Σάββατο 9 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεπαρκή τα έργα στον Κηφισό!

Ομολογία της κυβέρνησης πως ακόμη και αν τα έργα ολοκληρωθούν ο εφιάλτης της πλημμύρας θα παραμένει...

Eurokinissi

Ακόμη και η κυβέρνηση ομολογεί πλέον ανοιχτά, διά της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου, ότι ακόμη και αν τα έργα του Κηφισού ολοκληρωθούν η Αθήνα θα εξακολουθεί να ζει με τον εφιάλτη των πλημμυρών!

Συγκεκριμένα, η Β. Παπανδρέου κατά τη χτεσινή επίσκεψή της στα έργα του Κηφισού δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι και με την ολοκλήρωση του έργου αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αθήνα. Δεν αντιμετωπίζεται, και με τη συμπλήρωση των έργων του Κηφισού, το σύνολο των προβλημάτων που έχουμε στην Αθήνα». Ως αίτια των προβλημάτων η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε το μπάζωμα των ρεμάτων, την άναρχη δόμηση και τις καταπατήσεις που έχουν συσσωρευτεί για δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να παραδεχτεί ότι για όλα αυτά βασική ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που τα ανέχθηκαν ή τα υπέθαλψαν...

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διατεθούν τεράστιοι πόροι για να υπάρξει επαρκής αντιπλημμυρική προστασία και επιτάχυνση των έργων, χωρίς όμως και πάλι να αναφέρει από πού θα βρεθούν τα κονδύλια αυτά και χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στον αέρα».

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες η επιχείρηση της κυβέρνησης για την απόσειση των δικών της ευθυνών, «φωτογραφίζοντας» ως εξιλαστήρια θύματα αυτή τη φορά κάποιους εργολάβους ή τους επιβλέποντες μηχανικούς. Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μάλιστα δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή για αναστολή άσκησης των καθηκόντων τους και παραπομπή στο Πειθαρχικό των επιβλεπόντων μηχανικών και παραπομπή της εργολήπτριας επιχείρησης «ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, διότι, όπως είπε, «αν δεν έλειπαν περίπου πέντε μέτρα από το παραπέτι στην όχθη του ποταμού, δε θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα»...

Υποσχέσεις, εκ των υστέρων, πως θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να αποφευχθούν ζημιές και θύματα στο μέλλον, μοίρασε και ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στους κατοίκους των Δήμων Ρέντη, Μοσχάτου και Φαλήρου, κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στις πληγείσες από την πλημμύρα περιοχές, παρότι οι πλημμυροπαθείς δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση από τις προηγούμενες πλημμύρες...

Εκατοντάδες οι πλημμυροπαθείς

Ο υπουργός παραδέχτηκε πως υπάρχουν ευθύνες για τα προβλήματα που προέκυψαν από την υπερχείλιση του Κηφισού, ενώ είπε ότι έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση κάποιων από τα παραπετάσματα που είχαν τοποθετηθεί στις όχθες του Κηφισού και τα οποία είχαν σκουριάσει. Η καταγραφή των ζημιών άρχισε, ενώ με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία πλημμύρισαν 30 καταστήματα και ένα υπόγειο στους τρεις δήμους. Οπως όμως σημείωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, περισσότεροι αυτή τη φορά είναι οι πλημμυροπαθείς σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας. Παρότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές, αυτοί υπολογίζονται γύρω στους 200.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 250 κλήσεις για παροχή βοήθειας - άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, κοπές δέντρων - από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Για την αντιμετώπιση των αναγκών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις συγκροτήθηκαν συνολικά 105 σωστικά συνεργεία, τα οποία, όπως λέει η Πυροσβεστική σε σχετική της ανακοίνωση, επενέβησαν στο σύνολο των περιστατικών.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα καλεί τις περιφέρειες, τις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), καθώς νέα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν τη χώρα μέχρι και την Κυριακή.

Νέα κακοκαιρία

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ, από χτες, Παρασκευή,αναμενόταν νέα μεταβολή του καιρού στη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Αττική, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Το απόγευμα του Σαββάτου, η κακοκαιρία θα παρουσιάσει σταδιακή ύφεση στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην Πελοπόννησο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές.

Με ανακοίνωσή της η ΓΓΠΠ καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και εφόσον αυτό είναι απαραίτητο να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας (αντιολισθητικές αλυσίδες, κατάλληλος ρουχισμός, κλπ.)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ