Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Για τη μαζικοποίηση

Η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ κονταροχτυπιέται αλύπητα με την «Αυτόνομη Παρέμβαση» του ΣΥΝ, για τη μετονομασία της ΓΣΕΕ!

Και οι δύο συμφωνούν από τον τωρινό τίτλο Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας να αλλάξει η λέξη «Εργατών».

...Λυσσαλέα και μέχρι θανάτου η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ΠΑΣΚΕ και την ΑΠ. Μέχρι τελικής πτώσεως! «Εργαζομένων» οι μεν, «Εργατοϋπαλλήλων» οι δε. Φτάνει να φύγει η λέξη «Εργατών». Κι όλα αυτά, γιατί - καθώς υποστηρίζουν - πρέπει και ο τίτλος να εκσυγχρονιστεί και κύρια επειδή έτσι θα διευκολυνθεί η μαζικοποίηση εργατοϋπαλλήλων στα Σωματεία τους. Δηλαδή, για τη χαμηλή συμμετοχή στη ζωή και στη δράση των Συνδικάτων ευθύνεται η ονομασία.

Βέβαια, η ουσία είναι άλλη και βρίσκεται στην προσπάθεια αυτών των ηγεσιών να αποπροσανατολίσουν απ' τις πραγματικές αιτίες της χαμηλής συμμετοχής. Να κρύψουν και τις δικές τους ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.

Το ΠΑΜΕ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του τίτλου της ΓΣΕΕ. Για τις καθυστερήσεις στη μαζικοποίηση των συνδικάτων οι λόγοι είναι πιο ουσιαστικοί και βαθύτεροι.

Για τη σημερινή κατάσταση, φταίει η γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, αφού με τη γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που ακολουθεί, απογοητεύει τμήματα των εργαζόμενων και τα στέλνει στα σπίτια τους. Ο εταιρισμός και η συναίνεση δεν μπορούν, βέβαια, να εμπνεύσουν την εργατική νεολαία, ούτε να κερδίσουν νέα τμήματα των μισθωτών.

Τα αποτελέσματα της γραμμής, που ακολουθούν οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, έχουν πολλαπλασιάσει την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα σε εργαζόμενους. Με την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, της ελαστικότητας, με το χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση κλπ., η μαζικοποίηση δε διευκολύνεται.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία, την εργοδοτική τρομοκρατία και τον κρατικό αυταρχισμό, το παζλ θα είναι πιο ολοκληρωμένο. Οι χιλιάδες απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, το χτύπημα του 8ωρου, επίσης δυσκολεύουν τα πράγματα.

Ολα αυτά βέβαια, δεν πρέπει ούτε μπορεί να κρύψουν και υπαρκτές αδυναμίες των ίδιων των συνδικάτων. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών και η ήττα της γραμμής της υποταγής μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην αναζωογόνηση και τη μαζικοποίηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.


Γ. ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ