Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Πάντα στις επάλξεις

Γέμισε η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από τους συναδέλφους μιας γενιάς, που έμαθε τι πάει να πει δημοσιογραφία, παλεύοντας στην πρώτη γραμμή το φασισμό
Γέμισε η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ από τους συναδέλφους μιας γενιάς, που έμαθε τι πάει να πει δημοσιογραφία, παλεύοντας στην πρώτη γραμμή το φασισμό
Η γενιά των δημοσιογράφων της Αντίστασης είναι ζωντανή και αντιστέκεται στα «φύκια» και τις «πατσαβούρες» των καναλαρχών, αντιστέκεται στο φοβερό κατήφορο των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» (ΜΜΕ). Το μήνυμα αυτό, προς κάθε κατεύθυνση, έστειλαν χθες από την αίθουσα της Ενωσης Συντακτών οι αντιστασιακοί δημοσιογράφοι, κατά την εκδήλωση και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης.

Ο Ν. Καραντηνός, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, με μια περιεκτική ομιλία, που περιείχε συμπυκνωμένα τα συναισθήματα εκείνης της γενιάς των δημοσιογράφων απέναντι στη σημερινή «ζούγκλα» των ΜΜΕ, αναφέρθηκε στη δράση του Συνδέσμου όλο το προηγούμενο διάστημα. Ο Σύνδεσμος στήριξε τους ανταποκριτές από το μέτωπο της Γιουγκοσλαβίας, ενάντια σε όσους πολεμούσαν την αντικειμενική ενημέρωση και - όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ - «οι παλιοί δημοσιογράφοι ένιωσαν περηφάνια για τη νέα γενιά». Πραγματοποίησε εκδηλώσεις μνήμης για αγωνιστές δημοσιογράφους: Τον Βιδάλη, που δολοφόνησαν οι μοναρχοφασίστες στη Μελία, τον Παπαδάκη, που έπεσε στο αλβανικό μέτωπο, τον Λύτινα, που εκτελέστηκε στο Ρέθυμνο από τον Γερμανό κατακτητή.

Ο Νίκος Καραντηνός, μιλώντας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ΜΜΕ, είπε ότι έχουν ευθύνη και οι πνευματικοί άνθρωποι της χώρας, τους οποίους κάλεσε να αντιδράσουν, κάνοντας το χρέος τους πριν να είναι αργά.

Ο διευθυντής της εφημερίδας μας παραλαμβάνει το κομμάτι που κόπηκε για το «Ριζοσπάστη», μια εφημερίδα, που, αποδεδειγμένα, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιφασιστικής πάλης
Ο διευθυντής της εφημερίδας μας παραλαμβάνει το κομμάτι που κόπηκε για το «Ριζοσπάστη», μια εφημερίδα, που, αποδεδειγμένα, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιφασιστικής πάλης
«Ολοι εμείς, που γλιτώσαμε τις μάχες και το εκτελεστικό απόσπασμα, γονατίζουμε μπροστά σ' εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση», είπε, παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Δ. Γκλαβάς. Η λευτεριά, συνέχισε, δεν πεθαίνει ποτέ σ' αυτόν τον τόπο. Εκλεισε την ομιλία του, κάνοντας την ευχή, του χρόνου, όλοι οι παρευρισκόμενοι να είναι παρόντες στην ίδια εκδήλωση, τονίζοντας επίσης με νόημα ότι τα χρόνια που έρχονται θα προστίθενται ολοένα και περισσότεροι στις επάλξεις της μαχόμενης δημοσιογραφίας.

«Δεν πρέπει να ξεχάσουμε, εμείς οι νεότερες γενιές των δημοσιογράφων, πόσα χρωστάμε σε σας», είπε, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Ν. Κιάος. Συνέχισε, λέγοντας ότι αποτελεί τιμή για την Ενωση Συντακτών να έχει μέλη της, τους δημοσιογράφους της Εθνικής Αντίστασης. Είπε ακόμη ότι η αίθουσα, στην οποία έγινε η χθεσινή εκδήλωση, ονομάστηκε, έπειτα από πρόταση του Ν. Καραντηνού, αίθουσα «Γ. Καράτζας», στη μνήμη του προέδρου της Ενωσης, την περίοδο της Κατοχής.

Στη χθεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Δ. Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη», ο Στ. Βαμβέτσος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «902», ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Λεων. Αυδής, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Ν. Τερζόγλου, αντιπροσωπείες από τα Διοικητικά Συμβούλια της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, πλήθος παλιών δημοσιογράφων και αντιστασιακών. Τη Βουλή εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο πρόεδρός της, Απ. Κακλαμάνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εζησε και πέθανε ως κομμουνιστής! (2010-03-02 00:00:00.0)
Τιμή στην Αντίσταση και στον ΕΑΜικό Τύπο (2006-02-24 00:00:00.0)
Πάλευε με τα θεριά! (2004-10-19 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Τάκη Φίτσο (2004-05-15 00:00:00.0)
Οι Αντιστασιακοί δημοσιογράφοι (2000-10-17 00:00:00.0)
Αντιστέκονται ακόμα (1997-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ