Κυριακή 27 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.-

Πέτρες και στάχτη εκσφενδονίζονται από το ηφαίστειο Μαγιόν στις Φιλιππίνες, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί τις τελευταίες μέρες, εξαναγκάζοντας περισσότερους από 47.000 κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μια περιοχή σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου έχει εκκενωθεί από την περασμένη Πέμπτη, αλλά μέσα στο τελευταίο 48ωρο, ορισμένες δεκάδες άτομα επέστρεψαν στις εστίες τους στο χωριό Μπόγκο (στους πρόποδες του ηφαιστείου) για να ελέγξουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι περιουσίες τους. Γρήγορα, όμως, εγκατέλειψαν αυτή τους την προσπάθεια, καθώς χτες το πρωί έγινε αισθητή και άλλη μεγάλη έκρηξη. Ο ηφαιστειολόγος Τεντ Σαντοβάλ, αναφερόμενος σ' αυτό το γεγονός, δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Η στήλη του καπνού φτάνει σε ύψος τα δύο χιλιόμετρα και ακούγεται υπόκωφος θόρυβος. Είναι η πρώτη έκρηξη για σήμερα. Κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσουν και άλλες».

Το ηφαίστειο Μαγιόν, ένα από τα 22 ενεργά ηφαίστεια των Φιλιππίνων, βρίσκεται σε απόσταση 330 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα. Για τελευταία φορά εξερράγη το 1993, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 77 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ