Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«Τα τέσσερα φτερά»

Ο Χάρι Φέβεσαμ είναι ένας στρατιώτης, που όλοι οι φίλοι του τον θαυμάζουν ως έναν από τους πιο τόμπρους στρατιώτες στο στρατιωτικό σύνταγμα που υπηρετούν. Αφοσιωμένος στην πανέμορφη μέλλουσα σύζυγό του, ο Χάρι, μοιάζει να έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον στη στρατιωτική καριέρα και μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή με τη γυναίκα που αγαπά.

Τα πράγματα αλλάζουν, όταν μια ομάδα επαναστατών από το Σουδάν επιτίθεται σ' ένα βρετανικό οχυρό στο Χαρτούμ και το σύνταγμα στέλνεται να πολεμήσει στη Βόρειο Αφρική. Ο Χάρι νιώθει να χάνει την πίστη στον εαυτό του κι αρνείται την αποστολή του.

Νιώθοντας ντροπή για την πράξη του γιου του, ο πατέρας του Χάρι, τον αποκηρύσσει, πιστεύοντας ότι ήταν μια πράξη φόβου. Τόσο οι τρεις φίλοι του, όσο και η ίδια η αγαπημένη του, στέλνουν ο καθένας τους από ένα φτερό, ως σύμβολο δειλίας χωρίς κανένας τους να έχει κατανοήσει, γιατί ο Χάρι έφτασε ως αυτή την πράξη της άρνησης του πολέμου.

Βασανισμένος από τύψεις κι ολότελα μόνος του στο Λονδίνο, ο Χάρι πληροφορείται ότι ο καλύτερός του φίλος, αλλά κι ολόκληρο το σύνταγμα στο οποίο υπηρετούσε έπεσαν θύμα μιας βίαιης επίθεσης επαναστατών. Με αυταπάρνηση και περίσσιο θάρρος ο πονεμένος στρατιώτης αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά και να σώσει το φίλο του.

«Τα τέσσερα φτερά» είναι ένα φιλμ εποχής, χωρίς ταυτότητα με μπερδεμένες «ιδέες», με πολύ χρώμα και αρκετό χρήμα μιας πλούσιας παραγωγής. Αντιπολεμικά αισθήματα, που στο τέλος καταλήγουν στον πόλεμο και πάντα αυτό που νικάει είναι η αγάπη και η φιλία.

Μπερδεμένα νοήματα, που δεν καταλήγουν πουθενά και χάνουν τον κεντρικό τους σκοπό, λίγο ο έρωτας, λίγο ο πόλεμος, λίγο οι τύψεις και το αποτέλεσμα μέτριο.

Αν δεν μπορείς να κάνεις ταινία με υπόβαθρο, άστο καλύτερα σ' αυτούς που έχουν περισσότερο θάρρος και πίστη και συνέχισε να ασχολείσαι μ' αυτό που κάνει καλά να βγάζει χρήματα.

«Τα τέσσερα φτερά» μπορείτε να το δείτε ευχάριστα, αλλά μην τα αφομοιώσετε, απλά δείτε το σαν ένα φτηνό ρομάντζο.

The Four Feathers»: Περιπέτεια εποχής, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Σέκαρ Καπούρ. Με τους: Χιθ Λέτζερ, Γουές Μπέντλεϊ, Κέιτ Χάντζον, Τζίμον Χουνσού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ