Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξανά κυβερνητικές ψευτο-υποσχέσεις

«Πάγο» κοροϊδίας έριξε χτες ο υπουργός Γεωργίας, ενώ οι παγετόπληκτοι αγρότες του Τυρνάβου Λάρισας προχωρούν αύριο σε σύσκεψη αγώνα και διεκδίκησης

Ξανά υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα δόθηκαν χτες από τον υπουργό Γεωργίας στους παγετόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους της χώρας, στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην Αθήνα με τη Συντονιστική Επιτροπή των παγετόπληκτων αγροτών της επαρχίας Τυρνάβου του Ν. Λάρισας. Φάνηκε, χτες, για μια ακόμα φορά πως αν οι παγετόπληκτοι αγροτοκτηνοτρόφοι του περασμένου χειμώνα θέλουν έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις, δεν έχουν άλλη επιλογή από την αγωνιστική διεκδίκηση. Οσον αφορά τους παγετόπληκτους αγρότες της Επαρχίας Τυρνάβου, μετά και την άκαρπη χτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, αυτό που απομένει είναι να λάβουν αγωνιστικές αποφάσεις ενάντια στη συνεχιζόμενη κυβερνητική πολιτική κοροϊδίας και εξαπάτησης. Κι αυτό μπορούν να το πράξουν αύριο στη γενική συνέλευση που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Μαξίμ» στον Τύρναβο.

Στη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης, ο υπουργός Γεωργίας και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ «έριξαν» για λόγους καθαρά δημιουργίας εντυπώσεων άλλο ένα χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να δώσουν παράταση στη μέχρι τώρα κυβερνητική ασυνέπεια και κοροϊδία. Στις 18 Σεπτέμβρη και οι δύο έταζαν στους παγετόπληκτους πως με το πέρας 10 ημερών θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ ή αλλιώς αποζημιώσεις Φρόγκι. Μάλιστα τότε αναρτήθηκαν στο δημαρχείο Τυρνάβου «πανηγυρικώς» και οι πίνακες δικαιούχων. Χτες ανέφεραν πως μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για το φυτικό και το πάγιο κεφάλαιο και μέχρι τέλος Απρίλη του 2003 για την απώλεια εισοδήματος του 2002.

Ομως ο υπουργός Γεωργίας και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν ανέφεραν πώς και από πού θα δοθούν τα χρήματα, ποιο θα είναι το ύψος των αποζημιώσεων και ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για να καταβληθούν σε όλους τους δικαιούχους. Ηδη η κυβέρνηση ετοίμασε τροπολογία για να δανειστεί ο ΕΛΓΑ με την εγγύηση του Δημοσίου, προκειμένου να καταβληθούν οι όποιες αποζημιώσεις ΠΣΕΑ! Οι προαναφερόμενοι απέφυγαν επίσης να πουν οτιδήποτε στις παρεμβάσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκα και των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Τυρνάβου Χ. Αρχοντή και Χρ. Κιτσιδή, που εκτός των άλλων ζητούσαν να υπάρξει ρητή δέσμευση ότι θα καταβληθούν πλήρεις αποζημιώσεις που θα καλύπτουν το σύνολο των ζημιών και τις απώλειες εισοδήματος. Εκαναν πως δεν άκουσαν τη συγκεκριμένη πρόταση του Τ. Τσιόγκα να καταβληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό αποζημιώσεις που να καλύπτουν το 100% των ζημιών.

Από τη μέχρι τώρα στάση του υπουργού Γεωργίας φάνηκε πως η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τα όσα ορίζουν οι σχετικοί κανονισμοί της ΕΕ - με τους οποίους συμφωνεί και η ΝΔ - και τα όσα η ίδια ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν πρόκειται να δώσει αποζημιώσεις, που να ξεπερνούν το 40% της πραγματικής ζημιάς. Αλλωστε αυτό φαίνεται και από το μισοεγκεκριμένο πρόγραμμα Φρόγκι όπου ζητήθηκε άδεια από την ΕΕ για να καταβληθούν για φέτος και τα επόμενα τέσσερα χρόνια 101,4 δισ. δραχμές, όταν η εκτίμηση των ζημιών και της απώλειας εισοδήματος φτάνουν με τα ίδια τα στοιχεία της κυβέρνησης τα 215 δισ. δραχμές. Βέβαια, η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει άδεια για να καταβάλει 58 δισ. δραχμές... Εκτός αυτών, κλέφτικα άρχισε να σφυρίζει χτες ο υπουργός Γεωργίας κι όταν του τέθηκε το θέμα καταβολής άτοκων δανείων στους παγετόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους. Οσο για το ζήτημα, γιατί δεν πάγωσαν τα χρέη σε όσους δικαιούνται αποζημιώσεις ΠΣΕΑ, με βάση κυβερνητικές εξαγγελίες του περασμένου Γενάρη, πέταξε το «μπαλάκι» στον Χριστοδουλάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ