Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οταν τα όπλα τους... εκπυρσοκροτούν τυχαία!

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, στις 5 Νοέμβρη του 2001, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, με Επίκαιρη Ερώτηση, έφερε στη Βουλή το θέμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, με αφορμή τη δολοφονία ενός 21χρονου Τσιγγάνου στο Ζεφύρι απ' τον αστυνομικό Γ. Τυλανάκη. «Το κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση με την πολιτική της μέσα στα Σώματα Ασφαλείας, οδηγεί σε απαράδεκτες πρακτικές των αστυνομικών απέναντι σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα σε Τσιγγάνους και αλλοδαπούς», τόνιζε στη συγκεκριμένη Ερώτηση ο Ορ. Κολοζώφ. Και σημείωνε: «Η ατιμωρησία των οργάνων της τάξης πολλαπλασιάζει τα κρούσματα και όλα αυτά σε περίοδο που η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διεύρυνση της δυνατότητας χρήσης όπλων απ' την ΕΛ.ΑΣ.».

Τα γεγονότα και οι αριθμοί, αδιάψευστοι μάρτυρες των παραπάνω ανησυχιών: Την τελευταία τετραετία μόνο, είχαμε εννέα θανάσιμους πυροβολισμούς από αστυνομικούς. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της 24ης Οκτώβρη, όταν ο ανθυπαστυνόμος Θεόδωρος Κάτσας, εκπαιδευτής της ΕΛ.ΑΣ., που βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, πυροβόλησε στο κεφάλι τον Αναστάσιο Λιμούρα, 23 χρόνων. Το τραγικό περιστατικό έγινε στη Γλυφάδα.

Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ουσιαστική ατιμωρησία που απολαμβάνουν τα μέλη των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας: Απ' τις πέντε υποθέσεις που εκδικάστηκαν απ' τις αρχές του 2000 μέχρι τον Ιούνη του 2002, δύο αστυνομικοί αθωώθηκαν(!) και οι υπόλοιποι τρεις κρίθηκαν ένοχοι ανθρωποκτονίας από... αμέλεια.

Αξίζει να θυμηθούμε τρεις απ' αυτές τις περιπτώσεις:

Στις 23 Οκτώβρη του 1998 ο αστυνομικός Κυριάκος Βαντούλης, σκότωσε το 17χρονο μαθητή απ' τη Σερβία Μάρκο Μπουλάτοβιτς, πυροβολώντας τον στο στήθος, κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη ενός τσαντάκια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο 17χρονος βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια σχολικής εκδρομής. Ηταν άοπλος και, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια, δεν είχε διαπράξει την κλοπή. Ο αστυνομικός συνελήφθη, ωστόσο η υπηρεσία του φρόντισε αμέσως να τον «καλύψει»: Υποστήριξε ότι ο ανήλικος Σέρβος και οι συμμαθητές του είχαν ασκήσει πίεση στον αστυνομικό, με αποτέλεσμα να εκπυρσοκροτήσει τυχαία το πιστόλι! Λίγες μέρες αργότερα ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους... Στη δίκη που έγινε τον Ιούνη του 2000, το δικαστήριο έκρινε τον Κ. Βαντούλη ένοχο ανθρωποκτονιών από αμέλεια και τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 27 μηνών, με τριετή αναστολή! Οι γονείς του παιδιού ακόμα ψάχνουν και δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους...

Την 1η Απρίλη του 1998, ο Αγγελος Τζελάλ - 29χρονος Τσιγγάνος απ' τη Χαλκηδόνα - έχασε τη ζωή του με τον ίδιο τρόπο: Πυροβολήθηκε από αστυνομικούς. Η δικαστική ανάκριση σ' αυτή την υπόθεση περατώθηκε στις 31 Γενάρη 2000, οπότε ο εισαγγελέας προώθησε την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με την πρόταση να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον των τριών αστυνομικών, με το σκεπτικό ότι είχαν ενεργήσει ευρισκόμενοι σε άμυνα. Η πρόταση έγινε δεκτή απ' το δικαστικό συμβούλιο, το οποίο στις 23 Φλεβάρη 2000 αποφάνθηκε ότι δεν έπρεπε να υπάρξει κατηγορία σε βάρος των αστυνομικών. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά βασίστηκε μόνο στις μαρτυρίες των τεσσάρων αστυνομικών που ήταν παρόντες στο συμβάν!

Κάτι ανάλογο έγινε και στην περίπτωση του τσιγγάνου Αναστ. Μουράτου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 20 Νοέμβρη 1996, όταν μπλόκο αστυνομικών σταμάτησε το αυτοκίνητό του έξω απ' τη Λιβαδειά. Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε, ο Δημ. Τρίμμης, απ' την αρχή υποστήριξε ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε κατά λάθος! Δύο μέρες αργότερα ο αστυνομικός αφέθηκε ελεύθερος, αφού του απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και της παράνομης οπλοχρησίας. Δυόμισι χρόνια αργότερα, τον Ιούνη του 1999, διώχτηκε ποινικά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Η κατηγορία της παράνομης οπλοχρησίας εγκαταλείφθηκε στην πορεία...

Δε χρειάζεται, βέβαια, να υπενθυμίσουμε ότι σχεδόν ατιμώρητοι έμειναν και οι υπόλοιποι αστυνομικοί που σκότωσαν με τα όπλα τους τον 21χρονο Τσιγγάνο Μαρίνο Χριστόπουλο στο Ζεφύρι, τον Οκτώβρη του 2001, τους Λαζ. Μπέκο και Λευτ. Κοτρόπουλο το Μάη του 1998, τον Νικ. Κατσαρή το Σεπτέμβρη του 1999 και τον 20χρονο Αλβανό Σ. Γκεντάν το Νοέμβρη του 2001.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό θανάσιμου πυροβολισμού από αστυνομικό, ήταν αυτό της Γλυφάδας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκρός 17χρονος από αστυνομικά πυρά για «άρνηση συμμόρφωσης» (2023-06-28 00:00:00.0)
Προφυλακιστέος για την εν ψυχρώ δολοφονία (2016-10-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2010-05-12 00:00:00.0)
Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 21χρονο Τσιγγάνο! (2001-10-26 00:00:00.0)
«Εν ψυχρώ εκτέλεση» (2000-06-28 00:00:00.0)
Επέλαση φασιστικής έμπνευσης (1996-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ