Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Μειώστε τους μισθούς για να μην αυξηθεί η ανεργία!

Με έκθεση της Ενωσής τους (UNICE), οι βιομήχανοι της ΕΕ δηλώνουν απρόθυμοι να συμβάλουν στην άμβλυνση των προβλημάτων από την ύφεση και την πολιτική ένταση στη Μ. Ανατολή με μείωση των κερδών τους

Την κατηγορηματική της αντίθεση ακόμη και στη σκέψη να επιβληθούν μέτρα, που θα έθιγαν - έστω και στο ελάχιστο - τα προκλητικά παχυλά κέρδη του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, εκφράζει με την εξαμηνιαία έκθεσή της η Ενωση Εργοδοτικών και Βιομηχανικών Συνδέσμων της Ευρώπης (UNICE), μέλος της οποίας είναι και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Κατά τους ευρω-βιομηχάνους, η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στις οικονομίες της ΕΕ από την ύφεση και την πολιτική ένταση στη Μ. Ανατολή (ανεργία, πληθωρισμός κλπ.) είναι η μείωση του εργατικού κόστους και όχι η επιβάρυνση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων!

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, η έκθεση της UNICE διαπιστώνει ότι το οικονομικό περιβάλλον είναι αβέβαιο καθώς απειλείται από την αποδυνάμωση της οικονομίας των ΗΠΑ, τις χρηματιστηριακές αγορές που βρίσκονται σε ύφεση και την πολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή.

Στην έκθεση της UNICE εκτιμάται ότι:

  • Η ανάκαμψη θα καθυστερήσει
  • Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί λόγω τιμολογιακού κόστους
  • Οι πιέσεις στις τιμές και στο κόστος περιορίζουν τα περιθώρια κέρδους
  • Οι περισσότερες αποφάσεις για επενδύσεις αναβάλλονται
  • Η ανεργία παραμένει υψηλή, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την εμπιστοσύνη των καταναλωτών

«Σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρίες αγωνίζονται να διατηρήσουν τα επίπεδα κερδοφορίας τους, να εξασφαλίσουν κεφάλαια έναντι ευλόγου κόστους και να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στους περισσότερους τομείς, πρόσθετα βάρη οιασδήποτε φύσης, ειδικά στους φόρους και στα εργατικά, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ. Ακόμη πιο σαφής, ο Frederik von Dewall, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της UNICE για την ΟΝΕ, υποστηρίζει πως «υπό αυτές τις συνθήκες, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το εργατικό κόστος, ώστε να περιορίσουμε την άνοδο της ήδη υψηλής ανεργίας»!

Τέλος, εγκαλώντας στην ...τάξη τον πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Ρ. Πρόντι - που χαρακτήρισε «ανόητο» το αντιλαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας - οι ευρω-βιομήχανοι δηλώνουν ότι στηρίζουν την οικονομική πολιτική όπως έχει σήμερα και ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Και δίνοντας «γραμμή» στις κυβερνήσεις της ΕΕ για τη συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, η UNICE σημειώνει πως «η προώθηση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η μείωση του εργασιακού κόστους και η βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης κάθε χώρας είναι οι προτεραιότητες για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ