Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντίσταση στην καταστροφή αρχαιοτήτων

Πρωτοελλαδικά κτίσματα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην περιοχή κατασκευής του κωπηλατοδρομίου, τα οποία θα ξηλωθούν
Πρωτοελλαδικά κτίσματα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στην περιοχή κατασκευής του κωπηλατοδρομίου, τα οποία θα ξηλωθούν
Μηνυτήρια αναφορά «κατά προσώπων και οργανισμών και κατά παντός υπευθύνου, για την καταστροφή της Ελληνικής και Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ώστε να αναζητηθούν ευθύνες για την πολιτισμική καταστροφή εις βάρος ολόκληρου λαού αλλά και της Ανθρωπότητας», κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η Επιτροπή, εκτός από «την υπό προπαγανδιστικό προκάλυμμα, πρόθεση καταστροφής από τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ ΑΕ) του Αρχαιολογικού Χώρου του Μακρυγιάννη», καταγγέλλει επίσης «την καταστροφή του Μαραθώνα, της Μερέντας κ.ά υπό το πρόσχημα του 2004. Την αλλοίωση του αρχαιολογικού χώρου του Ολυμπιείου, δήθεν για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Την οικοπεδοποίηση και παραχώρηση σε ιδιώτες των ελεύθερων χώρων Ριζάρη, Γουδί, Θων, Πάρκο Ελευθερίας, Μαρούσι κ.ά.».

«Η επανατοποθέτηση όλων ανεξαιρέτως των στοιχείων του μνημείου του Παρθενώνα στη θέση τους, συμφωνεί με την αίτηση επιστροφής των μαρμάρων για στατικούς λόγους του μνημείου και είναι ο μόνος λόγος που ευσταθεί για την επιστροφή» των Μαρμάρων του Παρθενώνα εκτιμά η Επιτροπή. «Η επιβάρυνση από μόλυνση του περιβάλλοντος, είναι πρόσχημα (γιατί η πατίνα του μαρμάρου το προστατεύει) για την οικοπεδοφαγία και ανέγερση του ενεργειοβόρου γυάλινου κτιρίου (σ.σ. Νέο Μουσείο Ακρόπολης) που θα επιβαρύνει και άλλο την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον στεγάζοντας μαζί με εστιατόρια και bar, νεοαποσπασμένα μάρμαρα του Παρθενώνα από την "αναστήλωση"». Δεδομένου του ότι το ΝΜΑ θα διοικείται από τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης που είναι ανώνυμη εταιρία, η Επιτροπή εκτιμά ότι τα ευρήματα θα στεγάζονται ουσιαστικά σε ένα χώρο με ιδιωτικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Αφού τονίζει ότι «θα προστατεύσει με όλα τα μέσα την Πολιτιστική Κληρονομιά και με την υποστήριξη όλων των νοημόνων και εντίμων πολιτών παγκόσμια», η Συντονιστική Επιτροπή καλεί στις 9/10 (6 μ.μ.), «όλους τους ευαίσθητους και ευγενικούς πολίτες ανεξάρτητα πολιτικών θέσεων, σε σιωπηρή διαμαρτυρία για την καταστροφή του Πολιτισμού, εμπρός από το Θέατρο Διονύσου στην Ακρόπολη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ