Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάντα επικίνδυνη η κάνναβη

Ραγδαία εξάπλωση στην Ευρώπη

H Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κάνναβη, το άλλοτε «ναρκωτικό των χίπηδων» με περιορισμένη χρήση, μετατρέπεται σε ουσία κατάχρησης μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων και ιδίως των νέων.

Η Επιτροπή εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ευκολία πρόσβασης σε πολύ ισχυρές ποικιλίες της κάνναβης, καθώς και σε λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την καλλιέργεια του φυτού και των παραγώγων του. Σε πολλές χώρες αυτές οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε ειδικά καταστήματα (hemp shops) ή μέσω του Διαδικτύου. Η ανεξέλεγκτη πώληση των σπόρων της κάνναβης, έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση της κατ' οίκον καλλιέργειας.

Η όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση της κάνναβης είναι ιδιαίτερα εμφανής στην Ευρώπη, επισημαίνει ο ΟΗΕ. Στην Ελβετία η χρήση κάνναβης στους μαθητές ηλικίας 15 ετών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 12 χρόνια. Στη Γαλλία το ένα τρίτο των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει πειραματιστεί με κάνναβη. Το ίδιο ποσοστό στο Παρίσι ξεπερνάει το 40%. Οι μισοί απ' αυτούς που πειραματίστηκαν, είναι συστηματικοί χρήστες της ουσίας. Στη Γερμανία το 69% των νέων που συμμετέχουν σε «πάρτι τέκνο» έχουν δοκιμάσει κάνναβη.

Η Επιτροπή του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις, ώστε να μη σταματήσουν να επισημαίνουν τους κινδύνους της κάνναβης κατά τις δραστηριότητες πρόληψης. Η υιοθέτηση ανεκτικής στάσης απέναντι στην κάνναβη δεν επιτρέπεται, ιδιαίτερα σε περίοδο που όλο και πιο ισχυρή κάνναβη εμφανίζεται στην παράνομη αγορά.

Οσον αφορά το συνεχιζόμενο δημόσιο διάλογο για την πιθανότητα ιατρικής χρήσης της ουσίας, η Επιτροπή επαναλαμβάνει στην Εκθεση την έκκλησή της για αντικειμενική επιστημονική έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα πρέπει να προσεγγίζεται επιστημονικά, μακριά από υποκειμενικές απόψεις. Ωστόσο, ακόμη και αν αποδειχτεί η ιατρική χρησιμότητα της κάνναβης, η ουσία θα συνεχίσει να υπόκειται στα μέτρα ελέγχου που επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες ναρκωτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, λ.χ. τη μορφίνη και την κωδεΐνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ