Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΑΙΜΑΤΟΣ
Μοιραία κατάληξη των περιορισμών

Η περιοριστική λογική των κυβερνήσεων που απέτρεψε την εφαρμογή των σύγχρονων μεθόδων στον έλεγχο του αίματος -όπως η PCR- καθώς και το κλείσιμο του Κέντρου Παραγώγων Πλάσματος από αίμα στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας το Μάρτη του 2001 είχε ως οδυνηρή κατάληξη την ανεύρεση μολυσμένου με ηπατίτιδα C πλάσματος στην Ολλανδία, όπου αποστέλλεται το πλάσμα για την εισαγωγή λευκωματίνης - μιας ουσίας που χρησιμοποιείται στα εγκαύματα ή σε ορισμένες περιπτώσεις εγχειρήσεων.

Η ιστορία είναι πολύ παλιά. Το Κέντρο Παραγώγων Αίματος -όπως και η αιμοδοσία- έχει παρουσία πάνω από 35 χρόνια στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Σ' αυτό συγκεντρωνόταν το πλάσμα -που αποτελεί παράγωγο του αίματος- και στελνόταν στην Ελβετία.

Το 1997 το Κέντρο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα ύπαρξης και το κράτησαν στην κυριολεξία με τα δόντια οι εργαζόμενοι με τους υπεύθυνούς του.

Ομως απ' το 1999 οι Ελβετοί ζητούσαν να γίνεται έλεγχος του αίματος με τη μέθοδο PCR, που περιορίζει τους κινδύνους από μολύνσεις με τον ιό του ΕΪΤΖ και της ηπατίτιδας C, και να αποστέλλεται με ψυγεία και όχι με αεροπλάνα το πλάσμα. Η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε αυτές τις απαιτήσεις και οι Ελβετοί απέβαλαν την Ελλάδα που κατέφυγε στην Ολλανδία, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του Κέντρου στη Νίκαια στις 12.3.2001.

Στις 3 Απρίλη 2002 βρέθηκε μολυσμένο πλάσμα αίματος σε μια παρτίδα 16.731 λίτρων που στάλθηκε στην Ολλανδία και το ελληνικό υπουργείο Υγείας ενημερώθηκε απ' την πρώτη στιγμή γι' αυτό.

Ομως, το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι βέβαιος ο κίνδυνος να έχουν ήδη μολυνθεί άτομα.

Το θέμα αντιμετώπισε χτες με αμηχανία ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους, ενώ λίγο αργότερα σε γραπτή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει πως μέχρι σήμερα δεν έχει πιστοποιηθεί ότι μολύνθηκε κάποιο άτομο από τον ιό της ηπατίτιδας C και ότι για τα ελληνικά δεδομένα προκύπτει ότι ο πιθανός κίνδυνος είναι να έχει μολυνθεί μόνο ένα άτομο.

Αναφερόμενο στην εξέταση PCR το υπουργείο υποστηρίζει ότι εφαρμόζεται πιλοτικά στο Κρατικό της Νίκαιας και ότι ειδική επιτροπή του υπουργείου επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία Συντονιστικών Κέντρων Αιμοδοσίας, τα οποία θα διαθέτουν PCR.

Τέλος, όσον αφορά το Εθνικό Κέντρο Παραγώγων στους Θρακομακεδόνες αναφέρθηκε ότι έχει ανατεθεί μελέτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για τον τρόπο λειτουργίας, όταν θα έπρεπε να ήταν έτοιμο απ' τον περασμένο Ιούνη, να είχε εγκατασταθεί το εξειδικευμένο προσωπικό και να είχε προχωρήσει η εκπαίδευσή του για τη λειτουργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ