Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο κυβερνητικός εμπαιγμός συνεχίζεται

Η κυβέρνηση επιμένει να επιδιώκει την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην αγορά και την αναζωπύρωση του πληθωρισμού με μέτρα... «ασπιρίνες»

Στη Βαρβάκειο Αγορά μετέφερε χτες η κυβέρνηση το παιχνίδι των εντυπώσεων περί της πτώσης των τιμών στα οπωροκηπευτικά προϊόντα. Ετσι, μόλις καταλάγιασε ο τεχνητός θόρυβος από τη φυσιολογική αποκλιμάκωση των τιμών στα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Εμπορίου) Χρ. Θεοδώρου, ως άλλος... Ιούλιος Καίσαρας, παρήλασε στη Βαρβάκειο, για να εκτοξεύσει απειλές προς πάσα κατεύθυνση και κάθε επίδοξο κερδοσκόπο. Αφού είδε με τα μάτια του τις τιμές, διαπίστωσε πως «το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι τιμές σε όλα τα οπωροκηπευτικά υποχωρούν»! Τρεις παράλληλους πιο πάνω, επί της Ακαδημίας, ο υπασπιστής της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χαρ. Κουρής, έσερνε σε άνευ όρων ανακωχή τους «κερδοσκόπους» εστιάτορες και τους πωλητές των λαϊκών αγορών. Οι μεν εστιάτορες εξαναγκάστηκαν ως αποζημίωση να παρέχουν εβδομαδιαίο «μενού αντίστασης», δηλαδή γεύμα στην τιμή του κόστους (;) οι δε πωλητές λαϊκών αγορών υποσχέθηκαν στον κ. Κουρή κάθε διευκόλυνση για να ελέγχει τις τιμές.

Το όλο θέμα θα ήταν κυριολεκτικά αστείο, εάν η κυβέρνηση, μέσα από αστεία επιχειρήματα, δεν επιδίωκε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και να αποτρέψει την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα και τα πραγματικά αίτια των ανατιμήσεων. Διότι, οι ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά ήταν προσωρινές και οφείλονται κυρίως στα πρωτόγνωρα για την εποχή καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση, όμως, με το κατά πώς τη συμφέρει, πότε χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), και πότε αυτά που βλέπουν τα μάτια του Θεοδώρου και του Χαρ. Κουρή (του ΙΝΚΑ).

Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει πως, μετά από την έξαρση των ανατιμήσεων κατά τον περασμένο Γενάρη, οι οποίες οφείλονταν στον παγετό και στη χρήση του ευρώ, οι τιμές των οπωροκηπευτικών το Φλεβάρη μειώθηκαν κατά 10,5%, το Μάη μειώθηκαν κατά 13,5% και τον Ιούλιο κατά 10,6%. Αυτά αναφέρει στα επίσημα κείμενά της η ΕΣΥΕ. Ομως, εναρμονισμένος με τις κυβερνητικές επιδιώξεις, ο επιτόπιος έλεγχος του Χρ. Θεοδώρου βγάζει άλλα συμπεράσματα.

Ας επανέλθουμε στα συμπεράσματα του Χρ. Θεοδώρου κατά την επίσκεψή του στη Βαρβάκειο. Είπε λοιπόν και ότι «εμείς θέλουμε να φτάσουν (σ.σ. οπωροκηπευτικά) στο σημείο εκείνο που όλοι οι πολίτες, χωρίς να ζορίζονται οικονομικά, να ψωνίζουν» (...) «μέχρι τώρα αν εντοπίζαμε κάποιον που είχε υπερβολικό κέρδος τον παραπέμπαμε στη Δικαιοσύνη... τώρα του επιβάλλουμε επί τόπου πρόστιμο» είπε ο υφυπουργός! Υπενθυμίζουμε, ο κ. Θεοδώρου, όταν χτες εξαπέλυσε απειλές προς τους μανάβηδες και του παραγωγούς, λίγες μέρες πριν όταν αναγκάστηκε να ζητήσει από τους τραπεζίτες στοιχεία για τα «ψιλά γράμματα» των δανείων, τους επέστειλε μία επιστολή σχεδόν παρακλητική. Σ' αυτή την περίπτωση, βέβαια, είναι άλλο το βάρος των κερδοσκόπων.

«Γνωρίζουν πλέον όλοι οι πολίτες ότι δεν υπάρχει ασυδοσία. Γίνονται παντού έλεγχοι...» και απαντώντας σε ερώτηση για την απεργία διαρκείας που ξεκινούν οι παραγωγοί και οι πωλητές στις λαϊκές αγορές, αλλά και οι μεταφορείς, ο κ. Θεοδώρου απάντησε: «Οταν υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις, σημαίνει ότι τα μέτρα που λάβαμε είναι σωστά. Αυτά θέλουν οι πολίτες, συνεχείς ελέγχους. Εμάς μας ενδιαφέρει πρωτίστως ο καταναλωτής»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ