Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Θέλουν τους δημοτικούς υπαλλήλους σε ρόλο σερίφη

Ημερίδα των Δημοτικών Αστυνόμων πραγματοποιήθηκε χτες στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αστυνομίας Λάρισας. Στην ημερίδα συμμετείχαν δημοτικοί αστυνόμοι από διάφορους δήμους της χώρας, τη στήριξή τους εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος και ο Δήμαρχος Λάρισας Κ. Τζανακούλης, ενώ τη «σπονσοράρισαν» διάφοροι επιχειρηματίες και άλλοι παράγοντες του νομού.

Σε εισηγήσεις που έγιναν στην ημερίδα υποστηρίχτηκε ότι η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να εξελιχθεί σε Σώμα με όλα τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Να έχει διοικητές απόστρατους αξιωματικούς, να επεκταθούν οι αρμοδιότητες, να μπορούν να οπλοφορούν και να συλλαμβάνουν οι Δημοτικοί Αστυνομικοί. Στην ουσία, δηλαδή, να γίνει ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός, όπως η ΕΛ.ΑΣ. Αν υλοποιηθούν αυτά, η προοπτική είναι οι δημοτικοί αστυνόμοι να ξεχωρίσουν από τους άλλους δημοτικούς υπαλλήλους και να ιδρύσουν πανελλαδικά δικό τους σύλλογο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και βοηθά και το σχετικό Προσχέδιο Νόμου που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Πρόσφατα είχε διοργανώσει παρόμοια ημερίδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ) όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοτικοί αστυνομικοί, ακούστηκαν προτάσεις που πρέπει να πάρει υπόψη η Ομοσπονδία για την επίλυσή τους. Εκεί κυριάρχησε η σωστή άποψη ότι πρέπει να παραμείνει ως ειδική υπηρεσία με την επωνυμία "Δημοτική Αστυνομία", όπως αναφέρεται στο σχετικό νόμο, με αρμοδιότητες την τήρηση των κανονισμών καθαριότητας, την αστυνόμευση των λαϊκών αγορών και κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, πράσινο, κ.α.) το παράνομο παρκάρισμα, καθώς και την ελεγχόμενη στάθμευση, το σφράγισμα και τον έλεγχο των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων, και ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να είναι υπάλληλοι των δήμων. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι επιμένουν στη δημιουργία ενός ξεχωριστού Σώματος με κατασταλτικό χαρακτήρα - ενθαρρημένοι, προφανώς από την κυβέρνηση, αλλά και από την πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, που τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής - και συνέχισαν διοργανώνοντας τη χτεσινή ημερίδα στη Λάρισα.

Σε δήλωσή του, ο γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ -ΟΤΑ Αγγελος Σίμος, επισημαίνει ότι η χτεσινή ημερίδα δεν είχε καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των δημοτικών αστυνόμων, αλλά είχε ως στόχους να αποδεχτούν την εξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε σώμα με όλα τα πρότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας και να προχωρήσουν σε ίδρυση πανελλαδικού διασπαστικού συλλόγου, ξεκόβοντας τους εργαζόμενους αστυνόμους από τον υπόλοιπο κλάδο, ώστε τα σχέδια να περάσουν πιο εύκολα. Επίσης καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Κουκουλόπουλο, υπογραμμίζοντας ότι «με τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη ημερίδα κάποιων υπαλλήλων, βοηθάει στη διάσπαση του κλάδου και στην εξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε σώμα και στη συνέχεια σε κατασταλτικό μηχανισμό». Και προσθέτει πως "σοβαρή ευθύνη φέρει και ο δήμαρχος Λάρισας για την κάλυψη που δίνει στην όλη οργάνωση και τη συμμετοχή του σ' αυτή».

«Θεωρώ - συνεχίζει - πως τέτοιες ενέργειες δε συμβάλλουν στην ενότητα του κλάδου μας και τη λύση των προβλημάτων, αντίθετα διασπούν τον κλάδο, συμβάλλουν στο στόχο που έχει η κυβέρνηση, η ΝΔ και η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, για να εξελιχθεί η Δημοτική Αστυνομία σε σώμα τύπου ΕΛ.ΑΣ. και προοπτικά σε κατασταλτικό μηχανισμό που θα πληρώνεται, επιβαρύνοντας με πρόσθετη φορολογία τους δημότες των πόλεων».

«Καλούμε τους δημοτικούς αστυνομικούς - καταλήγει - να συσπειρωθούν στα σωματεία μας και στην Ομοσπονδία, παλεύοντας μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Ο κλάδος μας έχει σοβαρή εμπειρία, ότι μόνο η ενότητα και η πάλη των εργαζομένων στη σωστή κατεύθυνση φέρνει τη λύση των προβλημάτων και ανατρέπει τα σχέδια που προωθούνται σε βάρος τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ