Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κερδισμένοι οι «Σοσιαλδημοκράτες» και οι πρώην αυτονομιστές...

Στιγμιότυπο από τις προχτεσινές εκλογές

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις προχτεσινές εκλογές
ΣΚΟΠΙΑ.--

Η επόμενη μέρα των πρόωρων γενικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή στα Σκόπια φάνηκε να αλλάζει -κατά το αναμενόμενο- το πολιτικό σκηνικό, αναδεικνύοντας τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας» του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι και τη νεοσυγκροτηθείσα «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» του πρώην ηγέτη των Αλβανών αυτονομιστών, Αλί Αχμέτι...

Σύμφωνα με το 60% των καταμετρημένων εκλογικών αποτελεσμάτων, η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση Μακεδονίας» του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 41% (ενδεχομένως να κατακτά 60 απ' τις 120 έδρες του κοινοβουλίου).

Επεται η -μέχρι πρότινος κυβερνώσα παράταξη- του απερχόμενου πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι («Εσωτερικός Μακεδονικός Επαναστατικός Οργανισμός«VMRO - DPMNE») με ποσοστό 24%, η «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» του Αλί Αχμέτι με ποσοστό περίπου 11% και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Αρμπέν Τζαφέρι με 5,6%.

Παρατάξεις όπως το αλβανικό «Κόμμα της Δημοκρατικής Ευημερίας» του Αμπντουραχμάν Αλίτι και το «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» μάλλον δε θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή, γιατί φαίνεται πως δε συγκεντρώνουν το μίνιμουμ εκλογικό ποσοστό (3%)...

Τα εκλογικά αποτελέσματα προκάλεσαν στα Σκόπια, έως χτες τα ξημερώματα, τον πανηγυρισμό των υποστηριχτών του Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος έσπευσε να επιστήσει την προσοχή των ψηφοφόρων «στη σκληρή δουλιά της επόμενης μέρας».

Ο δε αρχηγός του VMRO-DPMNE, Γκεοργκέφσκι, παραδέχτηκε την ήττα του, κάνοντας λόγο για «τη διεξαγωγή των πιο δημοκρατικών εκλογών που διεξήχτηκαν ποτέ στην ιστορία» της ΠΓΔΜ...

Μολονότι η «Σοσιαλδημοκρατική» παράταξη του Τσερβενκόφσκι κατακτά το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων (και επανέρχεται έτσι στην εξουσία μετά από έξι χρόνια), θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο στη «Δημοκρατική Ενωση για την Ολοκλήρωση» του Αλί Αχμέτι. Ο ίδιος ο Τσερβενκόφσκι δεν έκανε -για ευνόητους λόγους- σχετικές δηλώσεις ούτε προεκλογικώς, ούτε μετεκλογικώς, εντούτοις η συμμαχία του με το κόμμα των πρώην αυτονομιστών πιθανολογείται ως «σχεδόν βέβαιη» από πολλές δυτικοευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές...

Το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε εμφανή ικανοποίηση στους αξιωματούχους της ΕΕ (όπως ο Χαβιέ Σολάνα) και του γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, του ΟΑΣΕ (που είχε την επίβλεψη της διεξαγωγής των εκλογών)... Ο Χ.Σολάνα μίλησε για «ειρηνικές και αξιοπρεπείς εκλογές». Ο δε Ρόμπερτσον έκανε λόγο για «αποφασιστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και για σαφή ένδειξη απόρριψης της βίας».

Πυροβολισμοί και κλοπή ...κάλπης!

Παρά τις επιδοκιμασίες των παραπάνω αξιωματούχων, δεν έλειψαν τα φαινόμενα βίας κατά την ψηφοφορία. Στο χωριό Τανούσεφσκι, άγνωστοι οπλοφόροι εισέβαλαν σε αστυνομικό τμήμα χειροδικώντας σε βάρος μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής και κλέβοντας την κάλπη, ρίχνοντας πυρ στον αέρα! Σε ένα άλλο χωριό, στο Σλούπτσανε (κοντά στο Κουμάνοβο) άγνωστοι οπλοφόροι έριξαν πυρ στον αέρα, εκφοβίζοντας (ως επί το πλείστον Αλβανούς) ψηφοφόρους. Επιπλέον, παραμονή των εκλογών σκοτώθηκε σε μεμονωμένο επεισόδιο φιλονικίας με αστυνομικούς ένας Αλβανός, ενώ κατασχέθηκε σε περιοχή του βορείου τμήματος της ΠΓΔΜ μεγάλο φορτίο πυρομαχικών και όπλων που ανήκαν στους πρώην αυτονομιστές... Απ' όλα αυτά τα επεισόδια έντασης, σοβαρότερα θεωρήθηκαν τα γεγονότα στο Τανούσεφσκι, όπου γνωστοποιήθηκε πως δεν αποκλείεται στο συγκεκριμένο χωριό να επαναληφθούν οι εκλογές σε δύο βδομάδες!

Οσον αφορά τώρα, στην προσέλευση των ψηφοφόρων, αυτή φαίνεται να ξεπερνά το 70% (το μεγαλύτερο ποσοστό απ' το '92 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε απ' την πρώην Γιουγκοσλαβία).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις κάλπες αύριο για νέα Βουλή και κυβέρνηση (2011-06-04 00:00:00.0)
Ο Ιβάνοφ εξελέγη Πρόεδρος (2009-04-07 00:00:00.0)
Επίθεση κατά του Αχμέτι (2008-05-13 00:00:00.0)
Στο δρόμο για τις κάλπες (2006-07-02 00:00:00.0)
Τσερβένκοφσκι ο νέος πρόεδρος (2004-04-30 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν «βολιδοσκοπήσεις»... (2002-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ