Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Τραγική η κατάσταση των παιδιών σε όλο τον κόσμο

Παιδιά πρόσφυγες στη Ρουάντα

Associated Press

Παιδιά πρόσφυγες στη Ρουάντα
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας ΧΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Η τραγική κατάσταση των παιδιών, ιδιαίτερα σε χώρες όπου διεξάγονται εμφύλιοι πόλεμοι, έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που για πρώτη φορά ο ΟΗΕ, σε όλη την ιστορία των διεθνών ειρηνευτικών ενεργειών του, έχει ορίσει τρία στελέχη του, τα οποία θα φροντίζουν αποκλειστικά για τη διάσωση των ανυπεράσπιστων και αθώων αυτών θυμάτων, όπως δήλωσε (17/2) στην έδρα του διεθνούς οργανισμού ο Ολάρα Οτουνού, ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Κόφι Ανάν, για τα Παιδιά και τις Ενοπλες Συγκρούσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, δύο εκατομμύρια παιδιά εξοντώθηκαν τόσο σε εμφύλιους πολέμους, όσο και σε εθνικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις.

Ο Οτουνού, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουγκάντας, διατέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας για την Ειρήνη, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και επί δύο χρόνια προωθούσε επίμονα το θέμα αυτό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο τέλος του περασμένου μήνα, ο πρώτος τέτοιος «συνήγορος παιδιών», όπως αποκαλέστηκαν τα στελέχη αυτά, ορίστηκε για τη Σιέρα Λεόνε, όπου παιδάκια εξοντώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν, το ίδιο όπως και ενήλικοι πολίτες, στον εμφύλιο πόλεμο αυτής της χώρας, ενώ άλλα εξαναγκάστηκαν βίαια να ενταχθούν στον «αντάρτικο» στρατό κατά της κυβέρνησης ή μετατράπηκαν σε δούλους. Οι δύο άλλοι «συνήγοροι» θα συμμετέχουν στις ειρηνευτικές δραστηριότητες στο Κονγκό. Και οι τρεις ανήκουν στη ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, την οργάνωση του ΟΗΕ για βοήθεια στα παιδιά. Εκτός από αυτούς, θα οριστούν και άλλοι για τον ίδιο σκοπό, προερχόμενοι τόσο από τον ΟΗΕ, όσο και από ιδιωτικές οργανώσεις βοήθειας.

Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες, από τις κύριες αιτίες των δεινών στον παιδικό πληθυσμό

Associated Press

Ο υποσιτισμός και οι ασθένειες, από τις κύριες αιτίες των δεινών στον παιδικό πληθυσμό
Ο Οτουνού εξήγησε ότι σε όλες τις ειρηνευτικές δραστηριότητες θα μετέχει ένας ή και περισσότεροι τέτοιοι «συνήγοροι» και θα παρακάθονται στο τραπέζι των πολιτικών ή στρατιωτικών ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο ίδιος σημείωσε, ότι το κάθε τέτοιο στέλεχος θα είναι σύμβουλος του υπεύθυνου της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ και συντονιστής όλων των οργανώσεων βοήθειας στα παιδιά, θα υποδείχνει τι προγράμματα είναι απαραίτητα για τα παιδιά, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και των σωματικών και διανοητικών τραυμάτων τους. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι τα στελέχη αυτά θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκθέσεις για τυχόν παραβιάσεις εκ μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων του ΟΗΕ κατά των παιδιών ή άλλων προσώπων.

Στη Σιέρα Λεόνε ως «συνήγορος» στάλθηκε η Φιλιππινέζα Μπιτουίν Γκονζάλες, η οποία άρχισε ήδη ενέργειες βοήθειας σε τραυματισμένα παιδιά και σε άλλα που στρατολογήθηκαν εκβιαστικά και φροντίζει για την εκπαίδευσή τους. Η ίδια, επίσης, διερευνά τη χρησιμοποίηση του ντόπιου ραδιοφωνικού δικτύου, προκειμένου να γνωστοποιηθεί ευρύτερα η αποστολή της, σύμφωνα με μήνυμά της στον Οτουνού.

Στη Νέα Υόρκη, ο Οτουνού - ο οποίος μεγάλωσε στην Ουγκάντα, αλλά είναι τώρα πολίτης της Ακτής του Ελεφαντοστού - χρησιμοποιεί και αυτός ηλεκτρονικά μέσα για την ευρύτερη διαφώτιση του κοινού, σχετικά με την αποστολή αυτή. Κανόνισε ήδη να επιδειχτούν ειδικά βίντεο σε σχολεία της πόλης αυτής, ώστε να ενημερωθούν τα Αμερικανόπουλα για τα δεινά παιδιών σε άλλες χώρες. Ελπίζει, είπε, «ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα δίκτυο από παιδιά, γονείς και δασκάλους εδώ και στο εξωτερικό και έτσι να υποστηριχτεί πλατιά ο ανθρωπιστικός αυτός στόχος».

Ο Οτουνού είχε συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολεμικούς αντιπάλους τους σε Σρι Λάνκα, Σομαλία, Κονγκό, Σιέρα Λεόνε και Κολομβία. Εξήγησε σχετικά:«Τους είπα, "δέχομαι το λόγο σας. Αλλά αν αυτό είναι το όραμά σας για την κοινωνία σας, πώς θα μπορούσατε να το επιτύχετε με ό,τι κάνετε τώρα, καταστρέφοντας τα παιδιά σας;»...

Τα δεινά, όμως, δεν περιορίζονται μόνο εδώ. Σύμφωνα με έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, περίπου επτά εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από υποσιτισμό. Που σημαίνει, περισσότερα παιδιά από όσα πεθαίνουν από πόλεμο, φυσικές καταστροφές ή από διάφορες μεταδοτικές ασθένειες. Αλλά και όσα επιβιώνουν από τον υποσιτισμό, μένουν σωματικά και πνευματικά εξασθενημένα. «Η συνέχιση του υποσιτισμού» δήλωσε η Κάρολ Μπέλαμι, εκτελεστική διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, «έχει βαθιές και τρομακτικές συνέπειες για τα παιδιά, την κοινωνία και το μέλλον της ανθρωπότητας». «Ωστόσο - συμπλήρωσε - η παγκόσμια αυτή κρίση έχει προκαλέσει μικρή δημόσια ανησυχία, παρά τη σημαντική και αυξανόμενη επιστημονική επιβεβαίωση αυτού του κινδύνου».

Κατά την ίδια έκθεση, ο συνολικός αριθμός των υποσιτιζόμενων παιδιών του κόσμου αυξάνεται και τώρα περιλαμβάνει το ένα τρίτο όλων των μικρών (κάτω των πέντε ετών) παιδιών στην περιοχή της Αφρικής κάτω από τη Σαχάρα και πάνω από το μισό των μικρών παιδιών στη Νότια Ασία.

Ομως, διευκρινίζεται, ενώ το πρόβλημα του παιδικού υποσιτισμού είναι πιο έντονο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, υπάρχουν πολλά τέτοια παιδιά και στις φτωχότερες περιοχές των εκβιομηχανισμένων χωρών - και τα ποσοστά τους ανεβαίνουν, καθώς το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς εξακολουθεί να διευρύνεται. Ακόμα και στις ΗΠΑ, σχετικές έρευνες υπολογίζουν ότι 13 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 12 ετών δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν όλη την τροφή που χρειάζονται.

Παράλληλα, σύμφωνα με άλλη έρευνα, στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, μόνο το 13% των κοριτσιών και το 22% των αγοριών παρακολουθούν σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

Κλείνουμε το γραφτό αυτό, αναφέροντας ότι ένα άλλο τμήμα του ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, υπολογίζει πως σήμερα εργάζονται σε διάφορα σκλαβοπάζαρα του κόσμου πάνω από 250.000.000 παιδιά μικρότερα των 14 χρόνων, παίρνοντας μισθούς κάτω από το επίπεδο της πείνας. Απασχολούνται σε εργοστάσια ιματισμού και χαλιών, σε ορυχεία, οικιακές εργασίες, στην πορνεία και άλλα παρόμοια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ