Σάββατο 26 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς αιδώ

Οσοι πέρασαν χτες τις πρωινές ώρες από το κέντρο της Κηφισιάς έγιναν μάρτυρες μιας φρικαλέας επιχείρησης-«σκούπα» ενάντια στους Αλβανούς εργάτες. Οι ειδικές δυνάμεις καταστολής περισυνέλεγαν τα θύματά τους - γιατί σαν τέτοια αντιμετωπίζονται οι συλληφθέντες μετανάστες - και τα υποχρέωναν, ακόμα και με «ελαφρά» χρήση του κλομπ, να καθίσουν στο έδαφος. Ενα από τα πλέον «ευσυνείδητα» μέλη των επίλεκτων μονάδων αντέδρασε ως εξής όταν κάποιος Αλβανός εργάτης τού ζήτησε ανθρώπινη μεταχείριση: «Από πότε γίνατε άνθρωποι ρε μ.. πανα». Δεν έπαψε, δε, να κομπάζει για την ικανότητά του να διακρίνει τα «ξένα σώματα».

Το θλιβερότερο θέαμα ήταν μια νεαρή κοπέλα, που έσπευσε να ειδοποιήσει πως τα λεωφορεία στάθμευσαν πριν το προκαθορισμένο σημείο στάθμευσής τους, με αποτέλεσμα κάποιοι Αλβανοί να ξεφεύγουν το μπλοκ, μπαίνοντας στα στενά. Επέδειξε στα ΕΚΑΜ το ακριβές σημείο διαφυγής, με αποτέλεσμα τη σύλληψη κάποιων ξένων εργατών.

Οπως η ίδια μας εξομολογήθηκε λίγο αργότερα, με πολύ περηφάνια, ήρθε η ώρα να καθαρίσει η χώρα από τα μιάσματα που μπαίνουν στα σπίτια μας και μας κλέβουν. Υποστήριξε πως ως κόρη αστυνομικού καταλάβαινε τι τράβαγε ο πατέρας της! Στο ερώτημά μας αν επιθυμούσε οι Ελληνες μετανάστες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία να έχουν την ίδια μεταχείριση, κώφευσε - όπως ήταν φυσικό.

Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι παρά μια ρωγμή στο διαρκώς εκκολαπτόμενο αυγό του φιδιού, η έκρηξη του οποίου θα δημιουργήσει μια απέραντη «κίτρινη ζούγκλα», όπου η εξουσία θα καταστέλλει ό,τι αυτή θεωρεί «ξένο σώμα».

Θα βαπτίζει εργατικό δυναμικό τα ολοένα αυξανόμενα εξαθλιωμένα στρώματα, όταν θα χρειάζεται φτηνά εργατικά χέρια, και θα τα ονοματίζει μιάσματα όταν θα ζητούν την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Θα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της απέναντι στην εκμετάλλευση και περιθωριοποίηση των φτωχών στρωμάτων, διοργανώνοντας φιλανθρωπικά γκαλά, αλλά θα τους στερεί κάθε νομοθετική προστασία απέναντι στην εξουσία της κερδοσκοπίας.

Σε μια Ευρώπη που η ανεργία και ο πόλεμος είναι οι νούμερο 1 πρωταγωνιστές, το κύμα της μετανάστευσης και εξαθλίωσης των λαών γιγαντώνεται. Οι Εφιάλτες, που ζητούν τη συνδρομή των «νοικοκύρηδων», προκειμένου να δημιουργήσουν «εκσυγχρονισμένες κοινωνίες» σιωπής, υποταγής και ένοχης αποδοχής, πρέπει να αντιμετωπίσουν την αντίσταση των εργαζομένων.

Ησιωπή απέναντι στη βαρβαρότητα της «νέας τάξης πραγμάτων» δεν είναι χρυσός, αλλά ατσάλινο φίμωτρο που προωθεί και επιβραβεύει ένα σήπον σύστημα.

Η διεκδίκηση του δικαιώματος στην ανθρώπινη και δημιουργική εργασία, στην ολοκληρωμένη μόρφωση, στο πολιτισμό και την ειρήνη, είναι το μόνο σίγουρο και αποτελεσματικό όπλο απέναντι στην παλινόρθωση του Μεσαίωνα.


Βασιλεία ΠΑΠΑΡΗΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ