Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Τίμησαν τους ήρωες της μάχης της «Ηλεκτρικής»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά σταθερή την απόφαση να μείνουν πιστοί στα ιδανικά για τα οποία πριν 58 χρόνια θυσιάστηκαν οι 11 συναγωνιστές τους, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μνημείο της «Ηλεκτρικής», στο Κερατσίνι.

Η μάχη εκείνη δόθηκε για τη διάσωση του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού που υπήρχε την εποχή εκείνη στην Αττική και πήραν μέρος οι οργανωμένες δυνάμεις του ΕΛΑΣ (1ο Τάγμα Κερατσινίου), καθοδηγούμενες από το 6ο ανεξάρτητο Σύνταγμα, με καπετάνιο τον Νίκανδρο Κεπέση και στρατιωτικό τον Σωτήρη Κυβέλο. Ακόμη, μια ομάδα Ελασιτών που μπήκε αποβραδίς στο εργοστάσιο και μια, οργανωμένη στο ΕΑΜ, ομάδα εργαζομένων του εργοστασίου, με επικεφαλής τον αξέχαστο Καλαποθάκο.

Αυτές οι δυνάμεις μαζί με το λαό που ξεσηκώθηκε από τις ΕΑΜικές οργανώσεις και έτρεξε να βοηθήσει στήνοντας παντού οδοφράγματα, τα ξημερώματα της 13ης Οκτώβρη, κι ενώ όλη η Αθήνα γιόρταζε την απελευθέρωσή της, έδωσε τη μάχη με τους Γερμανούς που επιχείρησαν να καταλάβουν το εργοστάσιο. Μέσα σε δυόμισι ώρες η μάχη έληξε νικηφόρα για τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Το εργοστάσιο σώθηκε, οι Γερμανοί είχαν εννέα νεκρούς και 47 αιχμαλώτους. Σε αυτοί τη μάχη όμως έπεσαν και 11 Ελασίτες.

«Αυτούς τους νεκρούς ήρθαμε σήμερα να τιμήσουμε εδώ, μπροστά στο κενοτάφιο με τα ονόματά τους. Να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι δε θα τους ξεχάσουμε και ότι δε θα πάψουμε να παλεύουμε για την ολοκλήρωση των ιδανικών του ΕΑΜ», τόνισε στην ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος του Παραρτήματος Κερατσινίου της ΠΕΑΕΑ Παν. Κοντογιάννης. Παράλληλα επισήμανε τις ανεκπλήρωτες εδώ και χρόνια υποσχέσεις της πολιτείας απέναντι στους αντιστασιακούς, τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων που στην ουσία χαρίζουν στη Γερμανία δισεκατομμύρια για το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξε στη χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι 58 ολόκληρα χρόνια μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης δε διδάσκεται στα σχολεία.

Αναφερόμενος τέλος στα σύννεφα πολέμου και στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, επανέλαβε την υπόσχεση πως «οι αντιστασιακοί, μαζί με τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, και όλο το λαό, θα παλέψουμε για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτόν τον κατήφορο. Είμαστε βέβαιοι πως και οι νεκροί μας, συμφωνούν μαζί μας. Τους υποσχόμαστε πως θα παραμείνουμε αταλάντευτα πιστοί στα ιδανικά και στις ιδέες που γι' αυτές έδωσαν τη ζωή τους».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι: αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το γραμματέα της ΚΟ Πειραιά, Σήφη Κωτσαντή, ο δήμαρχος Κερατσινίου, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, της ΚΝΕ, των δημοτικών παρατάξεων της πόλης, συλλόγων γυναικών, Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ, σχολείων της περιοχής κ.ά.

Η εκδήλωση έκλεισε με προσκλητήριο νεκρών και τον εθνικό ύμνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ