Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Επικουρικό προσωπικό» αντί για προσλήψεις

Με 3.000 εργαζόμενους με οχτάμηνες συμβάσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία, όταν με τους μετριότερους υπολογισμούς χρειάζονται 6.000 προσλήψεις το χρόνο για να καλυφθούν στοιχειωδώς τα κενά

Τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που έρχεται να συμπληρώσει το νόμο 2889/2001, με τον οποίο επιχειρείται η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Οπως ανέφεραν χτες ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, και ο υφυπουργός, Εκτωρ Νασιώκας, υπάρχει ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο που προωθεί περαιτέρω λειτουργικές ρυθμίσεις στα πλαίσια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) και μεταξύ αυτών είναι η καθιέρωση του «επικουρικού προσωπικού» κατ' αναλογία των επικουρικών γιατρών. Το επικουρικό προσωπικό, 3.000 ατόμων, θα έχει οκτάμηνη θητεία, σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις. Οι επικουρικοί γιατροί που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι τώρα είναι 130 ενώ έγιναν και 300 προσλήψεις γιατρών με θητεία.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι σε κάθε ΠεΣΥ καταρτίζονται κατάλογοι επικουρικού προσωπικού, κατά κατηγορία, για τους κλάδους Νοσηλευτικού Προσωπικού, ΔΕ Τεχνικού Προσωπικού, Ειδικότητας οδηγού αυτοκινήτου ή πληρώματος ασθενοφόρου, ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων και ΤΕ Ραδιολογίας, για την κάλυψη των έκτακτων και των επειγουσών αναγκών των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων και Περιφερειακών Ιατρείων Κέντρων Υγείας σε δυσπρόσιτες, απομονωμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων. Για καθέναν από τους φορείς αυτούς και για κάθε κλάδο καταρτίζεται ξεχωριστός κατάλογος.

Η επιλογή αυτή επιβάλλεται απ' την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στο χώρο της Υγείας. Αποκαλυπτική ήταν και η λακωνική δήλωση του υπουργού Υγείας, Κ. Στεφανή, για περιοριστική περίοδο και γι' αυτό ζήτησε και την κατανόηση «για να τα καταφέρουμε», όπως είπε.

Ομως, η κυβέρνηση επιλέγει αυτή την πολιτική όταν στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν πάνω από 25.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, ενώ, σύμφωνα με μελέτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), την επόμενη πενταετία αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί το 45% του στελεχικού δυναμικού των μονάδων Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, Πρόνοια). «Αρα πρέπει εντός των προσεχών 5 ετών να υλοποιηθεί ένας προγραμματισμός προσλήψεων της τάξεως των 6.000 εργαζομένων κατ' έτος ώστε να καλυφθούν τα κενά του συστήματος και εννοούμε βέβαια κάλυψη κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό», αναφέρεται στη μελέτη της ΠΟΕΔΗΝ.

Απορύθμιση στο ΨΝΑ

Τα συμπτώματα της περιοριστικής περιόδου άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο στα νοσοκομεία.

Ετσι λοιπόν τρία χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999, που οδήγησε στο κλείσιμο, τότε, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), το οποίο κυρίως κάλυπτε τις ανάγκες εφημερίας του Λεκανοπεδίου, οι συνθήκες νοσηλείας και εφημερίας που επικρατούν στο ψυχιατρείο, εξαιτίας των δραματικών ελλείψεων προσωπικού και των οικονομικών περικοπών, είναι απαράδεκτες. Υπάρχουν κενές 383 οργανικές θέσεις προσωπικού.

Αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση οι γιατροί του ΨΝΑ βρίσκονται σε κινητοποίηση με καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας. Στα τρία χρόνια οικοδομήθηκαν στο νοσοκομείο καινούρια κτίρια με 250 κλίνες για εισαγωγές που θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία ήδη από 18μήνου, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού λειτουργούν μόλις 100.

Και δεν έφταναν όλα αυτά. Ηρθε η διοίκηση του Γ΄ ΠεΣΥ και μετακίνησε τα κονδύλια των εφημεριών των ειδικευομένων γιατρών σε άλλο νοσοκομείο.

Ο Κ. Στεφανής δήλωσε χτες σε αντιπροσωπεία των γιατρών ότι θα πληρωθούν τις εφημερίες τους.

Οσον αφορά στην πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ο υπουργός τη βρήκε σε σωστή κατεύθυνση έστω - όπως παραδέχτηκε - κι αν γίνεται με αργούς ρυθμούς.

Πάντως, οι γιατροί κατήγγειλαν ότι εκείνο που προέχει για την κυβέρνηση δεν είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά η απορρόφηση κονδυλίων.

Ζητούν προσλήψεις σε «Φλέμιγκ»-«Πολυκλινική»

Τετράωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ. - 12 μ.) από τη Δευτέρα και μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 15.11.2002 πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην «Πολυκλινική Αθηνών». Διεκδικούν την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, σ' όλους τους κλάδους και κατηγορίες, την άμεση χρηματοδότηση του νοσοκομείου για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα ανακαίνισης, την αποσαφήνιση της μελλοντικής λειτουργίας του. Παράλληλα, καταγγέλλουν τις αυθαίρετες ενέργειες και αποφάσεις του διοικητή της «Πολυκλινικής».

Οι εργαζόμενοι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου σήμερα στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Υγείας, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό, Κ. Στεφανή.

Δίωρες καθημερινές προειδοποιητικές στάσεις εργασίας από τις 7.30 π.μ. έως τις 9.30 π.μ., ξεκίνησαν από τη Δευτέρα και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμιγκ». Οι στάσεις εργασίας θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή 15.11.2002.

Διεκδικούν προσλήψεις προσωπικού στο νοσοκομείο και ταυτόχρονα αντιδρούν στον αυταρχισμό, στις πειθαρχικές ποινές, στην εντατικοποίηση της δουλιάς, με την οποία προσπαθεί ο διοικητής του, Γ. Στάθης, να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους, αλλά και να πνίξει κάθε φωνή αντίστασης.

Επιτροπή για την ΠΦΥ

Ο Κ. Στεφανής ανακοίνωσε ότι ήδη λειτουργεί Επιτροπή, που επεξεργάζεται πόρισμα το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας, υπάρχουν δύο κατευθύνσεις: Η μια είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας - ο διαβόητος ΟΔΙΠΥ, που είχε καθιερώσει ο προκάτοχός του Αλ. Παπαδόπουλος με το σχέδιο «Υγεία για τον Πολίτη» - και η άλλη είναι η συνένωση των καλύτερων δομών ΠΦΥ.

  • Τέλος, όσον αφορά στη λειτουργία του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι ο Κ. Στεφανής είπε ότι την τελική απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση μετά από συνεκτίμηση των προτάσεων όσων ενδιαφέρονται για τη μεταφορά τους στο Αττικό Νοσοκομείο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλούνται με διαθεσιμότητα 300 εργαζόμενοι (2013-11-23 00:00:00.0)
Απειλούνται με διαθεσιμότητα 300 εργαζόμενοι (2013-11-23 00:00:00.0)
Αδυνατεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες (2013-11-16 00:00:00.0)
Το «φιλέτο» στο κεφάλαιο (2003-10-24 00:00:00.0)
«Απεικόνιση » της εμπορευματοποίησης (2003-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ