Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ποιος φταίει για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό;

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την ακρίβεια

Motion Team

Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για την ακρίβεια
Τις τελευταίες μέρες, με το που έκανε «ποδαρικό» ο Σεπτέμβρης, τα προβλήματα της ακρίβειας στην αγορά, απέκτησαν ξεχωριστή θέση στην επικαιρότητα. Καθώς η «ειδησεογραφία» γύρω από το θέμα της τρομοκρατίας (με «ρεπορτάζ» για το τι έφαγαν, τι ήπιαν, πού πήγαν, με ποιον μίλησαν τα μέλη της «17 Νοέμβρη» και οι συγγενείς τους) έχει αρχίσει να κουράζει, τα μέσα ενημέρωσης ανακάλυψαν και άρχισαν να προβάλλουν από τις αρχές Σεπτέμβρη και θέματα της ακρίβειας, που διεκδικούν επάξια την 1η θέση στον κατάλογο των προβαλλόμενων ειδήσεων. Δυστυχώς, όμως, ο τρόπος που προβάλλουν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) το θέμα της ακρίβειας, δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτε από τον τρόπο προβολής και αξιοποίησης των θεμάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τη «17 Νοέμβρη». Η προσέγγιση του όλου θέματος από την πλειοψηφία των ΜΜΕ, είναι επιφανειακή και αποπροσανατολιστική, καθώς στέκονται στο αποτέλεσμα (την υπαρκτή ακρίβεια στην αγορά που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα), όπως ακριβώς χειρίστηκαν και συνεχίζουν να χειρίζονται την τρομοκρατία και άλλα μεγάλα προβλήματα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, χειρίστηκαν και συνεχίζουν να χειρίζονται το θέμα της ακρίβειας επίσης, η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, οι διάφοροι φορείς των μεγαλοεπιχειρηματιών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΣΜΕ κλπ.) και οι «μη κυβερνητικές οργανώσεις», όπως το Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), η Ενωση Καταναλωτών κλπ. Καθώς, μάλιστα, μας χωρίζουν μόνο 3 Κυριακές από τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 13ης Οκτώβρη, τόσο η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν ψηφοθηρικά (καθένας προς όφελος των υποψηφίων του κόμματός του) και το θέμα της ακρίβειας. Στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν των ευθυνών τους για το όργιο ακρίβειας, ο φαρισαϊσμός και η υποκρισία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και όλων εκείνων που υπεραμύνονται της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ξεπέρασε κάθε όριο.

Το ανάθεμα για την ακρίβεια στους μικρέμπορους, στους μανάβηδες και τους πωλητές λαϊκών αγορών επιχειρούν να ρίξουν το ΙΝΚΑ και η Ενωση Καταναλωτών

ICON

Το ανάθεμα για την ακρίβεια στους μικρέμπορους, στους μανάβηδες και τους πωλητές λαϊκών αγορών επιχειρούν να ρίξουν το ΙΝΚΑ και η Ενωση Καταναλωτών
Ετσι, με επίκεντρο την ακρίβεια στην αγορά που «σπάει κόκαλα», μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο:

  • είδαμε το ΙΝΚΑ και την Ενωση Καταναλωτών, να ρίχνουν το ανάθεμα για την ακρίβεια στους μικρέμπορους, στους μανάβηδες, τους πωλητές λαϊκών αγορών ή και στους εργαζόμενους αγρότες και στις ΔΕΚΟ ή δημόσιες υπηρεσίες, αφού τα 3 «μποϊκοτάζ» που οργάνωσαν επικέντρωσαν την προσοχή των καταναλωτών στις τσουχτερές αυξήσεις τιμών στο λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες που παρέχονται από φορείς και επιχειρήσεις του Δημόσιου. Και τα «μποϊκοτάζ» του ΙΝΚΑ τα στήριξαν και τα υποστήριξαν η κυβέρνηση (με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα), το κυβερνών κόμμα (με δηλώσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη), αλλά και η ΝΔ (με δημόσιες δηλώσεις του βουλευτή και επικεφαλής για θέματα οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη).
  • είδαμε τους εκπροσώπους των μεγαλοεπιχειρηματιών, να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους και να χρεώνουν τις ευθύνες για την ακρίβεια οι μεν βιομήχανοι στους εμπόρους οι δε έμποροι στους βιομήχανους.
  • είδαμε και ακούσαμε τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ να χρεώνουν τις ευθύνες για την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στις μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων και υπηρεσιών του Δημοσίου, που ενέκρινε η κυβέρνηση και να ζητούν το πάγωμα ή την ανάκληση των τσουχτερών αυξήσεων που επιβλήθηκαν στα τέλη κυκλοφορίας, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και άλλες ΔΕΚΟ.
  • ακούσαμε από τον υπουργό Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα, να μας πληροφορεί πως ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση και ο δημόσιος τομέας για την ακρίβεια, αλλά ο ιδιωτικός τομέας. Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, ο πρωθυπουργός τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, πως για την ακρίβεια και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, δε φταίνε οι αυξήσεις των τιμών στις ΔΕΚΟ και τις υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά οι μεγάλες ανατιμήσεις υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα και των αγροτικών προϊόντων...
  • ακούστηκαν, επίσης, και απόψεις ότι δήθεν για την ακρίβεια στην αγορά «φταίμε όλοι μας». Δηλαδή και εκείνοι που αισχροκερδούν και φουσκώνουν τις τιμές και οι εργαζόμενοι, που πληρώνουν και άρα υφίστανται τις συνέπειες από την αισχροκέρδεια, που αξιοποιείται από τους μεγαλοεπιχειρηματίες για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Αποκορύφωμα όλης αυτής της επιχείρησης συγκάλυψης της ακρίβειας και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, αποτέλεσαν τα «μέτρα», που συναποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης (Ν. Χριστοδουλάκης και Α. Τσοχατζόπουλος) και επικυρώθηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη. Με το αν και τι μπορούν να αποδώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, θα ασχοληθούμε στη συνέχεια, στις διπλανές στήλες.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ