Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με τη μάσκα του «καλού» και «υπεύθυνου»

Το προσωπείο της «ήρεμης και υπεύθυνης δύναμης» και του υπέρμαχου της «εθνικής ομοψυχίας» επιλέγει για τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας με κάθε μέσο να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του εμφανίστηκε να αποδοκιμάζει φραστικά την πόλωση, αλλά ταυτόχρονα την αναπαρήγαγε με μεγαλύτερη ένταση, έθεσε ψευτοδιλήμματα γύρω από τις δημοτικές εκλογές, ενώ δε δίστασε να εμφανιστεί - και αυτός - προστάτης της Αριστεράς από το «κακό» ΠΑΣΟΚ που θέλει να την αφανίσει! Μεταξύ των βουλευτών διάχυτη ήταν η αίσθηση περί «μεγάλης νίκης» (από τον πρώτο γύρο) στους μεγαλύτερους δήμους, ενώ με δυσκολία συγκρατούσαν τους τόνους θριάμβου για το «άνοιγμα του δρόμου προς την εξουσία» από τη Δευτέρα.

Απαντώντας στο προεκλογικό πυροτέχνημα της κυβέρνησης περί «ομηρίας από την ακροδεξιά», ο πρόεδρος της ΝΔ «επέστρεψε το μπαλάκι», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυτή είναι που στηρίζει «τα άκρα» και συναλλάσσεται μαζί τους για να πλήξουν τη ΝΔ και την Αριστερά. «Στην απελπισμένη τους προσπάθεια να γαντζωθούν στην εξουσία έφτασαν ακόμη και στο σημείο να στηρίζουν κινήσεις άκρων», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτοί που τα λένε, αυτοί συναλλάσσονται στα παρασκήνια και αυτοί έχουν σκοπό να ενισχύσουν τα άκρα. Γιατί συναλλαγή υπάρχει μόνο εκεί που υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων. Και ο νοών νοείτω». Στόχος τους, συνέχισε, είναι να πλήξουν τη ΝΔ και να αφανίσουν την Αριστερά. «Χρέωσε» προσωπικά στον πρωθυπουργό ότι «ξαναγύρισε στις ροκ εκτροπές και μπλέχτηκε στην πιο μαύρη προπαγάνδα», ενώ τον επέκρινε γιατί «πλήττει ενσυνείδητα την ενότητα του λαού, δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα και ζημιώνει τη χώρα». Παρ' όλα αυτά υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την κυβέρνηση στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού και εμφανίστηκε «ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη», η οποία «επιμένει αταλάντευτα στη στρατηγική επιλογή της εθνικής ομοψυχίας και στο ήπιο πολιτικό κλίμα». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «να περιφρονήσουμε τις προκλήσεις που έρχονται, με τη σιγουριά ότι η γελοιότητα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το δημόσιο διάλογο». Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αδυναμία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, για να χειριστεί υπεύθυνα και συνετά τα πολλά και πολύ σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα».

Η εκτενής αναφορά που έκανε στη συνέχεια σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα έγινε από τη σκοπιά της άσκησης κριτικής του «πιο καλού διαχειριστή», η οποία συνοδεύτηκε με ισχυρές δόσεις δημαγωγικής ρητορείας. Ειδικά για το ζήτημα της τρομοκρατίας, αφού επανέλαβε ότι «είναι έγκλημα κατά της ζωής και της ελεύθερης κοινωνίας», τόνισε ότι η ΝΔ «στήριξε και στηρίζει - σε διεθνές, σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο - κάθε προσπάθεια για τη ριζική συντριβή του φαινομένου». Επιδιώκουμε, πρόσθεσε, την ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της «σε όσα παράλογα και προκλητικά διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος. Αναφερόμενος στο κριτήριο της ψήφου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δε δίστασε να εκλιπαρήσει την ψήφο όσων για οποιοδήποτε λόγο δεν αισθάνονται ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση! Είπε χαρακτηριστικά: «Οι πολίτες έχουν προβλήματα και έχουν πολλά ερωτήματα. Σκέφτονται, αποφασίζουν και ψηφίζουν ανάλογα: Είναι ευχαριστημένοι με το έργο, τις θέσεις, την κατάσταση που επικρατεί στην Αυτοδιοίκηση; Είναι ευχαριστημένοι με τα οδικά δίκτυα, τις συγκοινωνίες, την κυκλοφοριακή κατάσταση στους δρόμους των αστικών κέντρων; Είναι ευχαριστημένοι με τη φροντίδα για το περιβάλλον; Εχουν χώρους πράσινου;». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος αναφέρθηκε στην κατάσταση στα σχολεία, στις υπηρεσίες του ΕΣΥ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, ακόμα και στην «κρατική στήριξη»(!) προς τους αγρότες, για να καταλήξει: «Οι πολίτες έχουν τώρα το λόγο. Αποφασίζουν αν θέλουν απολογητές για όλες αυτές τις καταστάσεις, ή διεκδικητές πόρων, μέσων και αρμοδιοτήτων για μια Αυτοδιοίκηση πιο κοντά στα προβλήματά τους. Οι πολίτες αποφασίζουν εάν θα αναδείξουν συμμάχους της Κυβέρνησης στη σιωπή και την αδράνεια, ή ελεύθερους ανθρώπους, που μπορούν να κάνουν πιο όμορφη τη ζωή στις πόλεις και τα χωριά μας»(!!!).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτρωματικές ρυθμίσεις (2023-07-25 00:00:00.0)
Δρώμενο από καλλιτεχνικά σωματεία (2020-11-20 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα με πρόσχημα τα «ανθρώπινα δικαιώματα» (2008-09-05 00:00:00.0)
Αλλος... χρωστά κι άλλος πληρώνει (2004-09-30 00:00:00.0)
Συνθήκες ενότητας και ομοψυχίας ζητά το ΔΗΚΟ (2004-04-16 00:00:00.0)
Και τα σκυλιά δεμένα; (1996-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ