Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«ISOMNIA»

Στην παγωμένη Αλάσκα, ο ήλιος του μεσονυκτίου καθοδηγεί τους ντετέκτιβ Γουίλ Ντόρμερ και Χαπ Εκχαρτ στην αναζήτηση ενός ιδιόρρυθμου δολοφόνου. Με τη συνδρομή της ανερχόμενης ντετέκτιβ Ελι Μπερ, θα στήσουν παγίδα στο δολοφόνο, η οποία όμως θα αποβεί μοιραία για τον Εκχαρτ με την τραγική ευθύνη του Ντόρμερ.

Η ζωή του Ντόρμερ θα γίνει μια ψυχοπαρανοϊκή κατάβαση στα άδυτα της συνείδησής του, μέσα σ' ένα νοσηρό λευκό τοπίο αγρύπνιας και ενοχής. Τα χειρότερα, όμως, αρχίζουν όταν ο δολοφόνος Γουόλτερ Φιπς, ως μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, τον εκβιάζει ανοιχτά διεκδικώντας... αμοιβαίο «κουκούλωμα» των υποθέσεων και μπλέκοντάς τον σ' ένα ύπουλο δίχτυ χειραγώγησης.

Ο Κρίστοφερ Νόλαν δημιουργός του «Memento», έπειτα από το άκρως βασανιστικό σύνδρομο απώλειας πρόσφατης μνήμης, καταπιάνεται στη νέα του ταινία με μια πιο οικεία, αλλά εξίσου βασανιστική ασθένεια, την αϋπνία, το «φως είναι ο αφανής πρωταγωνιστής της ταινίας».

Η αίσθηση του φωτός που εισβάλει παντού και υπενθυμίζει διαρκώς τον κίνδυνο, την ενοχή, την απειλή της αποκάλυψης. Η ταινία αναφέρεται στον τρόπο που η ενοχή ορίζει ή υπονοεί την ηθική. Εχουμε δύο χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν τις ενοχές τους με αντίθετους τρόπους.

Ο Αλ Πατσίνο έχει υποδυθεί πολλές φορές το ρόλο του «μπάτσου» και αυτό κάνει και τώρα με αρκετή επιτυχία. Στο ρόλο όμως του πανούργου δολοφόνου σίγουρα δεν έχουμε ξαναδεί τον Ρόμπιν Γουίλιαμς και μόνο γι' αυτόν αξίζει να δείτε την ταινία. Είναι ένα παράδειγμα για το πώς ένας φτασμένος κωμικός «σπάει» τις ασφάλειές του και ξαναβουτάει στα βαθιά σε κάτι που δεν τον έχουμε συνηθίσει και τα καταφέρνει περίφημα.

Αν είστε φανατικός των ψυχολογικών θρίλερ, τότε η καινούρια ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, θα σας αφήσει άυπνους και θα αξίζει τον κόπο.

«Isomnia»

Περιπέτεια, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Κρίστοφερ Νόλαν. Με τους: Αλ Πατσίνο, Χίλαρι Σουάνκ, Ρόμπιν Γουίλιαμς, Μάρτιν Ντόνοβαν, Νίκι Κατ, Μάουρα Τίρνεϊ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αϋπνία (2006-12-03 00:00:00.0)
Περιπέτειες στην... Αλάσκα (2005-01-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ