Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2003
Εμμονή στη λιτότητα

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγ. Τζέκης, κατήγγειλε την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και τις περικοπές δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα

Με την κυβέρνηση να εμμένει στην «κατά γράμμα» τήρηση της πολιτικής σκληρής λιτότητας που ακολουθεί και τη σεναριολογία περί «ρυθμών ανάπτυξης» συνεχίστηκε χτες, για δεύτερη μέρα στη Βουλή η συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2003 στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Αναφερόμενος στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης σημείωσε ότι «είτε είναι με μετοχοποιήσεις είτε κατευθείαν ξεπουλιούνται αυτοί οι οργανισμοί είναι ιδιωτικοποιήσεις», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «άντλησε δισεκατομμύρια δραχμές όμως το δημόσιο χρέος αυξήθηκε» και κατέληξε, σημειώνοντας πως «οι επιχειρήσεις με άλλη λειτουργία και κατεύθυνση μπορούν να παίξουν προωθητικό ρόλο για ανάπτυξη».

Σχολιάζοντας το επίκαιρο θέμα της περιφερειακής ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «παραδέχεται τώρα η κυβέρνηση μετά τις εκλογές ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά». Επισήμανε ότι υπάρχει «μείωση του αγροτικού εισοδήματος», για την οποία «δε φταίνε οι θεομηνίες είναι διαρθρωτικό το πρόβλημα», σημειώνοντας ότι «η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα είναι η ταφόπλακα στον αγροτικό τομέα». Γενικότερα, για την περιφερειακή ανάπτυξη τόνισε ότι είναι «πολύ χαμηλά τα ποσοστά των δημόσιων δαπανών», ενώ το Γ ΚΠΣ που επικαλείται η κυβέρνηση δε θα προσφέρει λύσεις, αφού «τα κονδύλια από την ΕΕ είναι κατευθυνόμενα. Δε θέλει ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ούτε της μεταποιητικής βιομηχανίας».

Επίσης, ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες περί αύξησης των κοινωνικών δαπανών κατά 82%. Προκάλεσε το υπουργείο Οικονομίας, ζητώντας «να μας πει η κυβέρνηση από τα 1.373 εκατομμύρια ευρώ τι περιλαμβάνουν;», σημειώνοντας ότι ουσιαστικά υπάρχει μείωση των κοινωνικών δαπανών, αφού «φορτώνετε την κοινωνική προστασία στους ίδιους τους εργαζόμενους».

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ Κ.Μητσοτάκη, με τον τελευταίο να δηλώνει ότι «με την πολιτική σας οδηγείτε τη χώρα στη χρεοκοπία». Ανταπαντώντας ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δε θα ενδώσει σε πιέσεις για παροχές», αφού θα «τηρηθεί κατά γράμμα η πολιτική σταθερότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ