή η πραγματικότητα είναι και ο λόγος που πραγματοποιούμε την αντι-Σύνοδο. Εχουμε καλέσει τους συντρόφους μας από Κομμουνιστικά και Αριστερά Κόμματα της Ευρώπης. Ηδη, μέχρι σήμερα, έχουν επικυρώσει τη συμμετοχή τους 26-27 κόμματα γι' αυτήν την αντι-Σύνοδο. Η αντι-Σύνοδος θα θέσει το θέμα ύπαρξης του ΝΑΤΟ και της ασφάλειας στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στο τέλος της αντι-Συνόδου σε μια έκκληση που θα σταλεί σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη για να βρεθεί μια εναλλακτική του ΝΑΤΟ. Μια εναλλακτική πρόταση για την ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου.

- Ποιες δραστηριότητες έχετε σχεδιάσει για το Νοέμβρη, που θα γίνει η Σύνοδος του ΝΑΤΟ;

- Η αντι-Σύνοδος θα αποτελέσει μια διάσκεψη για να συζητήσουμε με τους συντρόφους μας στην Ευρώπη για την πολιτική, τους στόχους και τους σκοπούς του ΝΑΤΟ. Δεν είναι αρκετό να εκφράσουμε μόνο τη δυσαρέσκειά μας και τη διαμαρτυρία μας ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ το Νοέμβρη, σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε μια μαζική διαδήλωση από Τσέχους πολίτες και από τους συντρόφους μας απ' όλη την Ευρώπη. Η διαδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοέμβρη και καλούμε όλους τους προοδευτικούς, αριστερούς και πατριώτες να παλέψουν ενάντια στην πολιτική του ΝΑΤΟ και να καταλάβουν πως αυτή η πολιτική είναι πολύ επικίνδυνη για την ασφάλεια στην Ευρώπη και ότι πρέπει να έρθουν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σ' αυτή.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κομμουνιστές της Ελλάδας για την υποστήριξή τους και να αναφέρω ότι οι διαδηλώσεις που κάνουν ενάντια στο ΝΑΤΟ, η δουλιά τους, οι συγκεντρώσεις τους είναι για μας πολύ καλά παραδείγματα.


Κ.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ