Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Μόνο στα φυλλάδια του υπουργείου Δικαιοσύνης οι φυλακές

Οι αρμόδιοι εισηγητές στο ΣτΕ υποστηρίζουν τις προσφυγές των κατοίκων, που στρέφονται κατά της ίδρυσης φυλακών, τις οποίες ήδη παράτυπα είχε σπεύσει να θεμελιώσει ο Ε. Γιαννόπουλος

Για άλλη μια φορά, ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκει αντίθετο το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για ίδρυση φυλακών στην Ανδρίτσαινα Ηλείας και στη Σύλιμνα Αρκαδίας και φαίνεται να παγώνουν τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Ε. Γιαννόπουλου για φυλακές στην Πελοπόννησο, τις οποίες διαφημίζει σε ιλουστρασιόν φυλλάδια που έχει εκδώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι σύμβουλοι Επικρατείας Σ. Ρίζος και Ν. Ρόζος πρότειναν χτες στο Ε` Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου να γίνουν δεκτές οι προσφυγές κατοίκων και φορέων της Ηλείας και της Αρκαδίας, που στρέφονταν κατά της ίδρυσης φυλακών στις περιοχές τους. Ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Ν. Ρόζος επισήμανε σωρεία παραβιάσεων και παρατυπιών εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, ο Σ. Ρόζος, στην εισήγησή του για τις φυλακές της Ανδρίτσαινας, επισήμανε ότι:

  • Προτείνεται να γίνουν φυλακές σε δασική έκταση.
  • Δεν έχει γίνει από τους αρμόδιους φορείς χωροταξικός σχεδιασμός για τις φυλακές.
  • Δεν έχει εκδοθεί τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο.
  • Για την ίδρυση των φυλακών δεν έχει εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά γίνεται προσπάθεια να «περάσει» με υπουργική απόφαση.
  • Ο χώρος ανέγερσης των φυλακών βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο και δεν έχει εκδοθεί διάταγμα για την ίδρυση γενικών φυλακών.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι για τις φυλακές Ανδρίτσαινας υπάρχει και παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ κατά της ίδρυσης των φυλακών, η οποία είχε εκδοθεί την ίδια ακριβώς μέρα, που ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε τα εγκαίνια θεμελίωσης της φυλακής!

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣτΕ, κινδυνολόγησε για άλλη μια φορά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλες εκτάσεις διαθέσιμες για την κατασκευή φυλακών και ότι έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι δεν υπάρχει ...ορατός αρχαιολογικός χώρος από τη θέση που θα κατασκευαστεί η φυλακή!

Παράλληλα, ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου ισχυρίστηκε ότι το ρυμοτομικό σχέδιο μπορεί να γίνει και με υπουργική απόφαση. Οσον αφορά τις επισημάνσεις του ΣτΕ ότι για τη σύνταξη της μελέτης δεν υπήρχε επιστήμονας περιβαλλοντολόγος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου αντέτεινε τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχει τέτοια ειδικότητα στα ελληνικά πανεπιστήμια!

Από την πλευρά του, ο συνήγορος της Ομοσπονδίας Τοπικών Συλλόγων της επαρχίας της Ολυμπίας τάχθηκε υπέρ της εισήγησης και καυτηρίασε την τακτική του υπουργείου Δικαιοσύνης, που δεν έκανε γνωστή τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, καθώς σ' αυτή τη μελέτη περιλαμβάνονται τα σχέδια κατασκευής της φυλακής. Τέλος, ο εισηγητής πρότεινε να ακυρωθεί και η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που αφορά την ίδρυση φυλακών στη Σύλιμνα Αρκαδίας. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ