Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανία
Κρίσιμη τοπική εκλογική αναμέτρηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Η έκβαση της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, ξεφεύγει από το τοπικό επίπεδο και προσλαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς κρίνονται τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), όσο και ο «κοκκινοπράσινος» κυβερνητικός συνασπισμός (SPD και Πράσινοι) -μια στιγμή καμπής για τη σύγχρονη γερμανική πολιτική σκηνή.

Παρά το γεγονός ότι οι σημαντικές τοπικές ιδιαιτερότητες και ο χαρακτήρας τους δεν επιτρέπουν έναν αυτοματισμό προβολής των αποτελεσμάτων της σε παγγερμανική κλίμακα, θα αποτελέσει κυρίως ένα πρόκριμα για το θέμα της διαδοχής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο αξίωμα του προέδρου της CDU, που θα αποφασιστεί στο συνέδριο της 9ης Απρίλη, αφού έχει να κάνει με το πρόσωπο του πρώην υπουργού άμυνας Φόλκερ Ρίε -διεκδικεί και την ηγεσία της CDU - που έχει τεθεί επικεφαλής του CDU στο Σλέσβιχ -Χόλσταϊν διεκδικώντας από τη Χάιντε Σιμόνις (SPD) την πρωθυπουργία. Θα κρίνει επίσης και τις επιπτώσεις του σκανδάλου στην εκλογική δύναμη της CDU, καθώς είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά το Νοέμβρη και το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Από την άλλη πλευρά κρίνεται και ο κυβερνητικός συνασπισμός. Από τη μία το SPD, που ήταν μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη σε «ελεύθερη πτώση», θα δει αν κατόρθωσε να... αναρρώσει ή όχι. Οσο για τους Πράσινους, το ζήτημα είναι αν κατορθώσουν να περάσουν το πλαφόν του 5% για να εισέλθουν στην τοπική Βουλή του Κιέλου. Αν οι μέχρι τώρα συγκυβερνώντες Πράσινοι «ναυαγήσουν» στο πλαφόν του 5%, που θεωρείται το πιο πιθανό, τότε υπάρχουν πολλές εκδοχές για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μπορεί να είναι ο Ρίε, γεγονός που θα του προσδώσει «αέρα» για να διεκδικήσει με πολύ σοβαρές το αξίωμα του προέδρου της CDU. Ομως η έκβαση μπορεί να τροφοδοτήσει αλλαγές... με κύριες είτε την «αλλαγή στρατοπέδου» του FDP με συμμαχία με το SPD, μία συνεργασία που μπορεί να είναι τεστ και για μια μελλοντική συνεργασία σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκίνησε χτες το εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών (2018-02-21 00:00:00.0)
Διεργασίες για την «επόμενη μέρα» (2018-02-15 00:00:00.0)
Αλλαγή διαχειριστή ενάντια στο λαό (2012-05-15 00:00:00.0)
Στο νήμα θα κριθεί ο νικητής (2012-05-07 00:00:00.0)
Το παράδοξο να χάνεις τις εκλογές και να παραμένεις στην εξουσία... (2005-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ