Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η «ουσία» είναι η απεξάρτηση

Παρεμβάσεις στην παρουσίαση της έκθεσης

Η Ετήσια Εκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Διεθνή Ελεγχο των Ναρκωτικών δημοσιοποιήθηκε χτες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Αθήνα η παρουσίαση έγινε απ' τη Μ. Γόντικα, υπεύθυνη του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ, ενώ έκαναν παρεμβάσεις ο Ν. Παπασκευόπουλος και ο Μπ. Πουλόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ και Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ αντίστοιχα, και ο Γ. Μπαρδάνης, αντιπρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών. Τη συζήτηση διεύθυνε η δημοσιογράφος Λ. Αλεξίου.

Ο Ν. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στους ειδικούς χώρους για ενέσεις ηρωίνης, χαρακτηρίζοντάς τες ως «λύσεις απελπισίας». Πριν, όμως πρόσθεσε, μια κοινωνική ή κρατική πολιτική προχωρήσει σε «λύσεις απελπισίας» πρέπει να δοκιμάσει άλλες, οι οποίες - αν δεν είναι της οριστικής θεραπείας, όπως τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ - μπορούν αν είναι προγράμματα υποκαταστάτων. Είναι άλλο πράγμα αν θα τιμωρηθεί μια πράξη αυτοκαταστροφής κι άλλο πράγμα να διευκολυνθεί μια παράνομη πράξη, είπε ο Ν. Παρασκευόπουλος, τονίζοντας ότι μια τέτοια επιλογή δεν μπορεί να έχει ούτε την ηθική ούτε την κοινωνική υποδοχή.

Ο Γ. Μπαρδάνης υποστήριξε ότι στη νόμιμη χρήση για ιατρικούς λόγους θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και η μεθαδόνη. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανεπάρκεια σε αυτά τα προγράμματα, αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να παρατηρηθεί υπερκατανάλωση μεθαδόνης όπως σε άλλες χώρες.

Ο Μπ. Πουλόπουλος σημείωσε ότι το φαινόμενο της εξάρτησης αλλάζει συνεχώς μορφές και για αυτό το λόγο πρέπει να αλλάζουν και οι μορφές αντιμετώπισης της τοξικομανίας. Εκτός απ' τη μείωση της βλάβης, σημείωσε ο Μπ. Πουλόπουλος, χρειάζεται η υποστήριξη από ψυχοκοινωνικές δομές. Η αλλαγή των ουσιών, τόνισε, δεν αντιμετωπίζει την ουσία της εξάρτησης και έδωσε έμφαση στα προγράμματα απεξάρτησης και επανένταξης στην κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ