Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Κινδύνεψαν εργαζόμενοι και κάτοικοι

«Δε συνέβη τίποτα», κατά τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ!

Eurokinissi

Ενα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό έγινε χτες το πρωί στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου, το οποίο όμως είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον ευρύ κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή οι εργαζόμενοι, αλλά και όλη η περιοχή του Θριάσιου Πεδίου από την περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Ειδικότερα, χτες το πρωί επικράτησε πανικός στους εργαζόμενους του διυλιστηρίου, αλλά και στους κατοίκους της περιοχής όταν μαθεύτηκε η είδηση για έκρηξη σε μονάδα αποθείωσης με διαρροή υδροθείου και ότι από τύχη γλίτωσε ένας εργαζόμενος. Την είδηση μετέφεραν τα ΜΜΕ που πήγαν στο διυλιστήριο, όταν τους ειδοποίησαν οι συνδικαλιστές του σωματείου εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα, κάλεσαν και την Επιθεώρηση Εργασίας. Η διαρροή, που υπήρχε, ευτυχώς περιορίστηκε αμέσως καθώς απομονώθηκε η συγκεκριμένη αντλία όπου έγινε η έκρηξη.

Επίσημα η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων και παρά τον πανικό που είχε δημιουργηθεί αρκέστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση με την οποία διέψευδε ότι υπήρχε διαρροή υδρόθειου και υποστήριζε ότι το διυλιστήριο λειτουργεί κανονικά. Η είδηση για έκρηξη και διαρροή υδρόθειου έγινε γνωστή από μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Σωματείου το απόγευμα -και η οποία είναι προσεκτικά διατυπωμένη- αναφέρει τα εξής: «Σήμερα (χτες) το πρωί στις μονάδες ανάκτησης θείου 3700 και 2750 σε γραμμή παραγωγής ατμού λόγω διαρροής που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει στη συγκεκριμένη γραμμή εδώ και δύο μήνες περίπου, αποκολλήθηκε έλασμα συγκράτησης μόνωσης λόγω της ασκούμενης πίεσης και από τύχη δεν αποκεφάλισε συνάδελφο εργαζόμενο που εκτελούσε εργασία στη συγκεκριμένη μονάδα. Παράλληλα, συνολικά στο συγκρότημα των μονάδων ανάκτησης θείου εδώ και πέντε μήνες περίπου υπάρχουν συνεχείς διαρροές υδροθείου, με αποτέλεσμα η εργασία να εκτελείται με πολύ μεγάλες δυσκολίες και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται και πολύ επικίνδυνη. Παρ' όλο που υπάρχουν εντολές εργασίας για αποκατάσταση των ζημιών δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα τίποτα και αν συνεχίσουμε έτσι θα θρηνήσουμε σίγουρα και άλλα θύματα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις διυλιστηρίων».

Οπως επισημαίνει ακόμα στην ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα η συντήρηση των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ είναι πλημμελής ή παραχωρείται σε εργολάβους με άπειρο και άσχετο προσωπικό, οι οποίοι επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων. Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι αν και κάλεσαν τη διοίκηση να πάρει άμεσα μέτρα και παρά την εντολή της επιθεώρησης εργασίας για άμεση αποκατάσταση, αυτή αρνείται να σταματήσει τη μονάδα, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι οι εργαζόμενοι ψεύδονται...

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ διέψευσε μεν τη διαρροή υδρόθειου, όχι όμως και την έκρηξη στον αγωγό. Το ζήτημα όμως είναι τι θα γινόταν σε περίπτωση που η έκρηξη προκαλούσε γενικότερη ανάφλεξη; Τότε δε θα υπήρχε διαρροή όχι μόνο υδρόθειου αλλά και άλλων επικίνδυνων ουσιών και ένα τεράστιο σύννεφο με δηλητήριο θα σκέπαζε όλη την περιοχή. Τα ερωτήματα είναι πολλά, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης ατυχήματος και ο τεράστιος κίνδυνος που απειλεί τους εργαζομένους και τους κατοίκους μιας ολόκληρης περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ