Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΥΠΡΟΣ - ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ
Γνώριζαν την ύπαρξη του σχεδίου Ανάν;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν λάβει γνώση του σχεδίου Ανάν, καθώς και των χρονοδιαγραμμάτων για την αποδοχή του, τουλάχιστον ένα μήνα πριν την κατάθεσή του. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο «Ελεύθερος Τύπος», βασιζόμενος σε εμπιστευτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 16 Οκτώβρη, το οποίο και δημοσιεύει. Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Τ. Χυτήρη, αρνήθηκε χτες ότι γνώριζε το σχέδιο Ανάν πριν την κατάθεσή του.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η ΕΕ γνώριζε έναν τουλάχιστον μήνα πριν το περιεχόμενο του σχεδίου και βρισκόταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις για τα ζητήματα προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο, ενώ η Κομισιόν είχε επεξεργαστεί προσχέδιο του πρωτοκόλλου προς επισύναψη στην πράξη ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Η ΕΕ γνώριζε ακόμη ότι το σχέδιο θα κατατεθεί ακριβώς την 11η Νοέμβρη και ότι θα υπάρξει υπογραφή της βασικής συμφωνίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, κάτι που φυσικά παραμένει προς απόδειξη.

Η εφημερίδα στηλιτεύει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αυτή επέμενε να δηλώνει άγνοια, παρότι σημεία του σχεδίου έρχονταν στο φως της δημοσιότητας και «αποκρύπτοντας ότι εδώ και καιρό βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και του ΟΗΕ επί της συγκεκριμένης πρότασης».

Σε ό,τι αφορά αυτό καθεαυτό το έγγραφο, ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι περιγράφεται σε αυτό «"αποστολή στην Κύπρο" για διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Εθνη (11-14 Οκτώβρη) ως προς τα θέματα που σχετίζονται με το κοινοτικό κεκτημένο». Επί λέξει αναφέρονται τα εξής: «Για να ξεπεράσουν το θέμα της αναγνώρισης και της χρονικής πίεσης (για υπογραφή) πριν την Κοπεγχάγη τα Ηνωμένα Εθνη έχουν το εξής σκεπτικό: Η τελική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος θα υπογραφεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης και θα έχει δύο κεφάλαια.

Το πρώτο θα είναι η βασική ιδρυτική συμφωνία. Το δεύτερο θα περιέχει νομικά κείμενα. Υπογράφοντας την τελική διευθέτηση οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων (και οι εγγυήτριες δυνάμεις) θα δεσμευτούν για την υποβολή της συμφωνίας σε χωριστά δημοψηφίσματα.

Οταν υπάρξει έγκριση στα δημοψηφίσματα, η ιδρυτική συμφωνία θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή. Το κοινό κράτος που θα προκύψει, θα υπογράψει τις συνθήκες προσχώρησης στην ΕΕ και οι δύο ηγέτες θα έχουν δεσμευτεί σ' αυτό υπογράφοντας την τελική διευθέτηση πριν την Κοπεγχάγη (...)».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι από το περιεχόμενο του εγγράφου συνάγεται ακόμη ότι υπήρξε μακρά διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ - ΟΗΕ για θέματα που άπτονται της πρακτικής στα κράτη - μέλη, όπως η οργάνωση της Κεντρικής Τράπεζας κ.ά.

Ερωτώμενος για το θέμα χτες ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση γνώριζε το σχέδιο Ανάν πριν την κατάθεσή του. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Το Σχέδιο Ανάν δεν το ήξερε κανείς, μέχρι τη στιγμή που παραδόθηκε». Ωστόσο, σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση είχε λάβει γνώση του εγγράφου της Κομισιόν, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ