Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης

Σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι πληγέντες από την κακοκαιρία σταφυλοπαραγωγοί του Νομού Λευκάδας, στην περίπτωση που δε ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση που να διασφαλίζουν την επιβίωσή τους. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση που πήραν οι σταφυλοπαραγωγοί του νομού, κάτω από την πίεση των επιπτώσεων της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, σε μία διεξοδική συζήτηση, στη συγκέντρωση που έγινε προ ημερών στην Καρυά. Η συνέλευση έγινε ύστερα από πρόταση της Αγροτικής Λαϊκής Ενότητας προς το ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συν/σμών Λευκάδας «ΤΑΟΛ». Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της Ενωσης, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της παράταξης, όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξε με τη στάση της την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σταφυλοπαραγωγών Λευκάδας αναφέρει ότι οι παρατεταμένες άκαιρες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή των αμπελώνων της ορεινής και νότιας Λευκάδας. Σημειώνει πως η χαμηλή φετινή σοδειά σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο, αλλά και γενικά η μεγάλη ακρίβεια στην αγορά κάνουν δύσκολη έως αδύνατη την επιβίωση των αγροτών. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως εάν δεν παρθούν μέτρα από την κυβέρνηση, ίσως να είναι και το τέλος της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί.

«Αρνούμαστε να ξεκληριστούμε, θα προστατέψουμε τον τόπο μας από την ερήμωση και την εγκατάλειψη με κάθε τίμημα» τονίζεται στην ανακοίνωση. Οι παραγωγοί απαιτούν την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν υποστεί οι αμπελώνες, τη δίκαιη και ικανοποιητική αποζημίωσή τους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την επόμενη χρονιά. Επίσης, ζητάνε να παρθούν μέτρα για τη διάθεση του αποθηκευμένου κρασιού, να ισχύσει η κοινοτική προτίμηση και να σταματήσουν οι εισαγωγές κρασιού από τρίτες χώρες (όπως π.χ. η εισαγωγή που γίνεται με την «απελευθέρωση» της αγοράς βαφικού κρασιού από τα Σκόπια και τη Νότια Αφρική, ενώ η ποικιλία τέτοιου είδους, του βιρτζαμιού, παράγεται στη Λευκάδα και δεν αξιοποιείται). Να εκπονηθεί πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των προβληματικών αμπελώνων και να ενισχυθούν αποτελεσματικά έως ότου οι αμπελουργοί πάρουν σοδειά από την καινούρια ποικιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ