Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΚΑΖΑΚΟΥ
Ενοχή χωρίς ελαφρυντικά πρότεινε ο εισαγγελέας

Οι εγκληματικές πράξεις πραγματοποιήθηκαν από το μίσος του εναντίον των αλλοδαπών

«Δε νομίζω ότι είναι ρατσιστής, αλλά Ελληνας σοβινιστής». Σ' αυτό το σκεπτικό κατέληξε ο εισαγγελέας και πρότεινε την ενοχή χωρίς ελαφρυντικά, όπως και πρωτόδικα, του κατηγορούμενου Π. Καζάκου, ο οποίος σ' ένα αμόκ ρατσισμού σκότωσε δύο αλλοδαπούς και τραυμάτισε άλλους επτά, γιατί είχαν διαφορετικό χρώμα και πίστευαν σ' άλλη θρησκεία. Πρωτόδικα ο Π. Καζάκος είχε καταδικαστεί σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του είπε ότι ο κατηγορούμενος φαίνεται να οδηγήθηκε σ' αυτές τις εγκληματικές πράξεις «από το μίσος που εξετράφη στο μυαλό του από την προσέλευση μεταναστών στην Αθήνα που του δυσκόλεψαν τη ζωή», όπως είπε ο ίδιος στην απολογία του.

Στο θέμα που καλείται πλέον να απαντήσει το δικαστήριο είναι αν ο κατηγορούμενος ήταν κυρίαρχος του εαυτού του, όταν διέπραττε τα στυγερά ρατσιστικά εγκλήματα ή είχε συμπτώματα ψυχωτικού ατόμου, όπως προσπάθησε να αποδείξει η υπεράσπιση και επομένως να αρθεί ή να μειωθεί ο καταλογισμός ευθυνών. Βέβαια, το δικαστήριο σ' αυτό θα λάβει υπόψη κυρίως τα αποτελέσματα της ...δίκης ψυχιάτρων, καθώς τις προηγούμενες ημέρες παρέλασε από το δικαστήριο πλειάδα ψυχιάτρων, εκ των οποίων άλλοι υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια των εγκληματικών πράξεων ο κατηγορούμενος ήταν ψυχικά ασθενής και άλλοι ότι ο Π. Καζάκος είχε απλώς συμπτώματα παραβατικότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Στην αγόρευσή του χτες ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο Π. Καζάκος στο διάστημα 19-22 Οκτώβρη 1999 που διέπραξε τις ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών ήταν κυρίαρχος του εαυτού του: Οι πυροβολισμοί στα θύματά του έγιναν σε ζωτικά σημεία (θώρακας και κεφάλι), η διάπραξη των εγκληματικών πράξεων δεν έγινε υπό το φως της ημέρας, αλλά βράδυ (21.00-3.45) και σε διασταύρωση οδών για να είναι πιο εύκολη η διαφυγή.

Επίσης, ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι μέχρι τη στιγμή που ο κατηγορούμενος σκότωσε τους δύο αλλοδαπούς και τραυμάτισε τους άλλους επτά δεν είχε κανένα σύμπτωμα ψυχωτικής νόσου. Υπήρχε μόνο μια παραβατικότητα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό, η οποία, όμως, δε δικαιολογεί αυτά τα εγκλήματα και ούτε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος ήταν ψυχικά ασθενής. Αντίθετα, το γεγονός ότι από την Υγειονομική Υπηρεσία στο στρατό κρίθηκε ικανός αποδεικνύει ότι η συμπεριφορά του ήταν φυσιολογική το χρονικό διάστημα που διέπραξε τα εγκλήματα.

Προηγούμενα είχε απολογηθεί ο Π. Καζάκος, ο οποίος μέσα από το θολό πλέον μυαλό του - νοσηλεύεται στο Ψυχιατρείο των Φυλακών - έλεγε ότι όταν σκότωσε τους δύο αλλοδαπούς και τραυμάτισε άλλους επτά εκτελούσε άνωθεν εντολή (άλλοτε έλεγε του Σημίτη, άλλοτε του Λαλιώτη και άλλοτε του Προέδρου της Δημοκρατίας Στεφανόπουλου)! Μάλιστα, σε κάποια στιγμή, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, ισχυρίστηκε ότι στη φυλακή δε βλέπει ειδήσεις, γιατί του λένε και πάλι να σκοτώσει... Βέβαια, όπως έχουμε αναφέρει, το δικαστήριο δεν το ενδιαφέρει η τωρινή ψυχική κατάσταση του κατηγορούμενου, αλλά το χρονικό διάστημα που διέπραξε τα εγκλήματα.

Απαντώντας σε ερώτηση του δικαστηρίου, γιατί χτυπούσε πισώπλατα τα θύματά του, είπε ότι δεν ήθελε «να βλέπει τα μάτια τους», ενώ σε ερώτηση γιατί διέπραξε αυτά τα εγκλήματα και αν μπορεί να δώσει μια εξήγηση απάντησε «δεν ξέρω».

Ωστόσο, στην απολογία του, ίσως για να ελαφρύνει τη θέση του, είπε ότι όλες τις φορές πριν τις εγκληματικές πράξεις είχε κάνει χρήση ηρωίνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ